Του Jonathan Ponciano

Ένα ακόμη βαρύ πλήγμα δέχθηκε λίγο πριν την αρχική δημόσια προσφορά της η πλατφόρμα ηλεκτρονικών χρηματιστηριακών συναλλαγών Robinhood Financial, καθώς την Τετάρτη η Ρυθμιστική Αρχή του Χρηματοοικονομικού Τομέα των ΗΠΑ (FINRA) επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο σχεδόν 70 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο «άδυτο» του φόρουμ του Reddit που θέλει «θάνατο» του bitcoin

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της FINRA, η Robinhood καλείται να πληρώσει πρόστιμο 57 εκατ. δολαρίων αλλά και να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 12,6 εκατ. δολαρίων, με τόκο, σε χιλιάδες πελάτες της που “υπέστησαν σημαντική ζημιά” ως αποτέλεσμα των πρακτικών της εταιρείας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η ρυθμιστική αρχή σε μια επιχείρηση.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού στον οποίο κατέληξε με την FINRA, η Robinhood θα αποζημιώσει χιλιάδες πελάτες της για τις ζημιές άνω των 7 εκατ. δολαρίων που υπέστησαν λόγω “των αναληθών και παραπλανητικών πληροφοριών” που παρείχε η πλατφόρμα ηλεκτρονικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, όπως το τραγικό περιστατικό με το ανακριβές αρνητικό υπόλοιπο σε λογαριασμό 20χρονου πελάτη της που οδήγησε στην αυτοκτονία του τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή.

Επιπλέον, η FINRA διαπίστωσε ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Φεβρουαρίου 2021 η εταιρεία δεν κατάφερε να εποπτεύσει επιτυχώς την πλατφόρμα χρηματιστηριακών συναλλαγών της, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν “σοβαρές” διακοπές στη λειτουργία της, γεγονός που εμπόδισε τους πελάτες της να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους κατά τη διάρκεια περιόδων πρωτοφανούς μεταβλητότητας στην αγορά.

Το νέο αυτό πρόστιμο είναι το τελευταίο μια σειράς οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία – συμπεριλαμβανομένου ενός διακανονισμού ύψους 65 εκατ. δολαρίων στον οποίο κατέληξε η εταιρεία για πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την FINRA, ο πρόσφατος διακανονισμός διευθετεί αρκετές κατηγορίες σε βάρος της Robinhood, στις οποίες περιλαμβάνονται η αδυναμία της εταιρείας να επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια προτού εγκρίνει λογαριασμού πελατών αλλά και η παροχή εκ μέρους της αναληθών και παραπλανητικών πληροφοριών στους πελάτες της.

Εκπρόσωπος της Robinhood δήλωσε στο Forbes μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο ότι η εταιρεία είναι “ευτυχής που αφήσαμε πίσω μας αυτό το ζήτημα” και επεσήμανε ότι “έχει επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση της σταθερότητας της πλατφόρμας, στην ενίσχυση των πόρων που προορίζονται για εκπαίδευση, καθώς και στη δημιουργία τμημάτων υποστήριξης πελατών και νομικής και κανονιστικής συμμόρφωσης”.

Από τη μεριά της η FINRA χαρακτηρίζει την απόφαση σαφές μήνυμα προς όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. “Αυτή η ενέργεια στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Όλες οι εταιρείες μέλη της FINRA, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το μοντέλο λειτουργίας τους, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που διέπουν τον κλάδο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία των επενδυτών και την διαφύλαξη της ακεραιότητας των αγορών μας”, ανέφερε η Jessica Hopper εκτελεστική αντιπρόεδρος της FINRA και επικεφαλής του τμήματος επιβολής του νόμου, σε ανακοίνωσή της.

Στο “μικροσκόπιο” των ρυθμιστικών αρχών

Η Robinhood, που υπερηφανεύεται ότι έχει περίπου 13 εκατομμύρια πελάτες, έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικων αρχών αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους με αφορμή κρίσιμες πτυχές του επιχειρηματικού μοντέλου της. Τον Δεκέμβριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Robinhood επανειλημμένως παραπληροφόρησε τους πελάτες της όσον αφορά τις πηγές των εσόδων της, ενώ δεν κατάφερε να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα διεκπεραίωσης χρηματιστηριακών συναλλαγών – πρακτική που τελικά προκάλεσε ζημιών 34 εκατ. δολαρίων στους πελάτες της, σε διάστημα τριών ετών. 

Τον Απρίλιο, ρυθμιστική αρχή Κινητών Αξιών της Μασαχουσέτης, η οποία προηγουμένως είχε κατηγορήσει την Robinhood ότι “παιχνιδοποιεί” την πλατφόρμα της και ωθεί τους πελάτες της σε κακές επενδύσεις, υπέβαλε καταγγελία σε βάρος της χρηματιστηριακής εταιρείας ισχυριζόμενη ότι απέτυχε να προστατεύσει τους ευάλωτους επενδυτές και εξέθεσε “σε σημαντικά και συνεχή κίνδυνο τους επενδυτές της Μασαχουσέτης”. Η ρυθμιστική αρχή έχει ζητήσει την ανάκληση της άδειας χρηματιστηριακών συναλλαγών της Robinhood.

Η επικείμενη η εισαγωγή στο ταμπλό

Η Robinhood ήλπιζε να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της στα χρηματιστηριακά ταμπλό τον τρέχοντα μήνα, όταν κατέθεσε αίτημα για την εισαγωγή της τον Μάρτιο, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται ότι το ντεμπούτο της θα καθυστερήσει κάποιες εβδομάδες λόγω των περιπετειών της με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. 

Η ρυθμιστική αρχή υποτίθεται ότι διερευνά το τμήμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων της πλατφόρμας, υπηρεσία που κατέγραψε σημαντική αύξηση φέτος εν μέσω της εκρηκτικής ανόδου και πτώσης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.