Όλα τα προβλήματα, τεχνικά, πρακτικά και όχι μόνο τα οποία έχουν εντοπίσει όλες οι επαγγελματικές ομάδες που συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας αλλά και οι οργανωμένοι ασθενείς, καταγράφηκαν χθες κατά τη διάρκεια της πρώτης ευρείας σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείου του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στην παρουσία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων. 

Υπερσυνταγογράφηση από πλευράς των γιατρών, ελλείψεις φαρμάκων στον ιδιωτικό τομέα, δυσκολίες στην καταχώρηση παραπεμπτικών για εργαστηριακές αναλύσεις, δυσκολίες στη διεκπεραίωση μέσω του λογισμικού διαφόρων πράξεων από τα διαγνωστικά κέντρα, εξαιτίας κυρίως του τρόπου με τον οποίο γίνεται η κωδικοποίηση ήταν κάποια από τα προβλήματα που καταγράφηκαν από τους επαγγελματίες υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΓεΣΥ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Χρεώσεις, επισκέψεις…

Από πλευράς των κλινικών εργαστηρίων εκφράστηκε για άλλη μια φορά η ανησυχία ότι η λειτουργία πολυ-ιατρείων τα οποία παρέχουν και υπηρεσίες εργαστηρίων θα πλήξει τη βιωσιμότητα των απλών ιδιωτών, ενώ οι προσωπικοί γιατροί αναφέρθηκαν στον φόρτο εργασίας και στην αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται από πλευράς των δικαιούχων του ΓεΣΥ για τις διάφορες υπηρεσίες που παρέχει το Σύστημα. Οι γιατροί ωστόσο, υποστήριξαν ότι την τρέχουσα εβδομάδα ο φόρτος εργασίας άρχισε σιγά-σιγά να μειώνεται αφού οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς που έχρηζαν άμεσης εξυπηρέτησης έχουν ήδη ικανοποιηθεί. 

Σε ό,τι αφορά το λογισμικό του ΓεΣΥ, εκτός από όλα τα υπόλοιπα τα οποία είναι ήδη γνωστά στον ΟΑΥ και έχουν δρομολογηθεί οι λύσεις τους, αναφέρθηκε και το πρόβλημα που υπάρχει στο σύστημα το οποίο δεν επιτρέπει την παραπομπή ασθενούς από ειδικό σε ειδικό. Το πρόβλημα αυτό βαίνει προς επίλυση και θα διορθωθεί μέσω των δεκαπενθήμερων αναβαθμίσεων του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία. 

Προβλήματα εντοπίζονται και στον τρόπο διάθεσης εμβολίων και αναλωσίμων για άτομα με διαβήτη αφού εξαιτίας κάποιων καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στις διαδικασίες της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, παρατηρείται έλλειψη στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόβλημα αυτό όμως, όπως λέχθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, θα επιλυθεί εντός δεκαπενθημέρου αφού το υπουργείο Υγείας θα αγοράσει υπηρεσίες από ιδιώτες οι οποίοι θα διανέμουν εμβόλια και αναλώσιμα στον ιδιωτικό τομέα. 

Υπουργός Υγείας, ΟΑΥ και εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν ότι θα πραγματοποιούν συσκέψεις ανά τρείς εβδομάδες ώστε να καταγράφονται τυχόν νέα προβλήματα αλλά και να παρακολουθείται η πορεία επίλυσης των προβλημάτων που είναι ήδη γνωστά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγράφουν τα προβλήματα του ΓεΣΥ

Περαιτέρω, ο υπουργός Υγείας έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα την πραγματοποίηση αιφνίδιων επισκέψεων σε ιατρικά κέντρα, ιατρεία, εργαστήρια και φαρμακεία προκειμένου να ενημερώνεται κατευθείαν από τους λειτουργούς υγείας για να προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου «στόχος των επισκέψεων αλλά και των συσκέψεων που θα καθιερώσουμε κάθε τρεις εβδομάδες είναι να γίνεται έγκαιρη καταγραφή των προβλημάτων και να πετυχαίνουμε έτσι και έγκαιρη παρέμβαση και επίλυση τους». 
 
Τα προβλήματα όπως τα βλέπουν οι ασθενείς 
 
Τα όσα διαπιστώσαν από την μέχρι τώρα εφαρμογή του ΓεΣΥ έθεσαν ενώπιον του υπουργού Υγείας και του ΟΑΥ και οι οργανωμένοι ασθενείς. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομόσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας, «έχουμε ενημερωθεί ότι κάποια ζητήματα έχουν προωθηθεί για επίλυση και τα υπόλοιπα καταγράφηκαν, θα μελετηθούν και θα έχουμε σύντομα απαντήσεις. 

Σε ό, τι αφορά τα προβλήματα ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε στον μικρό, προς το παρόν αριθμό ειδικών γιατρών που έχουν εγγραφεί στο σύστημα.

Για τα φάρμακα ενημερωθήκαμε από τους Συνδέσμους ασθενών «δεν έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα του ΓεΣΥ ενώ όλα τα φάρμακα θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα προς τους πολίτες. Επίσης, θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός των φαρμάκων που παρέχονται μόνο στον κρατικό τομέα και αυτών που είναι διαθέσιμα στον ιδιωτικό τομέα και επιπρόσθετα ο κόσμος θα πρέπει να ενημερωθεί για το ποια φάρμακα είναι εντεταγμένα στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ και ποια στη δεύτερη φάση».

Απ’ εκεί και πέρα, «έχουμε τα προβλήματα που αφορούν το δημόσιο τομέα και διαπιστώνουμε ότι ο δημόσιος τομέας δεν βοηθά τον ασθενή να πλοηγηθεί με ευκολία στο σύστημα λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης». Για αυτό λέμε ότι «όλο ανεξαιρέτως το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να γνωρίζει και εφαρμόζει διαδικασίες οι οποίες να καθοδηγούν εύκολα τον ασθενή και το ταχύτερο εντός του συστήματος του ΓεΣΥ και ο ασθενής να έχει πλήρη πληροφόρηση και λιγότερη ταλαιπωρία».

Για τα εξειδικευμένα προβλήματα που εντοπίζουν συγκεκριμένες ομάδες χρόνιων ασθενών, ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε στην εισήγηση χρόνιων πασχόντων να μην πληρώνουν συμπληρωμές. Δηλαδή, οι συμπληρωμές να είναι μηδενικές ή να καταβάλλονται από το κράτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοί είναι οι ειδικοί γιατροί του ΓεΣΥ (λίστα)

Επίσης, «οι χρόνιοι πάσχοντες ζητούν όπως όταν λαμβάνουν τα εξειδικευμένα φάρμακα από τις θυρίδες των κρατικών νοσοκομείων να τους χορηγούνται και τα υπόλοιπα φάρμακα του ιδιωτικού τομέα για να μην ταλαιπωρούνται».

Τέλος, «οι ασθενείς παραπονιούνται ότι ταλαιπωρούνται με τα φάρμακα της δεύτερης φάσης τα οποία δίδονται στα κρατικά νοσοκομεία αλλά πρέπει να συνταγογραφηθούν από κρατικό γιατρό. Επίσης, για τα φάρμακα δεύτερης φάσης θα πρέπει να δωθεί δικαίωμα στους ιδιώτες γιατρούς του ΓεΣΥ να συνταγογραφούν ιδιοχείρως και οι συνταγές να εκτελούνται στον κρατικό τομέα». 
 
Οργανώνονται οι γιατροί 
  
Ένα βήμα πριν τη δημιουργία του δικού τους Συνδέσμου βρίσκονται οι γιατροί του ΓεΣΥ με τις διεργασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο γιατρός Βάσος Οικονόμου, «φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός οργάνου το οποίο θα μας εκπροσωπεί τόσο για τις εντός ΓεΣΥ υποθέσεις όσο και για άλλα ιατρικά ζητήματα εκτός ΓεΣΥ». 

Μπορεί είπε, «να το ονομάσουμε, σύνδεσμο ή ένωση ή οργάνωση γιατρών ΓεΣΥ, αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί οριστικά αλλά θεωρούμε, μαζί με άλλους συναδέλφους ότι επιβάλλεται να έχουμε και εμείς έναν τρόπο εκπροσώπησης, από τη μια για να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μελών μας και από την άλλη για να συμμετέχουμε επίσημα στις διάφορες διαβουλεύσεις που θα συνεχίσουν να γίνονται και τον επόμενο χρόνο σε σχέση με τη συμμετοχή των γιατρών στο ΓεΣΥ». 

Επίσημες ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, είπε ο κ. Οικονόμου, «πρέπει να αναμένονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Έως €30.000 αύξηση σε γιατρούς – Οι πρώτες αμοιβές

Μπαίνει φρένο στην υπερσυνταγογράφηση

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν καταγραφεί είναι η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς του ΓεΣΥ αλλά και ο πολύ αυξημένος αριθμός παραπεμπτικών για εργαστηριακές και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. 

Οι ίδιοι οι γιατροί ενημέρωσαν τον υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ ότι και οι πολίτες, ως δικαιούχοι του συστήματος θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά διότι τώρα παρατηρούνται καταχρήσεις ή λάθος τρόπος χρήσης του Συστήματος. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι επισκέπτονται γιατρούς εκτός ΓεΣΥ και ακολούθως απαιτούν από τους γιατρούς του ΓεΣΥ να τους συνταγογραφήσουν εντός του Συστήματος. Για το θέμα αυτό, οι γιατροί ζήτησαν την άμεση εφαρμογή πρωτοκόλλων ώστε να μπορούν και οι ίδιοι να ενεργούν με ασφάλεια. 

Παράλληλα, διαπιστώνουν ότι είναι αρκετοί οι πολίτες που απαιτούν να υποβληθούν σε ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ενώ οι γιατροί κρίνουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Εξαιτίας της πίεσης όμως που δέχονται, υποκύπτουν πολλές φορές. 

Κατά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε από τον ΟΑΥ ότι αρκετά από τα πρωτόκολλα είναι ήδη έτοιμα και πολύ σύντομα θα ενταχθούν στο σύστημα ώστε να προστατεύουν τόσο το ΓεΣΥ όσο και τον ίδιο τον γιατρό. 

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν ότι έχει αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η παρακολούθηση των αναγκών από τους προμηθευτές φαρμάκων και έχουν δρομολογηθεί λύσεις. Νέες ποσότητες φαρμάκων αναμένονται στην Κύπρο τις επόμενες λίγες εβδομάδες.