Ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη τα συστήματα υγείας διεθνώς. Η αναμενόμενη συνύπαρξη κορωνοϊού, γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού, πονοκεφαλιάζει ήδη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ενώ αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστεί και η ετοιμότητα των γιατρών της πρώτης γραμμής να διαχειριστούν τα περιστατικά που θα έχουν ενώπιον τους αφού παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί κάποιες «μικροδιαφορές» σε ό, τι αφορά την κλινική εικόνα των ασθενών, προς το παρόν, ως η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για ασφαλή διάγνωση, θεωρείται η υποβολή του ατόμου σε εργαστηριακές εξετάσεις.    

Σε όλες τις περιπτώσεις «αυτού του είδους των λοιμώξεων πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η κλινική εικόνα του ασθενούς. «Παρά το γεγονός ότι έχουμε ενδείξεις για κάποιες διαφορές στη συμπτωματολογία μεταξύ κορωνοϊού και γρίπης, δηλαδή μπορεί να καθοδηγηθούν κάπως οι γιατροί, δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι εάν δεν υποβληθεί ο ασθενής σε εργαστηριακή εξέταση για τον κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα βεβαίως και ο κάθε γιατρός θα κληθεί να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του», ανέφερε στον «Φ» η καθηγήτρια Ζωή Δωροθέα Πανά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γρίπη και κορωνοϊός: Φρενίτιδα για τα εμβόλια

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος Κώστας Κωνσταντίνου εξήγησε ότι «μεταξύ γρίπης και κορωνοϊού έχουν καταγραφεί κάποιες διαφορές ως προς τα συμπτώματα αλλά έχουμε και κοινή συμπτωματολογία» και έφερε ως παράδειγμα «τον βήχα ο οποίος μπορεί να παρουσιαστεί και στη γρίπη και στον κορωνοϊό αλλά και στο απλό κρυολόγημα. Άρα, εμείς εκείνο που θα κληθούμε να κάνουμε είναι να αποκλείσουμε πρώτα τον κορωνοϊό και να αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια τον κάθε ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η κ. Πανά, «το πρώτο βήμα για ένα γιατρό είναι πάντοτε η κλινική εξέταση του ασθενούς. Από εκεί και πέρα οι ιογενείς λοιμώξεις του ανανευστικού παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως άλλωστε παρόμοιος είναι και ο τρόπος μετάδοσης τους». Στο παρόν στάδιο, είπε, «έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα η ανοσμία και η αγευσία που παρουσιάζεται στον κορωνοϊό αλλά τα περισσότερα συμπτώματα μπορούμε να πούμε ότι είναι κοινά». Για αυτό το λόγο «και με δεδομένο το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο πανδημίας του κορωνοϊού προτεραιότητα μας είναι να αποκλείσουμε την ύπαρξη κορωνοϊού για αυτό και λέμε ότι μόνο με μια εργαστηριακή εξέταση μπορούμε να φθάσουμε στο πιο ασφαλές συμπέρασμα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταυτόχρονη οχύρωση από Γρίπη Α και Κορωνοϊό

Βεβαίως, είπε η  κ. Πανά, «έχει και ο κάθε γιατρός ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή το μερίδιο της ευθύνης του. Πέραν από τον κοινό «αλγόρυθμο» που έχουν όλοι οι γιατροί ενώπιον τους στον οποίο περιλαμβάνονται τα χαρακτηριστικά των λοιμώξεων, οι γιατροί καλό είναι να προχωρήσουν και σε οργάνωση των ιατρείων τους. Ας είμαστε λίγο πρακτικοί, είτε για τον κορωνοϊό είτε για τη γρίπη οφείλουμε να εφαρμόζουμε τα ίδια μέτρα προφύλαξης και αυτό οι γιατροί το γνωρίζουν».

Σε ό, τι αφορά τους πολίτες η κ. Πανά τόνισε ότι «είτε στην περίπτωση του κορωνοϊού είτε στην περίπτωση της γρίπης τα μέτρα προστασίας είναι κοινά και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά διότι και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η προσοχή μας πρέπει να εστιάζεται στην προστασία των ηλικιωμένων μας αλλά και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού». 

«Η κλινική εικόνα από μόνη της δεν είναι αρκετή»

Η κλινική εικόνα του ασθενούς, «από μόνη της δεν είναι αρκετή» τόνισε στις δηλώσεις του στον «Φ» το μέλος της ειδικής επιτροπής του ΟΚΥπΥ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου. 

«Υπάρχουν κάποια διαφορετικά χαρακτηριστικά τα οποία παραπέμπουν στη γρίπη ή στον κορωνοϊό αλλά υπάρχουν και κοινά συμπτώματα τα οποία δεν μπορούν να σου δώσουν σαφή ένδειξη για να κάνεις ασφαλή διάγνωση». Για αυτό, «και λέμε ότι η πιο ασφαλής μέθοδος για διάγνωση και αποκλεισμό ή επιβεβαίωση του κορωνοϊού είναι η εργαστηριακή έξεταση». 

Στα δημόσια νοσοκομεία, εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου, «έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης. Ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα υποβάλλονται και τώρα σε τεστ για κορωνοϊό ενώ όλοι όσοι προορίζονται για εισαγωγή επίσης κάνουν τη σχετική εξέταση».

Τον Δεκέμβριο, οπόταν «και συνήθως αρχίζουμε να έχουμε στην Κύπρο αυξημένα περιστατικά γρίπης θα ακολουθείται άλλη πρακτική αλλά και πάλι από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε πανδημία, μέλημα μας είναι να αποκλείσουμε τον κορωνοϊό. Εάν αποκλειστεί ο κορωνοϊός τότε ο ασθενής θα αντιμετωπίζεται ανάλογα με την περίπτωση». 

Ιδιαίτερη προσοχή, «θα δίνεται στα ηλικιωμένα άτομα και τις ευπαθείς ομάδες διότι αυτές οι κατηγορίες πολιτών κινδυνεύουν και από τις επιπλοκές της γρίπης άρα εάν παρουσιάσουν μια έντονη συμπτωματολογία θα ακολουθούμε τις ενδεδειγμένες θεραπείες για κάθε περίπτωση». 

Σχέδιο δράσης

Σε εθνικό επίπεδο, στον δημόσιο τομέα επικρατεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναβρασμός. Η ειδική επιτροπή η οποία αποτελείται από λοιμωξιολόγους και μικροβιολόγους του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και λειτουργεί υπό την προεδρία του Ιατρικού Διευθυντή του Οργανισμού έχει καταρτίσει σχέδιο δράσης το οποίο θα εφαρμοστεί, όταν παραστεί ανάγκη ομοιόμορφα σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, γίνεται προετοιμασία και η επιτροπή που έχει συσταθεί στον ΟΚΥπΥ πραγματοποιεί ήδη, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τηλεδιάσκεψη για καλύτερο συντονισμό» ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου. «Τα νοσοκομεία μας, έχουν την εμπειρία της άνοιξης, έχουν καταγραφεί κάποια κενά που είχαν εντοπιστεί, έχουν γίνει βελτιώσεις μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού και ετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο πιο δυνατό κύμα κορωνοϊού και βεβαίως για τη συνύπαρξη του κορωνοϊού με τα περιστατικά γρίπης αφού εκεί τα νοσοκομεία μας θα δοκιμάσουν πραγματικά τις αντοχές τους και χρειάζεται πολύ καλός συντονισμός». 

Τα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού και η κατάσταση που επικρατεί διεθνώς με τις χώρες να επανέρχονται στους περιορισμούς η μια μετά την άλλη καθώς και οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Νόσων για την αναμενόμενη συνύπαρξη της πανδημίας με την γρίπη, έχουν θέσει, σε εγρήγορση και τις κυπριακές Αρχές. Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών ενώ η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας έχει ήδη αποφασίσει ότι το επόμενο διάστημα θα έχει εκ νέου επαφές με τις διάφορες εργοδοτικές οργανώσεις στις οποίες θα παραδώσει επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για τους χώρους εργασίας και τις επιχειρήσεις γενικά. 

Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, επιστήμονες και υπουργείο Υγείας έχουν το βλέμμα στραμμένο στα νοσηλευτήρια, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων που εντοπίζονται άρχισε να παρουσιάζει αύξηση, ενώ αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο αναφοράς. Χθες, σε νοσηλεία βρίσκονταν συνολικά 10 άτομα με τα δύο εξ αυτών να βρίσκονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. 

Μεταξύ των επιστημόνων τέθηκε προς συζήτηση, όπως πληροφορούμαστε, και το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην επαρχία της Λάρνακας όπου καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Οι επιδημιολόγοι ωστόσο, αποφάσισαν ότι χρειάζονται κάποιες ημέρες ακόμα για να σχηματίσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.