Στο ίδιο γραπτό και με τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα υπόλοιπα παιδιά,  κλήθηκε να εξεταστεί μαθήτρια με σύνδρομο Down η οποία φοιτά σε γυμνάσιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να κριθεί ανεξεταστέα στο μάθημα των μαθηματικών.
 
Παρά τα συνεχή διαβήματα των οργανωμένων γονέων των παιδιών με αναπηρίες για διαφοροποιήσεις στα γραπτά εξεταστικά δοκίμια των προαγωγικών εξετάσεων που αφορούν τους μαθητές με αναπηρίες φαίνεται πως για άλλη μια φορά έπεσαν στο κενό καταγράφοντας τουλάχιστον μέχρι στιγμής μία «αποτυχία» παιδιού με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
 
Μιλώντας στο philenews, η μητέρα της μαθήτριας καυτηρίασε την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρίες με διαφοροποιημένα εξεταστικά δοκίμια και απλοποιημένες ερωτήσεις. Σημείωσε πως η απλοποίηση των γραπτών δοκιμίων ήταν εδώ και αρκετό διάστημα αίτημα της πρωτοβουλίας των γονέων παιδιών με αναπηρίες για το οποίο έλαβαν και διαβεβαιώσεις για την διευθέτηση του . Μάλιστα εξήγησε πως στην περίπτωση του παιδιού της υπήρξε απογοήτευση για την προσπάθεια την οποία κατέβαλε για να φθάσει στο σημείο να παρακαθίσει σε εξετάσεις, ενώ αυτή τη στιγμή καλείται να παρακολουθεί ενισχυτικά μαθήματα στο σχολείο μέχρι τις επαναληπτικές εξετάσεις.
 
Από την πλευρά της η ομάδα πρωτοβουλίας των γονέων και φίλων των παιδιών με αναπηρίες ή και εκπαιδευτικές ανάγκες, έθιξε πολλές φορές τόσο το ζήτημα των διαφοροποιήσεων των εξεταστικών δοκιμίων ενώ αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις της Επιτροπής με τον Υπουργό Παιδείας όπου και έλαβαν προσωπικές διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα των διαφοροποιήσεων των εξεταστικών δοκιμίων θα διευθετηθεί.
 
Στο πρόσφατο παρελθόν, η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και φίλων παιδιών με αναπηρίες απευθύνθηκε ακόμα και στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σχετικά με το θέμα της διαφοροποίησης των γραπτών δοκιμίων για τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης.
 
Στην επιστολή που απεστάλη στην κ. Κουρσουμπα, αναφέρεται πως λίγο πριν τις τελικές εξετάσεις οι γονείς απευθύνθηκαν στον διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης ο οποίος τους πληροφόρησε πως θα έδινε σχετικές οδηγίες για το συγκεκριμένο θέμα. Ανάλογη επικοινωνία έγινε και με την υπεύθυνη του γραφείου Ειδικής Εκπαίδευσης κ. Κούμα η οποία ενημέρωσε τους οργανωμένους γονείς πως τουλάχιστον για φέτος δεν θα γίνονταν οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στις τελικές εξετάσεις καθώς όπως έλαβαν απάντηση η διαφοροποίηση θα γίνει με τη νέα νομοθεσία της ενιαίας εκπαίδευσης αφού ο ισχύον νόμος του 1999 δεν προβλέπει διαφοροποιήσεις.
 
Από την πλευρά τους οι οργανωμένοι γονείς καταρρίπτουν τον ισχυρισμό σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παιδιά για τα οποία έχει προσδιοριστεί Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και φοιτούν σε συνηθισμένα σχολεία, θα πρέπει να φοιτούν με βάση τις δικές τους πιστοποιημένες ανάγκες , να διδάσκονται με τρόπο που να μπορούν να συμμετέχουν , βάση του καθολικού σχεδιασμού εκπαίδευσης και να εξετάζονται με τρόπο που να μπορούν να δείξουν τις γνώσεις τους. Αντί αυτού τα παιδιά καλούνται να παρακολουθήσουν ένα αναλυτικό πρόγραμμα που δεν έλαβε υπόψιν τα παιδιά με αναπηρίες ή και εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και να εξετάζονται όλα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
 
Μάλιστα, η ίδια η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε πολλές εκθέσεις της σημειώνει πως με βάση την Αρχή της Μη Διάκρισης, τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα που αναφέρονται στη Σύμβαση και να «και να τα εξασφαλίζουν σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση».
 
Η διασφάλιση, σύμφωνα με την κ. Κουρσουμπά, σε όλα τα άτομα, ισότιμων ευκαιριών και δίκαιων προοπτικών πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας προβλέπει, αφενός, «ότι τα πρόσωπα που βρίσκονται σε όμοιες καταστάσεις πρέπει να τυγχάνουν όμοιας μεταχείρισης και να μην υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση λόγω κάποιου ιδιαίτερου «προστατευόμενου» χαρακτηριστικού το οποίο διαθέτουν» , και αφετέρου, ότι «…τα πρόσωπα που βρίσκονται σε διαφορετικές καταστάσεις πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης στον βαθμό που αυτό απαιτείται προκειμένου να τους επιτρέπεται η αξιοποίηση συγκεκριμένων πρακτικών σε ισότιμη βάση με άλλα άτομα.
 
Αναφορικά με το ζήτημα της διαφοροποίησης των εξεταστικών δοκιμίων αλλά και του ζητήματος της μαθήτριας η οποία παραπέμφθηκε σε επανεξέταση, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews έχει ενημερωθεί σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και χειρίζεται προσωπικά το ζήτημα.