To Top
04:57 Κυριακή
21 Ιανουαρίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Φρουρές πολιτικών και τριτοκοσμικά φαινόμενα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Φρουρές πολιτικών και τριτοκοσμικά φαινόμενα
  20 Μαρτίου 2017, 9:50 πμ  

ΤO θέμα των φρουρών των πολιτικών προσώπων δεν είναι σημερινό, αλλά ένα διαχρονικό άλυτο ζήτημα. Επανέρχεται στο προσκήνιο όταν προκύψει στη δημόσια σφαίρα θέμα γύρω από αυτό το ζήτημα. Πολλές φορές στο παρελθόν έχει συζητηθεί, υπήρξαν ενέργειες αλλά ποτέ δεν προχώρησαν οι αρμόδιοι σε λύσεις. Ενίοτε το θέμα αντιμετωπιζόταν με σκοπιμότητα καθώς καλούνταν να αποφασίσουν αυτοί που βασικά επηρεάζονταν. Είναι γνωστό πως μειώσεις στον αριθμό των φρουρών που είναι τοποθετημένες σε πολιτικά πρόσωπα υπήρξαν. Ωστόσο, όλοι δημοσίως παραδέχονται πως ο αριθμός των φρουρών είναι μεγάλος και εν πολλοίς αχρείαστος. Γιατί είναι γνωστό πως επί της ουσίας, κάποιοι χρησιμοποιούν τους φρουρούς όχι τόσο για την προστασία τους όσο για τις εξυπηρετήσεις, διευκολύνσεις των ιδίων και των οικογενειών τους. Πολλές φορές στο παρελθόν είχε γραφτεί και το έχουμε εν πολλοίς καυτηριάσει πως αστυνομικοί, για παράδειγμα, έπαιρναν παιδιά αξιωματούχων στα σχολεία ή ψώνιζαν από υπεραγορές. Δεν είναι ασφαλώς αυτός ο προορισμός και η αποστολή τους. Η αποστολή τους είναι η προστασία των αξιωματούχων. Αν και αυτό θα πρέπει, επιτέλους, να αξιολογηθεί από τους αρμόδιους και τους ειδικούς. Κοντολογίς να απαντηθεί το ερώτημα πόσοι και ποιοι εκ των αξιωματούχων κινδυνεύουν. Ασφαλώς και θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά κάποια μέτρα. Αλλά για αυτά τα μέτρα προφανώς δικαιολογείται ένας αριθμός φρουρών, χωρίς τις υπερβολές που βλέπουμε σήμερα. Η αξιολόγηση που πρέπει να γίνει να οδηγεί σε ένα σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες, που θα πρέπει να τεκμηριώνονται. Για να γίνει τούτο πρέπει να υπάρξει μια συνολική αναθεώρηση της πολιτικής που ακολουθείται και του σχεδιασμού που θα διαμορφωθεί. 

ΘΑ πρέπει να ξεπεράσουμε ως πολιτικό σύστημα και ως κοινωνία τις νοοτροπίες της υπερβολής. Τη νοοτροπία του αρχοντοχωριατισμού που κυνηγά τους διάφορους που θεωρούν πως η πολιτική συνδέεται με τον παραγοντισμό και τις εντυπώσεις. Χωρίς ποτέ να ασχολούνται με την ουσία. 

ΕΙΝΑΙ θέση μας πως πλην της εξοικονόμησης πόρων από τη δραστική μείωση των φρουρών πρέπει να γίνεται και σωστή αξιοποίηση των μελών της αστυνομικής Δύναμης. Οι καιροί επιβάλλουν τομές και ανατροπές. Να ξεκινήσουν οι αρμόδιοι από τα μικρά και τα απλά, όπως είναι αυτό των φρουρών πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων, ανεξάρτητα αν κάποιοι θα κακοφανιστούν. Θεωρούμε πως ο αρμόδιος υπουργός, ο αρχηγός της Αστυνομίας μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν αμέσως στη διαμόρφωση  ενός σχεδίου επαναξιολόγησης των φρουρών και την υποβολής πρότασης προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Θεωρούμε πως επειδή έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου, θα είναι δύσκολο τα κόμματα να αντιδράσουν σε μια επαναξιολόγηση με στόχο τη δραστική αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως το ζήτημα τούτο τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης για εσωτερική κατανάλωση. Κάποιες φορές, που δεν είναι λίγες, αποτελεί το κεφάλαιο αυτό και καλό πεδίο για ασκήσεις λαϊκισμού. Συνεπώς, οι αρμόδιοι είναι καιρός να δράσουν τώρα. Θα έχουν τη στήριξη της κοινωνίας.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.