Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι εμβολιασμένοι και πρέπει, βάσει των διαταγμάτων, να προσκομίζουν rapid test για να εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους, θα πρέπει να κάνουν την εξέταση εκτός των ωρών εργασίας και σε περίπτωση μη κατοχής safepass η απουσία θα αποκόπτεται από την άδεια ανάπαυσης των επηρεαζόμενων εργαζομένων.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, στις υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο εργασίας στο εξής, οι οποίες δεν διαφέρουν από αυτά που ισχύουν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, με τη νέα εγκύκλιο τερματίζονται οριστικά οι ρυθμίσεις για την εξ αποστάσεως εργασία στον δημόσιο τομέα, εκτός αν η αρμόδια αρχή έχει αποφασίσει διαφορετικά. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς SafePass αποκοπή ετήσιας άδειας για Δημόσιους

Γενικά, οι δημόσιοι υπάλληλοι για να προσέλθουν στα γραφεία τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «οφείλουν να κατέχουν είτε αρνητική εργαστηριακή εξέταση ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια COVID 19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού από τη Δημοκρατία για την ασθένεια του COVID -19, τουλάχιστον με τη μία δόση και νοουμένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τριών εβδομάδων μετά την ημερομηνία εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό στοιχείο αποδέσμευσης στις περιπτώσεις προσώπων που νόσησαν από την ασθένεια του COVID 19 και νοουμένου ότι δεν έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής θετικής τους διάγνωσης».

Ως κίνητρα εμβολιασμού, η εγκύκλιος προνοεί όπως παραχωρείται ημερήσια άδεια σε αυτούς που επιθυμούν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό και των δύο δόσεων, χωρίς να αφαιρείται από την άδεια ανάπαυσης και τις απολαβές του εργαζόμενου, ενώ θα δικαιούνται ημερήσια άδεια για συνοδεία ανήλικου τέκνου για εμβολιασμό. Διευκρινίζεται ότι θα πρέπει ο εργαζόμενος να προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Στην εγκύκλιο γίνεται και αναφορά για το τι πρέπει να γίνει αν εντοπιστεί κρούσμα. «Εάν σε οποιαδήποτε ιδιωτικό γραφείο και /ή επιχείρηση και/ ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία στο δημόσιο, και /ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και / ή στις ανεξάρτητες υπηρεσίες και / ή στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, εντοπιστεί κρούσμα μόλυνσης από την ασθένεια του COVID 19, οφείλουν να αναστείλουν αμέσως τη λειτουργία τους και να προχωρήσουν σε απολύμανση του χώρους τους, πριν την επαναλειτουργία τους».

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι εργαζόμενοι στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία, πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα προσώπου σε εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός προσώπων. Στους εξωτερικούς χώρους θα φορούν μάσκα όπου βρίσκονται ή και διακινούνται δυο πρόσωπα και άνω και εξαιρουμένων των περιπτώσεων που καθορίζονται με κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το υπουργείο Υγείας.