To Top
11:34 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Στον Επίτροπο Χρ. Στυλιανίδη απονεμήθηκε το Βραβείο "Γιάννος Κρανιδιώτης"
ΑΡΧΙΚΗΕΥΡΩΠΗΕΙΔΗΣΕΙΣ • Στον Επίτροπο Χρ. Στυλιανίδη απονεμήθηκε το Βραβείο "Γιάννος...
  04 Δεκεμβρίου 2018, 12:55 μμ  
Στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας στην Λευκωσία, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος  Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), έγινε την Δευτέρα (3/12) η απονομή του Βραβείου Πρωτοποριακής Δημιουργίας "Γιάννος Κρανιδιώτης" στον Επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, ως αναγνώριση της συμβολής του στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα αλλά και την Κύπρο. 
 

Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι το Βραβείο Κρανιδιώτη τιμά την μνήμη ενός πραγματικού Ευρωπαίου που έκανε τόσα πολλά για την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κληρονομιά του οποίου ο Χρήστος Στυλιανίδης κρατά ζωντανή. "Δεν μπορώ να φανταστώ" τόνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ "καλύτερο άτομο να αντιπροσωπεύει την Ένωσή μας, τις αξίες μας και το πραγματικό νόημα της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τον Χρήστο Στυλιανίδη. Και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο άτομο για να λάβει αυτό το Βραβείο".
 
Για το ήθος και την προσφορά του Χρήστου Στυλιανίδη μίλησαν επίσης η πρώην Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ο πρώην υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και, εκ μέρους του ΟΠΕΚ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Παύλος Παύλου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου Λάρκος Λάρκου. Η κυρία Δαμανάκη είπε ότι "πρόκειται για ένα εξαιρετικό βραβείο σε έναν εξαιρετικό άνθρωπο". Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι "ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ένας πολιτικός εκσυγχρονιστής που ήξερε ότι η κυπριακή κοινωνία θα εκσυγχρονισθεί μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι."  Ο κ. Παύλου τόνισε ότι "στο πρόσωπο του κ. Στυλιανίδη, αποτυπώνεται το στοιχείο του ευρωπαϊκού ουμανισμού με τον καλύτερο ίσως δυνατόν τρόπο" ενώ ο κ. Λάρκου είπε ότι "ο Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε σε εκατομμύρια ανθρώπους την δυνατότητα να δουν ότι η Ε.Ε. αποτελεί τον κορυφαίο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης στον κόσμο".
 
Στην αντιφώνησή του, αποδεχόμενος το βραβείο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι την αξία της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού μοντέλου, την αναγνωρίζουν εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, από τους πιο απλούς ανθρώπους έως και τις κορυφές της διανόησης. Η Ευρώπη, συνέχισε, είναι το σπίτι μας, η εγγύηση και η ασφάλειά μας, παρά τις ελλείψεις της. "Στους ευρωσκεπτικιστές" τόνισε ο Επίτροπος "λέω ότι όταν το σπίτι σου παρουσιάσει κάποιες ζημιές, κάποιες ρωγμές, δεν το γκρεμίζεις αλλά κάνεις ό,τι μπορείς για να το διορθώσεις". Και καταλήγοντας, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε την σημασία της εκπαίδευσης για την μακροπρόθεσμη και ουσιαστική αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων. "Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιό μου, ο προϋπολογισμός για την εκπαίδευση ήταν το 1% του προϋπολογισμού της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια. Τώρα έχει φτάσει στο 8%, την επόμενη χρονιά θα πάει στο 10%, και είναι πεποίθησή μου ότι θα πρέπει να ανεβεί στο 15% - και μάλιστα ένα 5% θα πρέπει να είναι αποκλειστικά για την εκπαίδευση των κοριτσιών, που είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης".
 
Το Βραβείο "Γιάννος Κρανιδιώτης" απονέμεται κάθε χρόνο από το 1999 και μετά από τον ΟΠΕΚ και στις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ο ποιητής Κώστας Μόντης (2003), η Ευρωπαία Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου (2004), ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χριστοδουλίδης (2005), ο Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη Νικηφόρος Διαμαντούρος (2007), ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ροζάκης (2011) και ο διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης (2013).
 
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ Χ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
 
ΟΠΕΚ - ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
 
Αρμόδιος επικοινωνίας
 
Μπάμπης Μεταξάς, +357 22 817 576 
 
Πηγή: philenews