Θετική επίδραση και στην τουριστική βιομηχανία βλέπει έρευνα της Booking.com ότι θα έχουν τα εμβολιαστικά προγράμματα, που, όπως προκύπτει από απαντήσεις που έδωσαν επίδοξοι ταξιδιώτες από 28 χώρες, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της βιομηχανίας τη φετινή χρονιά.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 28 χιλιάδες ταξιδιώτες, προκύπτει ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτήν θα ταξιδέψει εφόσον έχει πρώτα εμβολιαστεί αλλά και πως θα προτιμήσουν προορισμούς που έχουν ξεκινήσει τα δικά τους εμβολιαστικά προγράμματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτει ότι τα εμβόλια θα καθορίσουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας τη φετινή χρονιά ανά το παγκόσμιο, αλλά και στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα της Booking.com προκύπτει ότι δύο στους τρεις ταξιδιώτες (66%) νιώθουν πιο αισιόδοξοι για την πιθανότητα να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι εντός του 2021, κυρίως λόγω των εμβολίων. Ο ίδιος αριθμός (61%) δηλώνει ότι το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν το 2020 εκτόξευσε την όρεξή τους για ταξίδια το 2021.

Πέραν των μισών που συμμετείχαν στην έρευνα φαίνεται, πάντως, να θέτουν ως προϋπόθεση για ταξίδια να έχουν οι ίδιοι εμβολιαστεί πρώτα. Σύμφωνα με την έρευνα της Booking.com, το 59% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν θα ταξιδέψει αν δεν έχει πρώτα εμβολιαστεί. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, ανεβαίνει στο 68% για όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Αξιοσημείωτο είναι και το ότι το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ταξιδέψει μόνο σε χώρες όπου «τρέχουν» εμβολιαστικά προγράμματα. Εντούτοις, το 41% πάντως παραμένει σκεπτικό για το κατά πόσο οι εμβολιασμοί θα βοηθήσουν στο να γίνουν ασφαλέστερα τα ταξίδια.

Δίψα για παραλίες

Οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν το 2020 διαδραμάτισε επιβαρυντικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής τους. Το 48% επισήμανε ότι η συνθήκη αυτή είχε κόστος στην ψυχολογία τους και το 47% δήλωσε ότι ένιωθε φυλακισμένο στο ίδιο του το σπίτι, λόγω των περιορισμών. Το 64% υποστηρίζει ότι τα ταξίδια είναι πιο σημαντικά σήμερα απ’ ότι ήταν προ της πανδημίας. Μάλιστα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (71%) δήλωσαν ότι προτιμούν να πάνε διακοπές το 2021 από το να βρουν την αληθινή… αγάπη και το 66% δήλωσε ότι βάζει τα ταξίδια μπροστά από την επιτυχία στη δουλειά, όπως μια προαγωγή.

Πάνω από 6 στους 10 (61%) δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα κάνουν διακοπές σε παραλιακό προορισμό. Το 23%, κάπως πιο συγκρατημένο, υποστηρίζει ότι θα επισκεφθεί παραλία ή έναν προορισμό για spa όταν αυτό θα είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσίευσε η Booking.com, αυτό που αναζητούν οι ταξιδιώτες είναι αναψυχή και χαλάρωση μετά τους περιορισμούς, με αποτέλεσμα μόλις ένα 6% των συμμετεχόντων να δηλώνει πως θα προγραμματίσει ένα πιο ενεργό ταξίδι με πολλές δραστηριότητες και μόλις ένα 5% θα επιλέξει τουρισμό πόλεων. Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει επίσης πως οι περισσότεροι που συμμετείχαν στην έρευνα (53%) έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό αδειών λόγω των περσινών lockdowns και πως επιθυμούν για φέτος διακοπές μεγάλης διάρκειας (45%). «Ο αντίκτυπος που είχε η πανδημία του κορωνοϊού στις ζωές μας έκανε την περσινή χρονιά μια από τις πλέον δύσκολες. Η τήρηση των αποστάσεων και η οδηγία για να μένουμε σπίτι ήταν κομμάτι της νέας κανονικότητας. Μπορεί να έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες μέρες, όμως η έρευνα αποκαλύπτει ότι η όρεξή μας να ανακαλύψουμε τον κόσμο παραμένει αναλλοίωτη και πως μετά από μήνες περιορισμών, οι ταξιδιώτες αρχίζουν να βλέπουν το φως στο τέλος του τούνελ, λόγω των εμβολίων και την ανάπτυξη πρωτοποριακών ιατρικών μεθόδων στη μάχη κατά του κορωνοϊού» αναφέρεται στο σχόλιο της έρευνας της Booking.com.

Ανάγκη στήριξης

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, προκειμένου να βοηθηθούν οι ταξιδιώτες να ταξιδέψουν με ασφάλεια στους διάφορους προορισμούς που επιθυμούν, οι κυβερνήσεις, οι ταξιδιώτες και το ευρύτερο ταξιδιωτικό οικοσύστημα θα πρέπει να συνεργαστούν. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, σε συντριπτικό ποσοστό (95%) επισήμαναν ότι πρέπει να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος μέσω κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Τα δύο τρίτα (66%) πιστεύουν ότι απαιτούνται πλέον οικονομικά κίνητρα από τις κυβερνήσεις για να βοηθήσουν την ανάκαμψη των ταξιδιών και πάνω από μισούς (56%) ανησυχούν ότι ο κλάδος δεν θα επιβιώσει, εκτός εάν υποστηριχθεί με κρατικές επιχορηγήσεις. Το 72% συναινεί, στο μεταξύ, στη διενέργεια τεστ για COVID-19 πριν από το ταξίδι και το 70% δηλώνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με ταξιδιωτικούς οργανισμούς και παροχείς για να καθορίσουν πιο συνεπή πρότυπα.

Με την ανάγκη στήριξης μέσω κυβερνητικών σχεδίων συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία των συνεργατών της Booking.com, που παρέχουν μέσω της πλατφόρμας διαμονή (συμμετείχαν στην έρευνα 3.5 χιλ. συνεργάτες της από 20 χώρες). Συγκεκριμένα, ενώ το 70% των συνεργατών της πλατφόρμας που συμμετείχαν στην έρευνα είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησής τους, εντούτοις μοιράζονται τη θέση των ταξιδιωτών ότι η βιομηχανία χρειάζεται υποστήριξη, καθώς η πλειοψηφία από αυτούς θα ήθελε να δει τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα στο μέλλον για να υποστηρίξουν ταξιδιωτική βιομηχανία κατά τη διάρκεια αυτής της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης.

Τρεις βασικοί τομείς που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να ενισχύσουν τη βιομηχανία, κατά τις επιχειρήσεις, είναι η ύπαρξη κοινών διεθνών προτύπων όσον αφορά τις ταξιδιωτικές συμβουλές και κανόνες, η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η ευρύτερη διάθεση διαγνωστικών τεστ πριν τα ταξίδια. Η πλειοψηφία των συνεργατών της πλατφόρμας και συγκεκριμένα έξι στους δέκα (62%) που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν, πάντως, αύξηση του ενδιαφέροντος για τα ταξίδια τη φετινή χρονιά. Την ίδια ώρα, όμως, δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια αφού σύμφωνα με την έρευνα της Booking.com σχεδόν το 70% εξ αυτών έχει προχωρήσει σε ενίσχυση των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων που διατηρούν για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Περδίος: Κλειδί τα εμβόλια και για την Κύπρο

Τη σημασία των εμβολιασμών και για την τουριστική βιομηχανία ανέδειξε και ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος την περασμένη Πέμπτη, μετά τον εμβολιασμό του ιδίου και των υπόλοιπων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Όσο περισσότερος κόσμος εμβολιαστεί, τόσο πιο πολλή ανοσία θα έχουμε στην Κύπρο και συνεπώς πιο πολλές πιθανότητες η χώρα μας να πάει καλύτερα φέτος σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας πως «για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, ο δρόμος περνά μέσα από τα εμβόλια, όλα εκ των οποίων κάνουν εξίσου τη δουλειά τους».

Πρόσθεσε ότι «ερωτήσεις που μας κάνουν συνεχώς οι εταίροι μας στο εξωτερικό είναι για το πώς είναι τα πράγματα εδώ, πώς είναι η επιδημιολογική εικόνα για τα τεστ και για το ποσοστό θετικότητας, πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Άρα, όλοι οι φορείς τουρισμού και στην Κύπρο και στο εξωτερικό παραδέχονται ότι η οποιαδήποτε ανάκαμψη του τουρισμού, όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το εμβόλιο», ανέφερε.

Πάντως, αν και ρωτήθηκε σχετικά, ο υφυπουργός Τουρισμού απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο, αφού όπως εξήγησε τα πράγματα μεταβάλλονται συνεχώς. «Αρκετές είναι οι αεροπορικές εταιρείες και οι οργανωτές ταξιδιών που μπορεί σήμερα να έχουν πρόγραμμα, αλλά με βάση μια απόφαση είτε της δικής τους κυβέρνησης είτε της δικής μας, να αλλάξουν άρδην τα δεδομένα», είπε. Συμπλήρωσε ότι «εκείνο που για μας έχει εξαιρετική σημασία είναι ότι σε μια εξίσωση που αφορά το πτητικό πρόγραμμα οργανωτών ταξιδιών ή αεροπορικών εταιρειών παίζουν ρόλο δύο πράγματα: Οι ταξιδιωτικές οδηγίες από τη χώρα προέλευσης και οι δικές μας ταξιδιωτικές οδηγίες ή το δικό μας πρωτόκολλο στην Κύπρο». Εμείς, είπε, «έχουμε φροντίσει να παρέχουμε ένα πρωτόκολλο σταθερότητας, να μπορεί οποιοσδήποτε αν έρθει στην Κύπρο, φτάνει να έχει τα τεστ που πρέπει χωρίς να χρειάζεται να μπει σε καραντίνα, χωρίς να διακόπτονται οι πτήσεις. Άρα, θεωρώ ότι ως Κύπρος έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να είμαστε δεκτικοί προς οποιονδήποτε θέλει να έρθει στη χώρα μας. Από κει και πέρα, ναι, αυτό είναι το δεδομένο: Περιμένουμε τώρα και εξαρτόμαστε από ταξιδιωτικές οδηγίες ξένων χωρών».