ΚΑΝΕΙΣ δεν αμφισβητεί ότι η χώρα μας δέχεται τα τελευταία χρόνια μια ασφυκτική πίεση λόγω των συνεχών μεταναστευτικών ροών. Το μέγεθος και οι δυνατότητες του κράτους είναι προφανώς δεδομένες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα ενώ η διαχείρισή του, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει απευθυνθεί αρκετές φορές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια, για ευρωπαϊκή συμβολή στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στους εταίρους μας -αλλά και την Κομισιόν- επεσήμανε πως, σήμερα, το ποσοστό αιτητών ασύλου ή ήδη κατόχων καθεστώτος προστασίας φτάνει το 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου, όταν την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό, κατ’ αναλογία πληθυσμού, δεν ξεπερνά το 1% στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη πρώτης γραμμής. Στάθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων που αιτούνται ασύλου στην Κύπρο αφορούν σε πρόσωπα από ασφαλείς χώρες προέλευσης, τα οποία έφθασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία και από εκεί οδηγήθηκαν σε σημεία κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός από όπου ακολούθως πέρασαν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές. Ανέδειξε το θέμα της εργαλειοποίησης. 

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του θέματος είναι δύσκολη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα γίνονται κινήσεις, θα λαμβάνονται αποφάσεις, που προκαλούν κόστος για τη χώρα και το εθνικό θέμα. Αναφερόμαστε στην απόφαση της κυβέρνησης -με εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών- να τοποθετηθεί συρματόπλεγμα κατά μήκος της νεκρής ζώνης ως μέτρο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, που περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως οι άνθρωποι αυτοί διοχετεύονται βάσει σχεδίου από την κατοχική Τουρκία. 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος είναι λανθασμένη. Πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις και εν πολλοίς ζημιογόνες. Έγινε γνωστό πως μετά την απόφαση έχει υποβληθεί προς τα Ηνωμένα Έθνη και χάρτης, στον οποίον παρουσιάζεται επακριβώς πού θα τοποθετηθεί συρματόπλεγμα. Αυτή η κίνηση, τούτη η απόφαση προφανώς και θα διαμορφώσει νέα δεδομένα. Κι αυτό γιατί προσφέρει τη δυνατότητα στην κατοχική δύναμη να προελάσει και να καταλάβει τη νεκρή ζώνη. Αυτό είναι, άλλωστε μια διαχρονική επιδίωξη της Τουρκίας. Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως έχει αναφερθεί, κατέστησε σαφές πως σε περίπτωση που ο σχεδιασμός αυτός της Λευκωσίας υλοποιηθεί οι δυνάμεις του Διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο δεν θα μπορούν να ελέγχουν την περιοχή. Κοντολογίς, δεν θα μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό σαφώς και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη της κυβέρνησης, καθώς δημιουργούνται επικίνδυνα δεδομένα. 

ΓΙ’ αυτό και -επιμένουμε- ότι  θα πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μην υλοποιηθεί καθώς θα δημιουργήσει αρνητικά δεδομένα. Υπάρχει, κατά την άποψη μας, χρόνος για να τεθεί και συζητηθεί εκ νέου το όλο θέμα. Μετά και την απάντηση των Ηνωμένων Εθνών προς την κυβέρνηση, όταν σχολιάσθηκε από το Διεθνή Οργανισμό ο χάρτης που παραλήφθηκε, η ακύρωση της απόφασης είναι μονόδρομος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να επιληφθεί προσωπικά του θέματος.