Πραγματοποιείται, στο Λουξεμβούργο, με την συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Του Συμβουλίου προεδρεύει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν πρώτα μια άτυπη συνάντηση με την Σβιατλάνα Τσικχανόφσκαγια, εκπρόσωπο των φιλοδημοκρατικών δυνάμεων στη Λευκορωσία και αναμενόταν μετά να αρχίσει στο Συμβούλιο μια συζήτηση για την Λευκορωσία. 

Οι εργασίες του Συμβουλίου ακολούθως προγραμματίζεται να συνεχιστούν με ανταλλαγή απόψεων για το Ιράκ και τη Λατινική Αμερική.

Η συνεδρία του Συμβουλίου θα ολοκληρωθεί με συζήτηση για τα τρέχοντα ζητήματα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία ενημέρωσης και αντίδρασης σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

Έπειτα, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν μια άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν.

«Το πρώτο πράγμα είναι να συζητήσουμε για τη Λευκορωσία. Αρχικά θα έχουμε συνάντηση με την Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια και μετά θα εγκρίνουμε το πακέτο νέων κυρώσεων, το οποίο είναι ένα ευρύτερο πακέτο. Νομίζω είναι 86 πρόσωπα και οντότητες. Μετά θα συζητήσουμε επίσης για οικονομικές κυρώσεις που θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επόμενη συνάντηση», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η κατάσταση στο Ιράκ είναι επίσης ανησυχητική και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα».

Επίσης, θα συζητηθούν τα θέματα της Λατινικής Αμερικής, της Αιθιοπίας, ενώ θα τεθούν τα ζητήματα της Τουρκίας και του Λιβάνου, δύο χωρών τις οποίες είχε επισκεφθεί ο κ. Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λευκορωσία εξέφρασε παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλικ Ραντμάν προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

Όσον αφορά στην Τουρκία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Από την πλευρά του, επίσης προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι θα επαναλάβει την «πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη» της Ελλάδας για την Τουρκία.  Αναφορά έκανε και στη Λευκορωσία λέγοντας ότι «αναμένουμε ότι θα συμφωνηθεί η τέταρτη δέσμη κυρώσεων».

«Θα συζητήσουμε επίσης για το Ιράκ, το οποίο για εμάς έχει τεράστια σημασία, διότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη τις επόμενες ημέρες», είπε.