Δεν πρόκειται να αναπέμψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το νόμο που ψήφισε την Πέμπτη η Βουλή για αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350.000 έως τις 31 Μαρτίου 2021, όπως και της μικρής επαγγελματικής στέγης, με κύκλο εργασιών έως €2 εκατ. και προσωπικό μέχρι 10 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη γωνιά ο Πρόεδρος για αναστολή εκποιήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν θα προχωρήσει στην αναπομπή του νόμου. Σε μια περίοδο που αναζητούνται πολιτικές συμμαχίες για την ψήφιση του προϋπολογισμού, η αποδοχή της αναστολής των εκποιήσεων και η υπογραφή του νόμου μοιάζει να είναι μονόδρομος για την κυβερνητική πλευρά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι βουλευτές των μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, στη συνεδρίαση της Βουλής στις 17 Δεκεμβρίου, άσκησαν κριτική για τη συμπεριφορά τραπεζών απέναντι στους δανειζόμενους και έστειλαν το μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν να συνεχιστούν οι εκποιήσεις.

Πάντως, ακόμη και αν ο Πρόεδρος αποφάσιζε αναπομπή του νόμου, οι τράπεζες δεν θα προχωρούσαν σε εκποιήσεις, εφαρμόζοντας την απόφαση που έλαβαν και ανακοίνωσαν στις 17 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής. Φυσικά, η πρόταση του Συνδέσμου Τραπεζών αφορά μόνο την πρώτη κατοικία αξίας μέχρι €350.000. Η πρόταση νόμου που ψήφισε η Βουλή αφορά και τη μικρή επαγγελματική στέγη.