To Top
07:36 Παρασκευή
19 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Εσύ, Τάσο, έφυγες νωρίς…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Εσύ, Τάσο, έφυγες νωρίς…
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2017, 2:24 μμ

«Όσο ο χρόνος περνά, η απουσία του αγαπημένου μου Τάσου, θα γίνεται πιο αισθητή». Αυτό τόνισε προχθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο φιλολογικό μνημόσυνο που διοργάνωσε η ΝΕΔΗΣΥ προς τιμήν του Τάσου Μητσόπουλου. Σήμερα τελείται το τρίτο θρησκευτικό μνημόσυνο του ευπατρίδη πολιτικού. Και το μυαλό υποχρεωτικά εστιάζει σ’ αυτή την απουσία. Όχι τύποις προσωπολατρικά. Αλλά άκρως αντικειμενικά. Ενδιατρίβοντας καθημερινά στο πυκνό σκοτάδι της πολιτικής ζωής. Και στην αποπνικτική ατμόσφαιρα την οποία προκαλούν τα λογής-λογής πολιτικά λαμόγια. Ένα τόσο σάπιο σκηνικό, που όντως, όσο ο χρόνος περνά, αναδεικνύει ολοένα και πιο εμφαντικά το τεράστιο κενό. Αυτό το οποίο ο άνθρωπος, μέσα σε πολύ λίγα χρόνια ζωής, κατάφερε να αφήσει πίσω του. Σπουδαίες πολιτικές παρακαταθήκες: Ήθους, αξιοπρέπειας, εντιμότητας, μετριοπάθειας, ευπρέπειας και βεβαίως, αγνού πατριωτισμού.
 
Αναμφίβολα, το πιο βαθύ σκοτάδι παρουσιάζεται στο χώρο της πολιτικής. Η φύση, ωστόσο, ενίοτε διαθέτει επιλυτικούς μηχανισμούς. Ένα άστρο είναι αρκετό, έστω με το αμυδρό του φως, να αποτρέψει την επικράτηση του απόλυτου σκοταδιού. Ο Τάσος Μητσόπουλος δεν εμφανίστηκε στη θλιβερή σκηνή του τόπου, σαν ένα απλό αστέρι. Αλλά σαν φωτεινός υπεργίγαντας, συγκριτικά με τους υπόλοιπους αστερίσκους, που πρωταγωνιστούν στην σφαίρα του πολιτικού διαστήματος. Στα λίγα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας διέχεε άπλετο φως στη μαυρίλα της πολιτικής ζωής. Όπου κυριαρχούν η σήψη, η διαφθορά, η μπόχα, ο καιροσκοπισμός και η επιδίωξη προσωπικού οφέλους.  Αναγκάζοντας τους πολίτες να αποστρέψουν το πρόσωπό τους από το μέγεθος του εξευτελισμού και την ταχύτητα του καταποντισμού.
 
Πώς κάποιος, μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή, να αποφύγει τη σύγκριση; Πώς να μην εστιάσει στη συνεχιζόμενη με ραγδαίους ρυθμούς φθίνουσα πορεία των πολιτικών; Πώς να μην επιμετρήσει τη σαπίλα της πολιτικής ζωής, που συνεχίζει να εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός; Πώς να μην επαναφέρει στη μνήμη του ένα-ένα τα πολιτικά λαμόγια τα οποία λαθροβιούσαν (και συνεχίζουν) σε κάθε γωνιά όπου ασκείται εξουσία; Πώς να μην εκραγεί από οργή συνειδητοποιώντας ότι η ακατάπαυστα παρακμάζουσα πολιτική «διανθίζεται» διαρκώς και με νέα μιάσματα;
 
Ο Τάσος έφυγες νωρίς. Προφανώς, δεν ήθελε  να ζήσει την κηδεία του πολιτικού ήθους και της πολιτικής αξιοπρέπειας. Δεν θα το άντεχε. Πώς να άντεχε ένας ελληνοπρεπής πολιτικός, την αιφνίδια αποκοπή του ομφάλιου λώρου; Πώς να άντεχε η δική του εντιμότητα το θέατρο κάποιων γύρω από μια απλή δεκάλεπτη εμβάθυνση στο ενωτικό δημοψήφισμα; Πώς να άντεχε η δική του ευτολμία, την πολιτική δειλία της αποχής στο προαναφερθέν θέμα; Πώς να άντεχε η πολιτική του καθαρότητα τον πολιτικό εμπαιγμό του λαού; Όταν οι διαχειριστές της εξουσίας κλείνουν τα μάτια στα βάσανα των δυσπραγούντων, αλλά ανοίγουν απλόχερα τα ταμεία για εξυπηρέτηση κοινωνικών ομάδων, με απροκάλυπτα ψηφοθηρικό και εντυπωσιοθηρικό τρόπο; Πώς να άντεχε ο αδαμάντινος χαρακτήρας του συμπεριφορές σαν αυτή του θλιβερού Χατζηπέτρου. Που εθελοτυφλεί ή προκλητικά αδιαφορεί, για όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν με υποστήριξη αναπνευστήρα;
 
Ναι, είναι, λοιπόν, αλήθεια. Όσο ο χρόνος περνά, τόσο πιο αισθητή γίνεται η απουσία του Τάσου. Όχι επειδή οι πολιτικοί το αναδεικνύουν με τις εύηχες αναφορές τους. Αλλά επειδή ο απλός κόσμος αφουγκράζεται την ηχηρή απουσία όσο περνά ο χρόνος. Μέσα από την αναπόφευκτη σύγκριση. Ψηλαφίζοντας το αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής σήψης. Ανιχνεύοντας την ηθική χρεοκοπία τραγικών πολιτικών φιγούρων.
 
Μια τέτοια σπουδαία αξία μνημονεύεται σήμερα. Υπομιμνήσκοντας, ταυτόχρονα, την γύμνια της πολιτικής από ηθικές αξίες. Και την πτώχευσή της από αρετές. Διότι και αυτοί οι πολιτικοί, που εξυμνούν τον ευπατρίδη πολιτικό, δεν ακολουθούν το δικό του ολοφώτεινο μονοπάτι. Συνεχίζουν στο δικό τους ολοσκότεινο.
Αιωνία σου η μνήμη Τάσο Μητσόπουλε!
 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.