Καλημέρα σας, καλή Μεγάλη Εβδομάδα και, πραγματικά, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Όχι για το Κυπριακό, που και πάλι θα μας απασχολήσει – αυτό θεωρώ ότι έχει ξεφύγει πλέον ακόμα και από τη δικαιοδοσία του Υψίστου. Εκτός κι αν γίνει καμία έκπληξη. Όπως και να ‘χει, στο ερώτημα που μου κάνουν αρκετοί ξένοι συνάδελφοι που με ρωτούν σε εκπομπές τους «what are you expecting?», δηλαδή τι περιμένω από αυτήν την άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, η απάντησή μου είναι «τίποτα». Εάν με διαψεύσουν τα γεγονότα και ξαναμπούμε σε μια διαδικασία με ρεαλιστικές προοπτικές σε κατάληξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης σάς ορκίζομαι δεν θα υπάρχει ευτυχέστερος άνθρωπος από μένα. 

Από σήμερα επίσης, βιώνουμε τη δεύτερη Εβδομάδα των Παθών από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία κορωνοϊού. Η κατάσταση εδώ στην Κύπρο (από την οποία δεν εξαιρώ και την προσωπική ευθύνη καθενός μας) είναι τέτοια που επιβάλλει σχεδόν το ίδιο λοκντάουν που είχαμε και πέρυσι. Φίλος μου γιατρός από τη Λευκωσία, που τον είχα και χρόνια πολλά στην Ελλάδα αλλά επέστρεψε στα πατρώα εδάφη όταν εκεί ξέσπασε η οικονομική κρίση και το μέλλον φαινόταν ζοφερό, μου έγραψε δύο γραμμές στο messenger για την έξαρση της νόσου στην Κύπρο: Widespread testing, not enough vaccination. Δηλαδή, εκτεταμένα τεστ αλλά όχι αρκετοί εμβολιασμοί. 

Και μαζί με αυτό, μου στέλνει και πίνακα με στοιχεία (τα πιο αξιόπιστα απ’ όλα) από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Αμερικής που δείχνουν ότι η Κύπρος είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων ανά εκατομμύριο ανθρώπων. Συγκεκριμένα, είμαστε στο 622,2/1.000.000, και ακολουθούν εξίσου ψηλά Εσθονία (556,55/1 εκατ.) και Ουγγαρία (543,74/1 εκατ.). Η Ελλάδα είναι κάτω από τη μέση του πίνακα των 28 ευρωπαϊκών κρατών, με 288,2 κρούσματα ανά 1 εκατ. Και πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στην προτελευταία θέση, πάνω από το Ηνωμένη Βασίλειο, είναι η Πορτογαλία με 46,5/1 εκατ. Ενδιαφέρον διότι ενώ τα νούμερα αυτά μπορεί να εξηγηθούν από το ότι χώρες που διενεργούν πολλά τεστ φυσικό είναι να εντοπίζουν περισσότερα κρούσματα, αλλά η Πορτογαλία, που έστω δεν έκανε τόσα τεστ, προχώρησε άριστα τους εμβολιασμούς και πλέον είναι σε πολύ καλή κατάσταση, με όλο και με μειούμενους περιορισμούς.  

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ελλάδος επί Κυβέρνησης Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, επέλεξε να πάει στη Σερβία και να εμβολιαστεί εκεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V που δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). 

«Ευχαριστώ τους αδελφούς Σέρβους που μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς μού έδωσαν την ευκαιρία να πάρω πίσω την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μου. Εδώ η ζωή γύρισε πίσω, όλα ανοιχτά, όλοι εμβολιασμένοι και οι νέοι τώρα και οι ξένοι και σε 10 μέρες παράγουν το Sputnik ενώ εμείς ΜΜΕ τρομοκρατίας», έγραψε στο τουίτερ.

Ο Καμμένος θα μπορούσε να μπει στην ελληνική πλατφόρμα, να κλείσει πολύ εύκολα ένα ραντεβού και μέσα στις επόμενες ημέρες να εμβολιαστεί. Όπως κάνουμε όλοι οι Έλληνες. Όμως, όπως σχολιάζει και φίλος στο twitter, προτίμησε να πάει στη Σερβία και να κάνει ένα σόου-μπαρούφα. Καλό ήταν και αυτό. Θετικά το βλέπω. Να μας θυμίσει από ποιους γλυτώσαμε.

Για την ιστορία, ο μέσος αριθμός νέων μολύνσεων που καταγράφονται καθημερινά στη Σερβία έχει πέσει κατά περισσότερα από 2.100 περιστατικά τις τελευταίες 3 εβδομάδες. Από την αρχή της πανδημίας υπήρξαν περίπου 678.000 κρούσματα ώς τώρα και έχουν πεθάνει από κορωνοϊό περίπου 62.00 άνθρωποι. Έχουν χορηγηθεί πάνω από 3,2 εκατ. δόσεις εμβολίων. Και πρόσφατα, επειδή πολλά από αυτά, συγκεκριμένα τα ρωσικά Sputnik, είχαν μείνει αδιάθετα και θα περνούσε η ημερομηνία λήξης τους, η Σερβία έκανε κάλεσμα σε όσους θέλουν να πάνε εκεί να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο. Έσπευσαν πολλοί από Κροατία, Βοσνία και Βόρεια Μακεδονία, και από Ελλάδα ο Καμμένος. 

«Πέραν του Πράσινου Κεϊνσιανισμού: Η ιδεολογικοπολιτική ατζέντα του ΧΧΧΧΧΧ για την ανατροπή της Τεχνοφεουδαρχίας και την οικοδόμηση ενός Δημοκρατικού Μετακαπιταλισμού».

Ελάτε τώρα, που δεν καταλάβατε ότι αυτό που μόλις διαβάσατε βγαίνει από το στόμα, ή μάλλον το tweet, του @yianisvaroufakis! (Απλώς έβαλα 6Χ στη θέση του ΜέΡΑ25 για να το κάνω λίγο πιο δύσκολο!). Όποιος έχει αποκωδικοποιήσει το περιεχόμενο του τιτιβίσματος  παρακαλώ να μου το στείλει για να το εμπεδώσω και εγώ.

 

Personae Non Gratae

Εάν είναι εκατό φορές εγκληματικό να σταθμεύεις σε θέσεις που είναι για ανάπηρους, είσαι για εκτελεστικό απόσπασμα εάν έχεις φτιάξει πλαστή κάρτα αναπήρου για να το κάνεις συστηματικά. Συμβαίνει στην Κύπρο, όπως αποκαλύπτει στον «Φ» η γενική γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, Ζωζώ Χριστοδούλου.

Εικονογράφηση: Ναυάγιο…