Βρέθηκε στο στόχαστρο της έντονης κριτικής με την απόφαση τοποθέτησης φράκτη σε σημείο της γραμμής Αττίλα στον Αστρομερίτη. Δέχεται συχνά τα πυρά της αντιπολίτευσης για τα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής. Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δίνει τις δικές του απαντήσεις στην κριτική και στα σχόλια της αντιπολίτευσης, τόσο για την περίπτωση του φράκτη, όσο και για τον χώρο φιλοξενίας στον Πουρνάρα, αλλά και για την πρόσφατη Σύνοδο του MED στην Αθήνα για το μεταναστευτικό.

Παρουσιάζει στοιχεία που, όπως επισημαίνει, αποτυπώνουνι το μέγεθος του προβλήματος και των στοχευμένων ενεργειών από μέρους της Τουρκίας, υποδεικνύοντας πώς περίπου 8-10 περιπτώσεις αφορούν άτομα που προέρχονται από ασφαλείς χώρες. Στέλλει μήνυμα αποφασιστικότητας για να κλείσουν οι μαύρες τρύπες της μετανάστευσης και τονίζει πώς όλες οι ενέργειες έγιναν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής αντιμετώπισης των παράνομων διελεύσεων από την γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

– Βρεθήκατε πρόσφατα στην Αθήνα στη Σύνοδο του MED για το μεταναστευτικό όσον αφορά τις χώρες εισδοχής. Πώς αξιολογείτε τα συμπεράσματα όπως έχουν καταγραφεί στην κοινή δήλωση;

– H συνάντηση των Med 5 στην Αθήνα, τα όσα συζητήσαμε και πολύ περισσότερο τα όσα συμφωνήσαμε, κρίνονται σαν πολύ σημαντικά, αφού είναι ίσως η πρώτη φορά που βρέθηκαν κοινές συνισταμένες και κοινό έδαφος μεταξύ των χωρών πρώτης γραμμής. Από τη δική μας πλευρά τονίσαμε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας που σηκώνει σήμερα το μεγαλύτερο κατ’ αναλογία μεταναστευτικό βάρος από κάθε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ και το οποίο αισίως έφτασε το 4% του συνόλου του πληθυσμού. Οι ομόλογοι μου ενημερώθηκαν για το καθημερινό πλέον φαινόμενο των παράτυπων αφίξεων μεταναστών μέσω της  γραμμής αντιπαράταξης, οι οποίοι συστηματικά προωθούνται μέσω των κατεχομένων εδαφών μας από την Τουρκία. Στην κοινή δήλωση, η Τουρκία καλείται από τους Med 5, να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, χωρίς καμία διάκριση, όρους και προϋποθέσεις. Πρόσθετα κατά τη συζήτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, θέσαμε την εισήγηση η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, όπως υπάρξει από μέρους της ΕΕ μια κεντρική διαπραγμάτευση με τρίτες χώρες ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική επιστροφή, εκείνων των υπηκόων τους, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται. Προτάξαμε ακόμα την αναγκαιότητα να υποχρεωθεί η Τουρκία να αποδεχθεί την επιτήρηση των νότιων παράλιων περιοχών της από την FRONTEX ώστε να περιοριστούν οι καθημερινές παράνομες αναχωρήσεις σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες στα κατεχόμενα εδάφη μας. Θέσαμε τέλος το θέμα της από μέρους μας άσκησης αποτελεσματικής επιτήρησης της πράσινης γραμμής, όπως αυτή πηγάζει από τον σχετικό Κανονισμό, χωρίς όμως αυτή να αναγνωρίζεται σαν το σύνορο της χώρας, αφού πρόκειται για την γραμμή κατάπαυσης του πυρός.   

– Το συρματόπλεγμα στην γραμμή αντιπαράταξης είναι λύση; Μπορεί όλη η γραμμή αντιπαράταξης να «αποκοπεί» από φράκτες; 

– Σαφώς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκοπεί όλη η γραμμή με φράκτη. Η τοποθέτηση όμως του φράκτη είναι μέτρο αποτροπής της παράνομης διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο. Αποτελεί δε συνέχιση των στοχευμένων προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών αλλά και υποχρέωση που πηγάζει από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής για διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών, καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και πάταξη του λαθρεμπορίου. Θυμίζω ότι ήδη με μια σειρά άλλων στοχευμένων ενεργειών, το 2020 πετύχαμε να μειώσουμε τον αριθμό των νέων αιτήσεων ασύλου σε 7100 από τις 18800 που είχαν υποβληθεί το 2019. Δεν είμαστε όμως ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε με δραστικότερα μέτρα αφού επιβάλλεται να κλείσουμε τις μαύρες τρύπες της μετανάστευσης και τις διαδρομές εισόδου στις ελεύθερες περιοχές μειώνοντας αποφασιστικά τους αριθμούς. Τα κυκλώματα, οι διακινητές και οι δουλέμποροι θα μας βρουν αντιμέτωπους. 

– Είναι γεγονός ότι στέλλονται και εντελώς λανθασμένα μηνύματα πολιτικά  με την τοποθέτηση συρματοπλέγματος. Οριοθετούμε «σύνορα» κατά κάποιο τρόπο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών. Διαφωνείτε με αυτή την προσέγγιση; Εξηγείστε μας.

– Το μόνο μήνυμα που στέλλεται είναι η ξεκάθαρη βούληση μας για παρεμπόδιση των παράνομων διελεύσεων από την πράσινη γραμμή. Όσοι μιλούν για οριοθέτηση συνόρων απλά λαϊκίζουν. Ο φράχτης δεν αποτελεί σύνορο, ούτε και εντείνει την κατοχή. Η κατοχή δεν οριοθετείται από την τοποθέτηση ενός φράκτη, αλλά από τις 40.000 τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Όσοι λοιπόν προβάλλουν ανάλογα επιχειρήματα καλό θα είναι να τα απευθύνουν σε όσους δημιουργούν τετελεσμένα με την δύναμη των όπλων. Και αυτοί δεν είμαστε εμείς.   Όταν δε το 75% των αιτητών ασύλου στη Δημοκρατία είναι άτομα που περνούν παράνομα από την πράσινη γραμμή, τότε έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τον τόπο μας έναντι αυτής της συντονισμένης τουρκικής μεθόδευσης που σκοπό έχει να πλήξει άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλώστε η τοποθέτηση του φράκτη έχει γίνει στη βάση των προνοιών του άρθρου 3 του Κανονισμού που προνοεί τη ξεκάθαρη υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποτελεσματική επιτήρηση της πράσινης γραμμής ώστε αφενός μεν να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση, και αφετέρου να αποθαρρύνονται πρόσωπα που επιχειρούν να παρακάμψουν τα επίσημα σημεία διέλευσης. 

–  Δεν υπήρχε άλλος τρόπος ελέγχου των σημείων αδυναμίας της νεκρής ζώνης; Πόσα είναι αυτά τα σημεία; Είναι ολόκληρη η γραμμή αντιπαράταξης; 

– Τα παράνομα σημεία διέλευσης στις ελεύθερες περιοχές είναι γνωστά στις αρχές της Δημοκρατίας. Αριθμητικά όμως είναι πολλά και η επιτήρηση τους καθόλου εύκολη μόνο με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Η προσπάθεια μας έρχεται να συνδράμει την χρήση τεχνολογικών μεθόδων για προφανή σκοπό και λόγο. 

– Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα πρωτίστως ανθρωπιστικό, λέει η αντιπολίτευση και σας κατηγορεί ότι δεν έχετε τις ίδιες ευαισθησίες όταν αφορά το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίου. Πώς το σχολιάζετε;

– Σαφέστατα και είναι ανθρωπιστικό. Διαβεβαιώνουμε ότι έχουμε άπλετες ευαισθησίες στον ανθρώπινο πόνο και την προσφυγιά. Προσωπικά όμως έχω ευαισθησία και στην κατάχρηση του συστήματος της πατρίδας μου, στην «καπηλεία» της ανθρώπινης ανάγκης για επιβίωση, στην ανθρώπινη εκμετάλλευση, στη «χειραγώγηση» των μεταναστών στον βωμό του κέρδους, στην αγοραπωλησία ανθρώπινων ψυχών. Γιατί συμβαίνει και αυτό. Δυστυχώς για κάποιους τα όρια μεταξύ της ανθρωπιάς και της εκμετάλλευσης, είναι δυσδιάκριτα. Για μας όχι. Για μας είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι πρέπει να δώσουμε χέρι βοήθειας σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Και αυτό προσπαθούμε να πράξουμε. Όμως συνειδητά κάποιοι θέλουν να εντάξουν όλους τους αφιχθέντες στη Δημοκρατία στη κατηγορία των προσφύγων.  Τα νούμερα όμως τους διαψεύδουν αφού το 78% των αιτητών ασύλου προέρχονται από ασφαλείς χώρες. Και από τη στιγμή που οι αριθμοί ξεπέρασαν τις δυνατότητες μας και αυτοί οι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν στο ενδεχόμενο επαναπροώθησης τους, οφείλουμε να τους επαναπροωθήσουμε με ασφάλεια, είτε στην πατρίδα τους, είτε στην χώρα από την οποία έχουν αφιχθεί αν αυτή είναι διαφορετική. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος, πολύ δε περισσότερο από την Τουρκία η οποία αποδεδειγμένα δεν έχει ούτε όρια, ούτε ηθικούς φραγμούς, ενώ τα συμφέροντα της από μια τέτοια εξέλιξη, προφανή. 

– Σε τι ενέργειες προβαίνετε στο παρόν στάδιο προκειμένου να αντιμετωπίσετε αυτές προκλήσεις και τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές;

– Το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει δομήσει μια νέα μεταναστευτική πολιτική τόσο σε νομοθετικό όσο και επιχειρησιακό επίπεδο, με συγκεκριμένη στόχευση. Αυτή η πολιτική είναι πλέον σε εφαρμογή. Στοχεύσαμε τους πυλώνες εισόδου μεταναστών στη χώρα. Μετά τη ψήφιση των σχετικών Νομοθεσιών περιορίσαμε δραστικά τους εικονικούς γάμους από τους οποίους «εισπράτταμε» ετησίως σχεδόν 2,500 αιτήσεις για παραμονή στη Δημοκρατία. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον περιορισμό των εικονικών φοιτητών. Η συμφωνία με τον Λίβανο για την αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων σκαφών μέχρι στιγμής αποδίδει περιορίζοντας τις θαλάσσιες αφίξεις. Η προσπάθεια μας στρέφεται τώρα ξεκάθαρα στον περιορισμό των παράνομων διελεύσεων από την πράσινη γραμμή. Την ίδια ώρα από την πρώτη του νέου χρόνου τέθηκε σε εφαρμογή η ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου και ήδη μέχρι σήμερα επιδώσαμε σχεδόν 1,800 απορριπτικές αποφάσεις. Στόχος να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των επιστροφών, σε πρώτο χρόνο ιδιαίτερα προς τις χώρες με τις οποίες έχουμε ήδη συνάψει διμερείς συμφωνίες, αλλά και άλλες με τις οποίες είναι σε εξέλιξη ανάλογες προσπάθειες. Είναι μέσω αυτών των δράσεων που πετύχαμε τη συγκράτηση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου το 2020 πλην όμως όπως προανέφερα ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι να φτάσουμε στο ευκταίο, για εμάς, αποτέλεσμα. 

ΑΛΛΟ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

– Δέχεστε έντονη κριτική για τις συνθήκες φιλοξενίας στον Πουρνάρα. Πώς έχουν τα πράγματα;

– Το Κέντρο στον Πουρνάρα ήταν και θα παραμείνει Κέντρο πρώτης υποδοχής. Η απότομη αύξηση των ροών αλλά και η πανδημία μας υποχρέωσαν να το μετατρέψουμε για κάποιο χρονικό διάστημα σε κλειστό κέντρο ώστε να συγκρατήσουμε τα κρούσματα. Πότε δεν κρύψαμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα από το υπεράριθμο των αφίξεων. Το Κέντρο κτίστηκε για να φιλοξενεί για ολιγοήμερη διαμονή 500 άτομα και παρά την επέκταση του φιλοξενεί σήμερα 1600 πρόσωπα. Επομένως είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε και ελλείψεις και προβλήματα. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Σκεφτείτε ότι λόγω πανδημίας, λειτουργούμε 8 διαφορετικές καραντίνες όταν οι νέες αφίξεις στο Κέντρο είναι καθημερινές και αθρόες. Άρα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος και η διάσταση του προβλήματος. 

Όμως ολοκληρώνεται σύντομα το τρίτο κέντρο στην περιοχή Λίμνες κοντά στην Μενόγεια το οποίο σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ταχύρρυθμης διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων αναμένεται να αποφορτίσει την κατάσταση. Αυτό όμως που κατηγορηματικά δεν αποδεχόμαστε είναι να εκτοξεύονται κατηγορίες για συνειδητές ελλείψεις και ελλείματα ανθρωπιστικής μεταχείρισης. Άλλο είναι οι δυσκολίες και άλλο ο καταλογισμός ατεκμηρίωτων καταγγελιών. Καλύτερη απάντηση σε αυτές τις κριτικές αποτελούν οι αναφορές και οι αξιολογήσεις τόσο κατά την διάρκεια της Γερμανικής προεδρίας όσο και της επίσκεψης της επικεφαλής του ΕΑΣΟ. 

Άστοχη η δήλωση των Βρυξελλών

– Είχε δημιουργηθεί ένα θέμα και με τις Βρυξέλλες σε σχέση με την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος. Υπήρχε μία διαφωνία για το εάν ενημερώθηκαν ή όχι. Επιλύθηκε αυτό το θέμα; Το συζητήσατε καθόλου αυτό το διάστημα; Ποια ήταν η θέση τους;

– Υπήρξε όντως μια άστοχη δήλωση από τις Βρυξέλλες ότι δεν είχαν ενημερωθεί. Το ξεκαθαρίσαμε άμεσα και με συγκεκριμένο τρόπο. Το επαναλαμβάνω ξανά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερωθεί πρώτη για την πρόθεση της Κυβέρνησης, δια μέσου του εδώ Εκπροσώπου της, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 24 Φεβρουαρίου και ο οποίος με την σειρά του διαβεβαίωσε ότι μετέφερε τη σχετική ενημέρωση στο γραφείο της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθετα στις 25 Φεβρουαρίου ενημερώθηκε με τον ίδιο τρόπο και η επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Συνεπώς όσοι έπρεπε να ενημερωθούν, ενημερώθηκαν και δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση προς τη Δημοκρατία για την άσκηση αυτού του κυριαρχικού της δικαιώματος. Πρόσθετα να επισημάνω ότι βάσει του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε υποχρέωση να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφόσον η ενέργεια αυτή δεν επηρέαζε σε καμία περίπτωση τα δεδομένα στη νεκρή ζώνη ή τις παραμέτρους του κανονισμού. Παρά ταύτα κρίναμε σκόπιμο να ενημερώσουμε έστω και προφορικά και αυτό πράξαμε. Είναι λυπηρό την ώρα που ο διεθνής παράγοντας είναι εξαιρετικά προσεκτικός όταν αναφέρεται σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, εμείς οι ίδιοι στο εσωτερικό, για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, φροντίζουμε να την αμφισβητούμε με τη μεγαλύτερη ευκολία.

Επικεντρωνόμαστε να πέσουν οι πραγματικοί φράχτες…

– Ενόψει της άτυπης Πενταμερούς, δεν ήταν άκαιρη η ενέργεια αυτή; Από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία για το Κυπριακό, ήταν μια κίνηση που στέλλει λανθασμένα μηνύματα. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, με τη λύση του Κυπριακού, δεν θα υπάρχει πρόβλημα διαχωριστικής γραμμής… Τι απαντάτε;

– Άκαιρη δεν είναι η δική μας ενέργεια. Άκαιρες και συνεχείς είναι οι τουρκικές προκλήσεις. Μ’ αυτές πρέπει να καταπιανόμαστε και να μην αναλωνόμαστε σε εσωστρεφείς αντιπαραθέσεις ανακαλύπτοντας τάχατες λανθασμένα μηνύματα. Θα το επαναλάβω. Το μοναδικό μήνυμα που στέλνει η τοποθέτηση φράκτη πέραν της αποτροπής των διελεύσεων, είναι μήνυμα διασφάλισης της ασφάλειας των πολιτών, καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και πάταξης του λαθρεμπορίου το οποίο καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάται. Σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να μεταβεί στην πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, εμείς επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στο να πέσουν οι πραγματικοί φράχτες για την επανένωση της πατρίδα μας.

Δεκάδες οι αιτήσεις για τα σχέδια απόκτησης πρώτης κατοικίας

– Πρόσφατα εξαγγείλατε στεγαστικά σχέδια στήριξης νέων ζευγαριών για παραμονή στα χωριά τους. Πώς προχωρούν και ποιο ήταν το ενδιαφέρον μέχρι στιγμής; 

– Οι πρώτες αντιδράσεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές και το ενδιαφέρον για πληροφόρηση ήταν από την αρχή πολύ μεγάλο. Ο κόσμος αγκαλιάζει τα Σχέδια. Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την έναρξη υποβολής αιτήσεων, και έχουμε ήδη λάβει δεκάδες αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση μέσω των Σχεδίων για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Και το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι οι πλείστες αφορούν στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, το οποίο αφορά τις πλέον ορεινές, και μειονεκτικές μας περιοχές, για τις οποίες δίνουμε ιδιαίτερη σημασία ως Κυβέρνηση. Μας χαροποιεί αυτή η πρώτη αντίδραση του κόσμου, την οποία όμως ομολογώ ότι αναμέναμε αφού τα Σχέδια είναι εξαιρετικά γενναιόδωρα, όπως γενναιόδωρα είναι και τα κριτήρια ένταξης. Μέσω των Σχεδίων στοχεύουμε αφενός μεν να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, αλλά και να αναζωογονήσουμε τις περιοχές που έχουν οδηγηθεί στον μαρασμό λόγω της αστυφιλίας προσελκύοντας το ενδιαφέρον της παραμονής στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.  Την ίδια ώρα τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα αλλά και τα πολύ σημαντικά οδικά έργα υποδομής που είτε είναι υπό κατασκευή είτε η κατασκευή τους τροχοδρομείτε άμεσα συμπληρώνουν την στοχευμένη κυβερνητική πολιτική στήριξης της υπαίθρου μας. Τις επόμενες μάλιστα μέρες θα εξαγγείλουμε πρόσθετα αναπτυξιακά έργα ειδικά για τις 113 Κοινότητες του Τροόδους που ακριβώς αυτό τον σκοπό υπηρετούν.  

– Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των κοινοτήτων που εντάξατε στα σχέδια;

– Στην ουσία τα δύο σχέδια καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των Κοινοτήτων μας. Στο Στεγαστικό Σχέδιο των Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, διακρίνεται για πιο υψηλές οικονομικές ενισχύσεις ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά οι δικαιούχοι για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στις περιοχές αυτές που κρίθηκαν σαν οι περιοχές που χρήζουν της μεγαλύτερης στήριξης. Μετά την εφαρμογή του πρώτου σχεδίου έγινε αξιολόγηση και κρίθηκε αναγκαία η διεύρυνση των κριτηρίων ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι με ανάλογο όφελος για τις ίδιες τις Κοινότητες. Τα νέα κριτήρια λοιπόν που τέθηκαν πέραν του υψομέτρου, είναι η χιλιομετρική απόσταση από αστικό κέντρο βάσει του οδικού δικτύου, καθώς και ο πληθυσμός. 

Στόχος να επιτύχουμε μια πιο ισορροπημένη και δίκαιη κατανομή των πόρων ώστε να καταστεί γρηγορότερα υλοποιήσιμη η αναζωογόνηση και η ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών. Το 2ο Στεγαστικό Σχέδιο, αυτό των συγκεκριμένων περιοχών υπαίθρου, περιλαμβάνει στην ουσία τις κοινότητες που δεν καλύπτονται από το πρώτο σχέδιο, σε μια προσπάθεια να δοθεί και σ’ αυτές τις περιοχές μια πρόσθετη σημαντική ώθηση. Το 3ο σχέδιο είναι ένα σχέδιο καθαρά υποστηρικτικό των δύο άλλων αποδεικνύει όμως με την ύπαρξη του τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για ολιστική προσέγγιση του στεγαστικού προβλήματος στην ύπαιθρο. Είναι ένα επιδοματικό σχέδιο. Αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι διαμένοντες στη ύπαιθρο χρειάζονται οικονομική βοήθεια για τις μετακινήσεις τους αυτή τους παρέχεται μέσω του 3ου σχεδίου στη βάση του κριτηρίου της απόστασης από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

Τώρα είναι η ώρα να αφουγκραστούμε τα θέλω των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

– Πώς έχουν τα πράγματα όσον αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Τι θα γίνει εάν δεν γίνει κατορθωτό να περάσει η πρόταση για διενέργεια την ίδια μέρα με τις βουλευτικές εκλογές;

– Στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ώρα να αφουγκραστούμε τα θέλω των πολιτών. Στις πρόσφατες επαφές που είχα με όλα ανεξαίρετα τα κόμματα, το ξεκάθαρο μήνυμα είναι πως κανένα κόμμα δεν διαφωνεί με την αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση. Αυτό άλλωστε λέχθηκε από όλους δημοσίως. 

Πρόσθετα να θυμίσω ότι είναι η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έθεσε θέμα δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση σεβόμενη ακριβώς αυτή την πλειοψηφία απέστειλε, όπως ο σχετικός Νόμος ορίζει, συγκεκριμένη πρόταση για διενέργεια ενός Παγκύπριου δημοψηφίσματος μετά που ο Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε ότι τα τοπικά δημοψηφίσματα όπως προτάθηκαν ήταν αντισυνταγματικά. Εάν τώρα κάποια κόμματα αποφασίσουν να καταψηφίσουν την διενέργεια ενός δημοψηφίσματος το οποίο τα ίδια ζήτησαν, τότε αυτό θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. 

Από την άλλη το δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές στη βάση ενός συγκεκριμένου σκεπτικού το οποίο επίσης έχω επεξηγήσει στα κόμματα. Αφενός μεν για να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή προσέλευση, να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα Βουλή χωρίς χρονοτριβή να προχωρήσει αμέσως μετά με τη ψήφιση των Νομοσχεδίων αλλά και για να πετύχουμε μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων αφού με την ταυτόχρονη διενέργεια του με τις βουλευτικές δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες ου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες. Μετά από τα τόσα χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων είναι η ώρα των αποφάσεων. Πρέπει επιτέλους να κάνουμε πράξη αυτό που όλοι διακηρύττουμε. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση  με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που να μπορεί να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Εάν απορριφθεί η πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, κάτι που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής τότε προφανώς δεν θα ληφθεί η άποψη του κυρίαρχου λαού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τερματίζεται η συζήτηση για δημοψήφισμα και οι διαβουλεύσεις και συζητήσεις θα συνεχίσουν στην Βουλή από ’κει που έμειναν.

Αυτό όμως που έχω δημοσίως πει και θα το επαναλάβω γιατί είναι εξαιρετικά σοβαρό είναι πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ιεραρχήσει την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της και την έχει διασυνδέσει με την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που για την χώρα μας φτάνει τα 968 εκατομμύρια. Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει πάγωμα στην εκταμίευση αυτών των πιστώσεων εάν ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης μείνει για ακόμη μια φορά στο ράφι και αυτό θα ήταν ότι χειρότερο στις δύσκολες στιγμές που η οικονομία μας περνά λόγω της πανδημίας.