Το Μέτρο Στήριξης Πολιτιστικών Φορέων για κάλυψη Λειτουργικών Δαπανών του έτους 2021 ανακοίνωσαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ, σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για στήριξη του πολιτιστικού τομέα, ο οποίος έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Προνοεί παραχώρηση έκτακτου επιδόματος για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των πολιτιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Tελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίστηκε η 9η Απριλίου. Το σχετικό μέτρο στήριξης και το έντυπο υποβολής αιτήσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Ενημέρωση) και την ιστοσελίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών   (Ενημέρωση).  

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι πολιτιστικοί φορείς που έχουν την έδρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι συγκροτημένοι ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με βάση τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας (Σωματεία, Ιδρύματα, εταιρείες) και πληρούν σωρευτικά τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

1. Έχουν ως κύρια καταστατική τους επιδίωξη τη δραστηριοποίηση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού.

2. Είχαν παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου κατά το έτος 2020 και δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενίσχυσης και ανάδειξης της σύγχρονης κυπριακής πολιτιστικής δημιουργίας (έργα και δημιουργοί) στην Κύπρο, καθώς επίσης και της προβολής, προώθησης και κινητικότητάς τους στην Κύπρο η/και στο εξωτερικό.

3. Δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους, οι δικαιούχοι των σχεδίων στήριξης του Υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν (π.χ. σχολές χορού, ωδεία κλπ).

Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Μέτρου, όπως ορίζονται πιο πάνω, μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση για κάλυψη των ακόλουθων δαπανών:

1. Ενοίκιο οικήματος/ χώρου για το έτος 2021 ή οφειλόμενες δόσεις για το έτος 2021 που αφορούν σε ιδιόκτητο οίκημα, νοουμένου ότι το οίκημα αυτό χρησιμοποιείται πριν τον Μάρτιο του 2021.

2. Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για το έτος 2021 (ηλεκτρισμός, υδροδότηση). Τα ποσά που θα προϋπολογιστούν για το έτος 2021 δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα ποσά που δαπανήθηκαν το έτος 2020.

Το επίδομα θα αντιστοιχεί στο 100% των επιλέξιμων δαπανών με ανώτατο όριο τις €20.000.

Η διαδικασία εκταμίευσης του εγκριθέντος επιδόματος θα ενεργοποιείται μετά την εντός προθεσμίας ενός μηνός γραπτή, εκ μέρους του αιτητή, αποδοχή της κοινοποιηθείσας απόφασης και αποστολή του συμπληρωμένου εντύπου της Γραπτής Δήλωσης που αφορά στις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας.

Για την εφαρμογή του Σχεδίου κατά το έτος 2021, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες θα διαθέσουν ποσό μέχρι €600.000.

Πηγή: philenews