Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις, προσδοκίες και συγκρατημένη αισιοδοξία ήταν τα μηνύματα που μετέφεραν ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Δρ Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Πρώτος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, ο καθηγητής του Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και ο οικονομολόγος και συνέταιρος στην KPMG Κύπρου, Τάσος Γιασεμίδης, κατά τη πρώτη διαδικτυακή συζήτηση της σειράς Digital Forum / The Insiders.
 
«Είναι εύθραυστες εποχές» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτηση του τονίζοντας πως «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομική κρίση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τα μηνύματα που στέλνουμε στους οίκους αξιολόγησης».
Όσον αφορά το ζήτημα αν είναι καιρός για μεταρρυθμίσεις με αφορμή την κρίση, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι είναι «ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν εργαλεία που συνδέονται με τα σχέδια στήριξης της ΕΕ, τα οποία δεν περίμενα να είναι τόσο παρεμβατικά. Δεν είναι τυχαίο που ονόμασαν την όλη προσπάθεια The next generation».
 
Για το θέμα του φορολογικού συντελεστή είπε πως για τον ίδιο το θέμα της φορολογίας είναι εθνικό θέμα.
 
Τόνισε επίσης πως η Κύπρος δεν βασίζεται μόνο στο real estate και ανέφερε τις επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες, τα έργα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τις κινηματογραφικές παραγωγές και τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Υπάρχουν πράγματα τα οποία έγιναν και διαφοροποιούν το προϊόν. Είναι γι’ αυτό που η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ έπεσε. Επίσης, ο πρωτογενής τομέας θα πρέπει να τύχει περισσότερης σημασίας και επενδύσεων», σχολίασε ο υπουργός.
 
Αναφερόμενος στο ιδιωτικό χρέος είπε πως δεν είναι σημερινό αλλά κληρονομιά κακοδιαχείρισης πάρα πολλών ετών.

Στο καταληκτικό του σχόλιο ανέφερε πως «αν δεν υπάρξει πισωγύρισμα πιστεύω θα εξέλθουμε νικητές από την κρίση. Θεωρώ ότι οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορώ όμως να μιλώ και εκ μέρους του ίδιου του ιού. Για αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τον μετριάσουμε τον κίνδυνο επαναφοράς του.

Από πλευράς του, ο Χριστόδουλος Πατσαλίδης ανέφερε πως οι αγορές δείχνουν μια ανοχή.  «Θεωρώ ότι γίνονται διάφορες ενέργειες για να μην αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβληματικές καταστάσεις. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Ανέφερε επίσης ότι «η Κύπρος δεν χρειάζεται χρηματοδότηση. Μεσοπρόθεσμα θα πρέπει η οικονομία να είναι σε θέση να προσελκύσει κεφάλαια. Η Κύπρος χρειάζεται κεφάλαια. Μόνο με αυτά η Κύπρος θα μπορέσει να πάει καλά και να έχει ανάπτυξη. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για την Ψηφιακή Οικονομία. Έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Διανύοντας αυτή την πορεία θα μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους επενδυτές».
Ο καθηγητής του Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης ανέφερε πως θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ενέργειες οι οποίες να συμβάλουν στην αύξηση των κρατικών εσόδων ακολουθώντας παραδείγματα άλλων χωρών. Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της επιβολής ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή σε επίπεδο ΕΕ, σημειώνοντας πως είναι κάτι που θα επιδιώξουν αρκετές χώρες της Ένωσης, ανάμεσα τους και η Γερμανία η οποία αναλαμβάνει πλέον την προεδρία.
Ο Τάσος Γιασεμίδης εξήγησε πως «Είναι μια ευκαιρία αναθεώρησης των οικονομικού μοντέλου, χωρίς να διακόψουμε τους παραδοσιακούς πυλώνες», ενώ πρόσθεσε πως «η πορεία της οικονομίας εξαρτάται και με την πορεία των οικονομιών ων χωρών με τις οποίες συνδέεται. Θεωρώ ότι όλοι μας είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».
 
Δείτε το βίντεο εδώ: 

Philenews/Insider