To Top
04:58 Κυριακή
21 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Αυτοχειρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Αυτοχειρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση
  18 Μαρτίου 2017, 9:00 πμ  

Η ΑΓΚΥΡΑ μέσα από ρυθμίσεις στο Κυπριακό επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι πρόδηλο από τις κινήσεις που γίνονται είτε ευθέως από την τουρκική κυβέρνηση, το καθεστώς Ερντογάν είτε και διά του εγκάθετού της στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί. Την τελευταία περίοδο η τουρκική πλευρά επιμένει να διασφαλιστούν, μέσα από τη συμφωνία για το Κυπριακό, οι τέσσερις ελευθερίες που ισχύουν για τους Ευρωπαίους πολίτες. Να ισχύσει δηλαδή και για τους Τούρκους υπηκόους στην Ε.Ε. η ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσιών και διακίνησης αγαθών. Να έχει, κοντολογίς, η Τουρκία όλα τα προνόμια του κράτους-μέλους χρησιμοποιώντας την Κύπρο. Να μην εκπληρώνει υποχρεώσεις, να μην έχει ευθύνες, αλλά να διασφαλίζει όλα τα πλεονεκτήματα που έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως εάν τούτο «περάσει» μέσα από μια συμφωνία στο Κυπριακό, θα χρησιμοποιηθεί από την Άγκυρα ως προηγούμενο για να επεκταθεί η ρύθμισή αυτή σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Είναι, πάντως, ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Άγκυρα προτάσσει το θέμα αυτό στις συζητήσεις της για το Κυπριακό. Το έθεσε με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο η τουρκική πλευρά στη Διάσκεψη της Γενεύης. Το έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ στην ατζέντα της Διάσκεψης ήταν το θέμα της Ασφάλειας. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά θέτει και την αξίωσή της να καταστεί η συμφωνία για το Κυπριακό «πρωτογενές δίκαιο». Να υπάρξουν, δηλαδή, μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο. Επιδιώκουν οι Τούρκοι να καταστήσουν την Κύπρο δεύτερης κατηγορίας κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και δυστυχώς σε αυτό το παιχνίδι πρωταγωνιστεί και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ως αχθοφόροι των επιδιώξεων της Τουρκίας.

ΕΑΝ η νέα απαίτηση της τουρκικής πλευράς εφαρμοστεί, θα καταστεί η Κύπρος επαρχία της Τουρκίας. Εάν η αξίωση αυτή εφαρμοστεί, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί σε μια κίνηση που θα καταστήσει την Τουρκία συνέταιρό της χωρίς να είναι μέλος της. Οι επιπτώσεις μπορούν να αξιολογηθούν, να μετρηθούν εκ των προτέρων και δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία έχει αντιδράσει στις τουρκικές μεθοδεύσεις. Θα αναμέναμε και αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε να διαμηνυθεί στην Άγκυρα πως τέτοιες αξιώσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Την ώρα που η Άγκυρα εξαπολύει επίθεση κατά χωρών της Ε.Ε., οι Βρυξέλλες δεν αντιδρούν. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν σήκωσε το γάντι της πρόκλησης-πρόσκλησης που του απηύθυναν τρεις πολιτικές ομάδες –το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι– ζητώντας άμεσο πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αρκέστηκε σε επικρίσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν, λέγοντας ότι οι κατηγορίες που διατυπώνει η Άγκυρα κατά της Ολλανδίας και της Γερμανίας είναι «απαράδεκτες». Για την Κύπρο, βέβαια, ούτε κουβέντα.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.