Στην αναζωογόνηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στον εμπλουτισμό των προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών του, στην προσέλκυση εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση των επενδύσεων και γενικά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του, στοχεύει η διοίκηση και η διεύθυνση του κυπριακού Χρηματιστηρίου.
 
Το ΧΑΚ με αξιοπιστία και διαφάνεια μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης σε συνάντηση που είχε το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου με δημοσιογράφους.
 
Από το 2017 το ΧΑΚ κατάφερε να εξισορροπήσει τα οικονομικά του αποτελέσματα να πραγματοποιήσει κέρδος για δεύτερη συνεχόμενη φορά το 2018, έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια ζημιών συνεπεία της οικονομικής κρίσης, ενώ ο τζίρος καταγράφει αύξηση της τάξης του 40% σε σύγκριση με το το τέλος του 2018.
 
Η χρηματιστηριακή αξία σε μετοχές έφτασε στα €2,17 δις σήμερα, σε σύγκριση με 1,93 δις που ήταν στο τέλος του 2018, με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ να σημειώνει ότι ο ρόλος του κυπριακής κεφαλαιαγοράς είναι σημαντικός κατά τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της άντλησης χρηματοδότησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 κριτήρια ΚΕΒΕ για αλλαγές στις εκποιήσεις
 
«Οι αγορές είναι βασικότατοι μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης, προσφέροντας μεταξύ άλλων την ευχέρεια για άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων προς υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, ενώ πρόσθετα προσφέρουν μηχανισμό αποτίμησης της αξίας των εισηγμένων εταιρειών σε καθημερινή βάση, δυνατότητα εύκολης εισόδου και εξόδου των επενδυτών από τις επενδύσεις τους και διευρυμένες επιλογές στους επενδυτές», τόνισε.
 
Το Χρηματιστήριο, πρόσθεσε, έχει κατά την άποψή μας να διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο κατά τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται για ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας της χώρας.
 
Κατά τον κ. Χριστοδουλίδη, κεντρική στόχευση είναι η αναζωογόνηση του ΧΑΚ, ο εμπλουτισμός των προϊόντων και υπηρεσιών του, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών του, η προσέλκυση νέων εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των επενδύσεων και γενικά η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ΧΑΚ για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερδίζουν χρόνο 9.221 ακίνητα που είναι για εκποίηση
 
Ήδη το Χρηματιστήριο καταρτίζει τον στρατηγικό του σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια και βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών για προώθηση κινήτρων που θα δώσουν ώθηση στην κυπριακή χρηματαγορά, ενώ γίνονται επαφές με στόχο την προσέλκυση νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο,
 
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το Χρηματιστήριο προγραμματίζει το Φθινόπωρο παρουσιάσεις (road shows) στην Αθήνα για προώθηση κυπριακών επιχειρήσεων.
 
Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι η πρόταση του ΧΑΚ για την αγορά ηλεκτρισμού στην Κύπρο ήταν συμφέρουσα και θα επιτάχυνε τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και επανέλαβε πως το αρμόδιο Υπουργείο βασίστηκε σε λανθασμένες παραδοχές.
 
Πηγή: Philenews/Insider