To Top
04:58 Κυριακή
21 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κόψτε κάτι…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Κόψτε κάτι…
  19 Μαρτίου 2017, 10:40 πμ  

Στην Κύπρο παρουσιάζουμε τους ευσεβείς μας πόθους ως πραγματικότητα, κι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμβαίνει σε καθημερινή βάση εκεί που μαζεύονται οι παρέες, στα καφέ, τα εστιατόρια, τις λέσχες και τα σωματεία. Κι εδώ που τα λέμε, λίγο παραμύθι δεν βλάπτει ειδικά σε εποχές που το χαμόγελο δεν σκάει εύκολα στα χείλη. Όταν, όμως, οι ευσεβείς πόθοι αφήνονται να επηρεάσουν την πολιτική σε εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό και το φυσικό αέριο τότε τα πράγματα αλλάζουν. Κι εδώ δεν ρίχνω σπόντες μόνο κατά των εκάστοτε κυβερνήσεων και των κομμάτων. Μέμφομαι και το δικό μου σινάφι, στα μέσα ενημέρωσης. Υπερενθουσιάζονται αβασάνιστα με μια θετική εξέλιξη και φέρνουν την καταστροφή με το παραμικρό αρνητικό γεγονός. 

Η ευφορία για τις προοπτικές ανεύρεσης και εκμετάλλευσης μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ήταν διάχυτη την περασμένη Τρίτη. Στο 4ο Συνέδριο για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ο εκπρόσωπος του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ εκτίμησε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν κοιτάσματα αερίου της τάξης των 100 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf). Η ποσότητα αυτή είναι τριπλάσια των αποθεμάτων που έχει το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ (γύρω στα 30 tcf). Ο Ιταλός τεχνοκράτης δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ένα μεγάλο κοίτασμα όπως το Ζορ να βρίσκεται και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) περιμένοντας την ανακάλυψή του.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει και οι εκτιμήσεις του παρουσιάστηκαν από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ως γεγονός, ενώ την επομένη πολλές εφημερίδες, αλλά και πολιτικά πρόσωπα, είχαν ήδη αρχίσει να μετρούν τα κέρδη. Ελάχιστοι ήταν οι ψύχραιμοι που προσπάθησαν να δουν τη μεγάλη εικόνα, όπως ελάχιστοι ήταν και εκείνοι που πρόσεξαν το γενικότερο συμπέρασμα του συνεδρίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσδοκίες και οι προοπτικές για τυχόν αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι μεγάλες. Βασίζονται, μάλιστα, σε τρισδιάστατες εμπεριστατωμένες έρευνες που έχουν στη διάθεσή τους οι μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Άλλωστε, όπως ειπώθηκε και στο συνέδριο της περασμένης εβδομάδας, αν δεν υπήρχαν ενδείξεις για μεγάλα αποθέματα η ExxonMobil, η Total και η ΕΝΙ, κολοσσοί στον τομέα των υδρογονανθράκων, ούτε που θα πρόφεραν το όνομα του Κύπρου. Οι ελπίδες επομένως για ανεύρεση φυσικού αερίου είναι βάσιμες. 

Ακόμα κι αν βρεθούν όμως τα μεγάλα κοιτάσματα, δεν ακολουθεί αυτόματα και αμέσως η εκμετάλλευσή τους. Για να σκεφτούν οι εταιρείες να αρχίσουν παραγωγή πρέπει πρώτα απ’ όλα το κόστος ανόρυξης του αερίου να είναι τέτοιο που η πώλησή του να αφήνει ικανοποιητικό κέρδος. Στην Ανατολική Μεσόγειο το αέριο είναι σε πολύ μεγάλο βάθος κάτω από το βυθό της θάλασσας και το κόστος ανόρυξής του είναι αρκετά υψηλό. Αν δεν απατώμαι, θα πρέπει να πωλείται γύρω στα 8 δολάρια/mmBTU (μονάδα μέτρησης) για να συμφέρει η παραγωγή και η διάθεσή του. Πώς όμως θα πειστούν οι αγοραστές στην Ευρώπη (για παράδειγμα) να πληρώσουν ακριβά το κυπριακό ή το ισραηλινό αέριο, όταν η Ρωσία το πωλεί 4,7 δολάρια/mmBTU και έχει τη δυνατότητα να ρίξει τις τιμές και στα 3 δολάρια.

Η Κυβέρνηση μάς διαβεβαιώνει, επίσης, ότι πολύ σύντομα θα κλείσει η συμφωνία για πώληση αερίου από το μικρό σχετικά κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο. Κι εμείς στα μέσα ενημέρωσης το αναπαράγουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν μας λένε, όμως, ούτε εμείς ψάχνουμε το γιατί η κοινοπραξία της Noble, Shell και Delek, που έχουν τα δικαιώματα της Αφροδίτης, αποφεύγουν να παρουσιάσουν ένα πλάνο ανάπτυξης του κοιτάσματος. Οι απαγορευτικές τιμές είναι ο βασικότερος λόγος. Ούτε αναφέρουν πως η Αίγυπτος από το 2019 θα σταματήσει τις εισαγωγές αερίου, αφού θα μπορεί να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες της από τα δικά της αποθέματα στο Ζορ και αλλού.

Τα πιο πάνω ειπώθηκαν στο συνέδριο της περασμένης εβδομάδας στη Λευκωσία. Πέρασαν, όμως, απαρατήρητα, χαμένα μέσα στην επίπλαστη σιγουριά ανακάλυψης τεράστιων αποθεμάτων. Κάπως έτσι αγοράζει ο κόσμος ελπίδα, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους. Κάπως έτσι, με τη λογική «ή του ύψους ή του βάθους» γίνεται και η διαχείριση του Κυπριακού όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως γι αυτό δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε σωστά τα μεγάλα θέματα. Ίσως γι' αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά όλα αυτά τα χρόνια. 

*Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας The Cyprus Weekly.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.