Οι πιο πάνω δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του αντιπροέδρου Fuat Oktay αντίστοιχα είναι χαρακτηριστικές των απροκάλυπτων προθέσεων των Τούρκων εισβολέων. Ο πρώτος μας δηλώνει ευθαρσώς ότι η βάση λύσης που επιδιώκει είναι τα δύο κράτη για να καταλήξει με υποχώρηση στην συνομοσπονδία και ο δεύτερος μας λέει “περαστικά μας” να ξεχάσουμε την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ισχυριζόμενος ότι η ακίνητη περιουσία των Βακουφίων ανήκει στο  μουσουλμανικό ίδρυμα Εβκαφ.

Ταυτόχρονα κατατρομαγμένος ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαλεί συνταγματολόγους να τον συμβουλεύσουν πώς θα χαλαρώσει την ομοσπονδία για να αποφύγει το αδιέξοδο στην επικείμενη πενταμερή διάσκεψη. Επιπλέον υποδεικνύει στον συνομιλητή κ. Μαυρομάτη να ενημερώσει την διαπραγματευτική του ομάδα για τα τεκτενόμενα στο κυπριακό, ρίχνοντας στάχτη για δήθεν κινητικότητα και σοβαρές αποφάσεις. Μια ουσιαστικά ανύπαρκτη ομάδα που συγκαλείται για καμουφλάζ συλλογικότητας, κρίνοντας  από τα άτομα που την απαρτίζουν. Ο ίδιος προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει το αναμενόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες προτείνοντας ανεφάρμοστα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Στην αντίπερα όχθη ο Τούρκος πρόεδρος με θρασύτητα ζητεί από τον πρόεδρο Μακρόν να λογοδοτήσει για την Αλγερία και την παρουσία της Γαλλίας στην Τσαντ. Περαιτέρω ονειρεύεται να εξαπλωθεί η Τουρκία στο διάστημα με το εθνικό διαστημικό πρόγραμμα προσσελήνωσης μέχρι το 2023. Είναι η κατάλληλη ώρα να χαράξουμε νέα στρατηγική σε συντονισμό με την Ελλάδα και συμμαχίες με την Γαλλία, την ΕΕ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Αραβικό κόσμο. Να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ και την αποφασιστική ηγεσία Μπάιντεν, που μαζί με την Γερουσία σκληρύνουν τη στάση τους με κυρώσεις εναντίο της Τουρκίας για θέματα όπως, αντιπυραυλικό σύστημα S-400, καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων, παραβίαση εμπάργκο Ιράν από Halkbank, Κούρδοι Συρίας και αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Τούρκοι δουλεύουν τους πάντες ψιλό γαζί εργαλειοποιώντας την πενταμερή διάσκεψη και μετακυλώντας την ημερομηνία σύγκλισης της μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο(25 Μαρτίου) για να αποφύγει τις κυρώσεις. Η ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό κ. Τζειν Χολ Λουτ έχει εξαφανιστεί για να μας εξηγήσει το πεδίο σύγκλισης απόψεων και την εισήγηση της άτυπης πενταμερής διάσκεψης. Φαίνεται την έχουν ξεγελάσει και οι δύο πλευρές και αν δεν αναβάλει την διάσκεψη θα επωμισθεί την ευθύνη η ίδια εκθέτοντας τον ΓΓ για το φιάσκο.

Η νέα πραγματικότητα τώρα είναι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και η μέχρι σήμερα κατοχή της με στόχο την κατάληψη της. Η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη να αναλάβει ενεργότερα πρωτοβουλίες για αποκατάσταση της Κυπριακής κυριαρχίας. Η στρατηγική μας να επικεντρωθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας(ΔΔΟ) με δημοκρατικό και λειτουργικό περιεχόμενο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, απαλλαγμένο από ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Χρειάζεται να πείσουμε την ΕΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλουν την λύση αυτή στην Τουρκία με οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις μέχρι που το κόστος να της είναι επώδυνο.

* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΔΗΚΟ, Eur Ing, CEng, CMgr

Προσωπικό blog : spyrospetousis.blogspot.com