Προτροπή προς τις τράπεζες όπως προχωρούν σε σωστές αναδιαρθρώσεις δανείων κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στο πρόσφατο Οικονομικό της Δελτίο. Επιπλέον, σημειώνει πως μπορεί οι Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις να μένουν εκτός του τραπεζικού συστήματος με την πώληση των δανείων, ωστόσο, παραμένουν εντός της οικονομίας ως ιδιωτικό χρέος.
Παράλληλα, η Κεντρική αναφέρει πως μια σειρά από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν να υλοποιούνται στα χρόνια μετά την κρίση συνεχίζουν να διευρύνονται και να ενισχύουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα εναπομείναντα τρωτά σημεία ή και πιθανές νέες προκλήσεις.
«Ειδικότερα, σε ότι αφορά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) καταγράφηκε σημαντική πρόοδος ιδιαίτερα μέσα στο 2018, κυρίως λόγω της μεταφοράς των ΜΕΧ της ΣΚΤ εκτός τραπεζικού συστήματος, τις πωλήσεις ΜΕΧ, καθώς και των αποπληρωμών. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε, το επίπεδο των ΜΕΧ εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλό σε σχέση με το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ και ως εκ τούτου η προσπάθεια περαιτέρω μείωσής τους θα πρέπει να συνεχιστεί», αναφέρεται.
 
Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να είναι καθοδικοί, σημειώνει η Κεντρική. «Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η σημαντική εξάρτηση των επενδύσεων στην Κύπρο από την εξωτερική χρηματοδότηση, καθιστά την οικονομία ευάλωτη στην αβεβαιότητα που προέρχεται από τις εξωτερικές εξελίξεις», αναφέρεται.
Όσο αφορά τον εναρμονισμένο πληθωρισμό αυτός κυμάνθηκε στο 0,8% το 2018, σε σύγκριση με 0,7% το 2017.  Το 2019, ο πληθωρισμός αναμένεται σύμφωνα με την Κεντρική να παραμείνει υποτονικός, παρά τον προβλεπόμενο υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.
«Μια εξήγηση για τις αδύναμες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι το ότι, παρά την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν ακόμα εξαλειφθεί πλήρως από την αγορά εργασίας, συγκρατώντας τους μισθούς και το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Επιπλέον, η αύξηση του ανταγωνισμού φαίνεται να συγκρατεί τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Τέλος η τεχνολογική πρόοδος που μειώνει το κόστος παραγωγής και διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών πιθανόν να περιορίζει την αύξηση των τιμών», καταλήγει στο εισαγωγικό της σημείωμα η τράπεζα.
 
 
 Πηγή: Philenews/Insider