Αν σκοτωθούμε και μεταξύ μας, δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε, πάντως καλό δεν θα είναι

 

Άρχισα να γράφω αυτή τη στήλη, όταν ακόμα τα επεισόδια στο «Δια» βρίσκονταν σε εξέλιξη. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι όταν είδα λίγο πριν τις χιλιάδες των πολιτών χωρίς μάσκες έξω από το προεδρικό. Και όχι δεν μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι επειδή αυτοί οι άνθρωποι διεκδικούσαν κάτι, θύμωσα μέσα μου γιατί είδα τους ανθρώπους στον τόπο μου διχασμένους και γιατί είδα συμπολίτες μου να μην σκέφτονται ότι τη συγκεκριμένη στιγμή ακόμα και όλα τα δίκαια του κόσμου να είχαν, τα έχασαν εξαιτίας του φανατισμού που τους διακατείχε.  Θύμωσα, οργίστηκα, στενοχωρήθηκα γιατί αυτό που έγινε δεν ήταν κάτι που θύμιζε ειρηνική διαδήλωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Δεν θα ασχοληθώ όμως άλλο με αυτούς που ξεπέρασαν τα όρια γιατί δεν αγωνίζομαι για αυτούς.

Γράφω ως ένας άνθρωπος που αφιερώνω σχεδόν ολόκληρο το 24ώρο μου στον αγώνα στον οποίο μπήκα εθελοντικά, για να εξηγώ στους συμπολίτες μου ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, δεν είμαστε δύο στρατόπεδα, ένα είμαστε.

Βλέπω τους εμβολιασμένους να κάνουν επίθεση στους ανεμβολίαστους και τους ανεμβολίαστους να επιτίθενται στους εμβολιασμένους.

Όσοι με ξέρουν και με ζουν μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Εδώ και πολύ καιρό άλλωστε μέσα από τις στήλες μου στον «Φ» «φωνάζω» σε όλους, να μιλάνε στον κόσμο με την γλώσσα της αλήθειας.

Εδώ και μια εβδομάδα συμμετέχω ενεργά στην εκστρατεία της ΟΣΑΚ «ας το συζητήσουμε», γιατί ακριβώς πιστεύω ότι αυτό που μας λείπει είναι η σωστή επικοινωνία μεταξύ μας.

Την περασμένη εβδομάδα με είχαν «παραλάβει» κάποιοι φανατικοί υπέρ του εμβολιασμού επειδή στο ρεπορτάζ μου έγραψα ότι το 10% των κρουσμάτων είναι άτομα με εμβολιαστικό ιστορικό.

Προχθές με παρέλαβαν αντιεμβολιαστές, επειδή συμμετέχω σε μια προσπάθεια που έχει στόχο να «παραπλανήσει» τους πολίτες και να τους υποχρεώσει να εμβολιαστούν με εμβόλια που θα τους οδηγήσουν στο μέλλον στο θάνατο.

Και διερωτώμαι: μήπως πήρε ένας ένα αεροπλάνο και μας ψέκασε όλους τελικά και χάσαμε όλοι το μυαλό μας;

Ρε μα πάτε καλά; Επικοινωνείτε και οι μεν και οι δε με τον εγκέφαλο σας; Με την επίθεση, ούτε οι εμβολιασμένοι θα πείσετε τους ανεμβολίαστους, ούτε το αντίστροφο.

Εκείνο που δεν καταλάβατε είναι ότι βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο και ο κίνδυνος αυτός προέρχεται από τον κορωνοϊό. Και όσοι δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό να πάνε να βρούν τις οικογένειες των 450 ανθρώπων που πέθαναν, που σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια και μετά να έρθουν να μιλήσουμε. Να πάνε να βρούνε ανθρώπους που κόλλησαν και αν και πέρασαν πέντε και έξι μήνες από τότε συνεχίζουν να ζουν με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο σώμα τους.

Εδώ και μήνες το παλεύω με μια μικρή στην αρχή ομάδα των επιστημόνων της Κύπρου που κάποιοι εξ αυτών είναι και στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή ή είναι συνεργάτες του υπουργείου Υγείας για θέματα που αφορούν την πανδημία. Εδώ και μήνες προειδοποιούν συνέχεια αυτοί οι άνθρωποι ότι η πανδημία δεν θα φύγει τόσο εύκολα, εδώ και μήνες καλούν τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους να προσέχουν. Εδώ και καιρό φωνάζουν ότι δεν υπάρχουν μαγικά ποσοστά στην εμβολιαστική κάλυψη και εξηγούν με τον πιο απλό τρόπο ότι το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι πιο πολλοί εμβολιαστούμε τόσο το καλύτερο, λέγοντας και ξαναλέγοντας ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα μας σώσουν από τις μολύνσεις αλλά από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο. Θα σώσουν δηλαδή ζωές. Αλήθειες λένε και δεν φοβούνται και τολμούν και προσπαθούν με την αλήθεια να πείσουν τον κόσμο. Τόλμησαν και τολμούν και δεν τους νοιάζει να συγκρουστούν με την κυβέρνηση για τις πολιτικές της αποφάσεις. Και το έχουν πράξει και κάποιοι μάλιστα από την Κυβέρνηση προσπάθησαν να τους τραβήξουν το αφτί, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και ελπίζω ότι αυτά, αποτελούν παρελθόν. Έστειλαν δεκάδες emails με προτάσεις και εισηγήσεις στο υπουργείο Υγείας για σωστή οργάνωση, προετοιμασία, επικοινωνιακή στρατηγική. Είπαν δημόσια τις θέσεις τους, διεκδίκησαν όταν ήρθε η ώρα ηλικιακούς περιορισμούς αφουγκραζόμενοι την κούραση των πολιτών οι οποίο ήθελαν να νιώθουν ασφάλεια. Πάλι δέχθηκαν επίθεση και μαζί τους κι εγώ. Τίποτα. Όλα έμειναν στο inbox κάποιων και κατά πάσα πιθανότητα έφαγαν στο τέλος ένα «select all» και «delete».

Αλλά τι να σου κάνει, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού μας είχε πει σε όλα του τα διαγγέλματα ότι πλησιάζουμε στο τέλος, αποφάσισε προχθες να πει αυτά που του λέγαμε και που κάποιοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, για να μην πω τρεις μόνο και παρεξηγηθεί κανένας, τόνιζαν, ότι δηλαδή, η πανδημία δεν θα τελειώσει σύντομα και για αυτό πρέπει να βρούμε τον τρόπο να περάσουμε στον κόσμο το μήνυμα ότι χρειάζεται συνεργασία από όλους.

Όσο για την προεκλογική περίοδο; Ας το έχουν κάποιοι βάρος στη συνείδηση τους μέχρι να πεθάνουν αυτό που ζούμε σήμερα.

Οι ευθύνες όμως δεν βαραίνουν μόνο την κυβέρνηση. Γιατί κύριοι στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο θα έπρεπε εδώ και καιρό να μαζέψετε κάποια από τα μέλη σας που ακόμα και χθες έφθασε στην αντίληψη μου ότι υπογράφουν πιστοποιητικά σε πολίτες ότι δεν μπορούν να φοράνε τη μάσκα και τους απαλλάσσουν επειδή οι ίδιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός.

Γιατί ευθύνη φέρουν και κάποιοι στο υπουργείο Υγείας, οι οποίοι δεν ξέρω τι τους έπιασε έχουν ερωτευτεί τον ΕΜΑ κι όταν εμείς τους λέγαμε «μιλάτε στον κόσμο με την γλώσσα της αλήθειας», είχαν κάνει τα εμβόλια εικόνισμα και αντί να εξηγούν σωστά στους πολίτες, έκαναν επίθεση σε όλους όσοι εισηγούνταν να μπουν περιορισμοί στη χορήγηση συγκεκριμένων εμβολίων ή δήλωναν ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Διαψεύστηκαν και το μόνο που κατάφεραν ήταν απλώς να χάσουν μια μερίδα ανθρώπων οι οποίοι αν άκουγαν από την αρχή την αλήθεια, θα αντιδρούσαν διαφορετικά και δεν θα απαξίωναν στη συνέχεια τον οποιονδήποτε προσπαθούσε να τους μιλήσει με ειλικρίνεια.

Ευθύνη όμως φέρουμε και όλοι εμείς οι πολίτες. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Στηθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο και πετροβολάμε. Εσύ κύριε που επιλέγεις να μην εμβολιαστείς, με γεια σου με χαρά σου. Είναι δικαίωμα σου και το εννοώ. Έχω «σταθεί» μπροστά από ανεμβολιάστους για να υπερασπιστώ αυτό τους το δικαίωμα αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Το έχω γράψει άλλωστε πολλές φορές. Αλλά αγαπητέ συμπολίτη, μην σου φταίνε οι άλλοι που εμβολιάστηκαν και μην τους χαρακτηρίζεις αρνιά γιατί δεν είναι. Απλώς σκέφτηκαν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Και ναι όλοι φοβόμαστε τις παρενέργειες και εγώ προσωπικά τις έχω αναπτύξει σχεδόν όλες μετά τη δεύτερη δόση. Όμως αν χρειαστεί θα πάω και για τρίτη δόση, όχι επειδή είμαι αρνί αλλά επειδή θέλω να προστατεύσω τον εαυτό μου και, ταυτόχρονα, σε σκέφτομαι και εσένα. Διότι ξέρω ότι μπορεί να κολλήσω και να σου μεταδώσω τον ιό και επειδή είσαι ανεμβολίαστος μπορεί να καταλήξεις στο νοσοκομείο. Και από την άλλη, οι ανεμβολίαστοι δεν είναι «ψεκασμένοι». Οι περισσότεροι σκέφτονται, φοβούνται από τα όσα άκουσαν ή διάβασαν. Ανησυχούν για τη συνέχεια. Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν με χίλιους κόπους να κάνουν παιδί, φοβούνται. Υπάρχουν άνθρωποι που πάσχουν από άλλες ασθένειες. Φοβούνται. Υπάρχουν κάποιοι που λένε «θα περιμένω». Τι περιμένουν δεν κατάλαβα αλλά είναι δικαίωμα τους. Εκείνο που δεν είναι δικαίωμα τους, είναι να τα θέλουν όλα δικά τους. Αποφάσισες κύριε να μην εμβολιαστείς, να κάνεις rapid- test.  Το αν η Κυβέρνηση σου έκοψε την δωρεάν εξέταση είναι άλλη ιστορία και αυτό να το συζητήσουμε. Αλλά μην θυμώνεις κιόλας επειδή ως πολίτης δεν έχεις μόνο δικαιώματα αλλά έχεις και υποχρεώσεις.

Βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο. Χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες. Δεν θα χρησιμοποιήσω την φράση «αόρατος εχθρός» γιατί μπορεί να μην τον βλέπουμε αλλά βλέπουμε τις συνέπειες του εδώ και ενάμισι χρόνο.

Αν σκοτωθούμε και μεταξύ μας, δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε, πάντως καλό δεν θα είναι. Ή αποφασίζουμε όλοι ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και πρέπει να θυμηθούμε ότι ο ένας είναι εξίσου πολύτιμος με τον άλλο, ή…..ο θεός να βάλει το χέρι του.

Όσο για τα μέτρα, μάλλον η Κυβέρνηση το έχασε για τα καλά το στοίχημα. Γνωρίζετε που είναι οι αλυσίδες μετάδοσης κύριοι στο  Υπουργικό. Χτυπάτε εκεί που πρέπει για να μην φταίξουμε οι υπόλοιποι και να μας πείτε θα σας κλείσουμε τον Δεκαπενταύγουστο για να κάνετε Χριστούγεννα. Νισάφι.