Επιστολή στο Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο απέστειλε ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι με αφορμή την ετήσια έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία υποστηρίζει ότι είναι μεγάλη παράλειψη το ότι δεν αναφέρεται πως παραβιάζονται τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα με την επιβολή στην τ/κ πλευρά «άδικης και απάνθρωπης απομόνωσης».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην επιστολή ο κ. Οζερσάι εκφράζει ικανοποίηση για τις αναφορές που υπάρχουν για τη «βόρεια Κύπρο».Θεωρεί ότι η απομόνωση που υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Τ/κ, όπως γράφει, τρέφει τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και είναι εμπόδιο στην εξεύρεση μιας λύσης που θα βασίζεται στις διαπραγματεύσεις.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι εκφράζει ικανοποίηση γιατί μετά από ενέργειες του «υπουργείου» του στην αμερικανική έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχει αναφορά στα εμπόδια που «ε/κ διοίκηση» – όπως γράφει – προβάλλει σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι τέχνες, ο αθλητισμός και άλλους. Ειδικά για το 2018, προσθέτει, είχε δώσει απτά παραδείγματα στους συνομιλητές του.
 
Λόγω του απαράδεκτου καθεστώτος, συνεχίζει, η τ/κ πλευρά δεν μπορεί να πάρει μέρος στα διεθνή όργανα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο στην «τδβκ» – όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος – δίδεται μεγάλη σημασία στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενώ προσπαθούν να φτάσουν σε ένα καλύτερο επίπεδο, «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε απευθείας και με τους γείτονές μας, την ε/κ πλευρά, και με τους άλλους διεθνούς παράγοντες». Έκανε λόγο για συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και με άλλους διεθνείς φορείς για θέματα εμπορίας προσώπων, τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, την ισότητα του κοινωνικού φύλου, την ενδοοικογενειακή βία.
 
Εκφράζει τέλος την επιθυμία, για να αντικατοπτριστεί πιο σωστά η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί στις επόμενες εκθέσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ, να αναπτύξουν περαιτέρω την υφιστάμενη συνεργασία που έχουν με τις ΗΠΑ και να αποκτήσουν σχέσεις με τους διεθνείς φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ