Πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση της παραίτησης του διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή», Ανδρέα Παράσχου, μετά από άρθρο του με καταγγελίες για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη Κυριακή. Το βράδυ της Τετάρτης υπέβαλε παραίτηση και αμέσως μετά ξεκίνησε πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων στήριξης, αλλά και καταδίκης του δημοσιογράφου, ενώ παράλληλα υπάρχουν και τοποθετήσεις που αγγίζουν την ουσία των καταγγελιών. 

Χθες ο δημοσιογράφος, με δηλώσεις του επέμεινε στην ορθότητα των αναφορών του στο επίμαχο άρθρο του. Μιλώντας στον Active, ο Α. Παράσχος υποστήριξε πως τα περί διχοτόμησης και προσπάθειας να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο και την ΕΕ του τα ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώ όσον αφορά στις αναφορές για τα «χρυσά» διαβατήρια υποστήριξε ότι αυτά ειπώθηκαν σε δείπνο στην Αθήνα, σε μια εύθυμη στιγμή, στην παρουσία του τέως Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τριών πολιτικών αρχηγών της Κύπρου. Οι δύο, είπε, είναι ο Άνδρος Κυπριανού και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ενώ δεν θέλησε να κατονομάσει τον τρίτο αρχηγό κόμματος.  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι επικοινώνησε μαζί του το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συγκριμένα ο Α. Παράσχος ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε πει εκείνο το βράδυ στην Αθήνα πως στην πρώτη του θητεία έβγαλε €300 εκατ. από την πώληση διαβατηρίων που τα πήγαινε στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις και ότι μέχρι το τέλος της δεύτερης του θητείας υπολόγιζε ένα τζίρο της τάξης του €1 δισ. 

Κληθείς να αναφέρει εάν μπορεί να τεκμηριώσει τα γραφόμενά του, ο κ. Παράσχος ανέφερε πως «Εμένα μου το έχουν πει, είναι εξ ακοής», συμπλήρωσε ότι η πηγή του είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ και απεύθυνε κάλεσμα σε όσους ήταν παρόντες στο συγκεκριμένο δείπνο να βγουν και να πουν την αλήθεια.

Μέχρι στιγμής πάντως κανένας από όσους κατονομάζει δεν επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του. Κληθέντες από τον «Φ» να σχολιάσουν, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού ανέφερε πως «Αν είχα οτιδήποτε να πω, θα το έλεγα», ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε στον «Φ» πως «δεν ήταν παρών στο δείπνο». Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει «προσωπικώς, δεν είχα οποιαδήποτε γνώση των επίμαχων αναφορών του κ. Παράσχου, τις οποίες διάβασα στο άρθρο του, την περασμένη Κυριακή, στην εφημερίδα Καθημερινή».

Καλεί σε τεκμηρίωση ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανακοίνωσή του εκφράζει θλίψη για «μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου είτε με ψιθύρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα», ενώ παράλληλα καλεί «τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης».

Καμία παρέμβαση από το Προεδρικό

Σε γραπτή δήλωση ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμιά περίπτωση δεν παρενέβη στο θέμα που προέκυψε με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο και την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, όπως καμιά παρέμβαση δεν έγινε από αξιωματούχο ή λειτουργό του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη δήλωση αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών για το θέμα που προέκυψε με τον δημοσιογράφο και ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το όλο συμβάν αφήνει εκτεθειμένους τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον, ο Εκπρόσωπος αναφέρει πως «θέλουμε απλώς να υποδείξουμε ότι ο δημοσιογράφος τόσο με την επιστολή παραίτησης του, όσο και με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι πεπεισμένος πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κανένας άλλος από το Προεδρικό Μέγαρο ή την Κυβέρνηση παρενέβη προς τους εκδότες της εφημερίδας».

ΕΣΚ: Υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας

Τη στήριξή της στο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, κάνοντας λόγο «για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης». Καλεί επίσης τους εκδότες της «Καθημερινής» να κάνουν δεύτερες σκέψεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διαχωρίσει τη θέση του «από την τελική καταθλιπτική έκβαση του όλου συμβάντος». Προστίθεται ότι «οι εκδότες-εργοδότες του Α. Παράσχου προέβησαν, ως μη όφειλαν, σε απολογία διά επιστολής, εκ μέρους και ερήμην του. Η μοναδική επιλογή που απέμενε στον μέχρι χθες Διευθυντή της “Καθημερινής” ήταν η υποβολή παραίτησης. Όπως και έπραξε διαφυλάσσοντας την επαγγελματική του αξιοπρέπεια, κύρος και επάρκεια».

Δίνει εξηγήσεις η Καθημερινή

Σε απάντησή της η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει ότι «όταν μετά το δημοσίευμα τόσο ο εκδότης όσο και ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας ρώτησαν τον κ. Παράσχο αν είχε αποδείξεις για τις σοβαρές αυτές κατηγορίες εναντίον του ΠτΔ, η απάντησή του ήταν πως δεν είχε αποδείξεις αλλά “κάποιος του το είπε”». Με βάση την απάντηση του κ. Παράσχου, προσθέτει, «το νομικό τμήμα αλλά και η συνολική ιδιοκτησία της εφημερίδας του έθεσαν πως τόσο σοβαρές κατηγορίες, για οποιονδήποτε, πόσο μάλλον για τον ΠτΔ, δεν είναι δεοντολογικά σωστό να μεταφέρονται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ χωρίς τεκμηρίωση. Αυτό αφήνει εκτεθειμένους και την εφημερίδα και τον ίδιο, νομικά, ηθικά και δεοντολογικά». Του τονίστηκε δε και γραπτώς, συνεχίζει, «ότι, αν έχει επαρκή στοιχεία για μια τέτοια καταγγελία, η εφημερίδα και η διεύθυνσή της θα τον στηρίξουν πλήρως στη δημοσιοποίησή τους».

Εγγράφουν θέμα για διερεύνηση

Για τις δημοσιογραφικές αναφορές που στρέφονται ενάντια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τον εξαναγκασμό του Ανδρέα Παράσχου τοποθετήθηκαν κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο ΔΗΣΥ εκφράζει τη λύπη του για την επαναλαμβανόμενη διατύπωση βαρύτατων αλλά παντελώς αστήρικτων δημοσιογραφικών αναφορών που στρέφονται ενάντια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μείζον ζήτημα για την ελευθεροτυπία στον τόπο μας συνιστά ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του Ανδρέα Παράσχου, αναφέρει το ΑΚΕΛ που εκφράζει τη στήριξη και συμπαράστασή του προς τον δημοσιογράφο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι «οι αναφορές του κ. Παράσχου σχετίζονται και με το τεράστιο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων για το οποίο, ως ΔΗΚΟ επιμένουμε εδώ και μήνες ότι πρέπει να διεξαχθεί πλήρης έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία».

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στηρίζει με κάθε τρόπο και συμπαραστέκεται ανεπιφύλακτα στον έγκριτο και άριστο δημοσιογράφο και ποιητή Ανδρέα Παράσχο. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζει κάθε προσπάθεια λογοκρισίας των Μέσων Ενημέρωσης και έχει προχωρήσει στην εγγραφή του θέματος στη Βουλή για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών.