«Μαλλιά κουβάρια» τείνουν να γίνουν οι ιεράρχες της Κύπρου ύστερα από την απάντηση του στενού συνεργάτη του Μητροπολίτη Μόρφου, αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ στον Μητροπολίτη Κυρηνείας στις αναφορές του για τις κρεβατοκάμαρες των πολιτών. Μεταφράστηκε σε επίθεση όχι μόνο προς τον Μητροπολίτη Κυρηνείας, αλλά και σε όποιον ήθελε να παρέμβει στο ίδιο μήκος κύματος.
 
Ο Μόρφου Νεόφυτος θεωρείται πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, το «μαύρο πρόβατο» της Ιεράς Συνόδου και είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά την εκλογή του χωρεπισκόπου Αρσινόης, δεν έμεινε καν στο «τραπέζι» για να συνφάγει με τους υπόλοιπους, αλλά αποχώρησε.
 
Μέλη της Ιεράς Συνόδου θεωρούν ότι εξέθεσε την Εκκλησία και είναι χαρακτηριστικό, πως ακόμη και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος τήρησε αποστάσεις, αφού ο Μόρφου Νεόφυτος, πέραν των επικρίσεών του για τους ομοφυλόφιλους (κάτι το οποίο κατά καιρούς έκαναν και άλλοι Συνοδικοί) τα έβαλε και με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Κύπρου, δηλαδή τις γυναίκες με απίστευτες περιγραφές περί πρωκτικού σεξ και άλλα, φορτώνοντάς τους ενοχές, αλλά και την ευθύνη αν τα παιδιά που θα φέρουν στον κόσμο γίνουν ομοφυλόφιλα. Μάλιστα, τα όσα ανέφερε στον «Φ» Συνοδικός όχι μόνο δεν περιποιούν τιμή για τον Μόρφου Νεόφυτο, αλλά αφήνουν και αιχμές για τον τρόπο σκέπτεσθαι του ιδίου. 
 
 
Σημειώνεται πως ακόμη και ιεράρχες οι οποίοι υιοθετούν περίπου ανάλογες θέσεις (χωρίς να τις δημοσιοποιούν) τηρούν πλέον αποστάσεις, αφού θεωρούν πως όποιος πλησιάσει τον Μόρφου «καίγεται». Ο «Φ» επικοινώνησε με μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία δεν θέλησαν ούτε να προβούν σε δηλώσεις ούτε και να αναμειχθούν  στην αντιπαράθεση που ξέσπασε, αφού μοιάζει με κινούμενη άμμο και θεωρούν πως όσοι εμπλακούν είναι δυνατόν να βρεθούν εκτεθειμένοι για κάτι που προκλήθηκε χωρίς δική τους υπαιτιότητα ή επιδίωξη.
 
Πέραν των πιο πάνω, κάποιοι υποδεικνύουν ότι υπάρχουν και παιγνίδια εξουσίας, αλλά και ποιος θα αποκτήσει την εύνοια της κοινής γνώμης, κάτι το οποίο, προς το παρόν, κατάφερε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ παρέπεμψε σε κουτσομπολιό κάποιες από τις αναφορές του Μόρφου Νεόφυτου.
 
 
Σε όλα αυτά προστέθηκε και η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα εξετάσει πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους του Μητροπολίτη. Ήδη ο επί του Τύπου εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, δήλωσε πως ο Αρχηγός του Σώματος, κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, έδωσε οδηγίες να διερευνηθεί αμέσως η υπόθεση.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρέου είπε ότι χθες το μεσημέρι «έχει ληφθεί επιστολή από τον Γενικό Εισαγγελέα με οδηγίες για διερεύνηση ενδεχόμενου ποινικού αδικήματος, το οποίο πιθανότατα να έχει διαπράξει με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Μόρφου».
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως οργανωμένα σύνολα ή και οργανώσεις ασκούν πίεση θεωρώντας ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές να ληφθούν αποφάσεις ή και να εγκριθούν νομοθεσίες, οι οποίες να μην επιτρέπουν αντιδράσεις ή και αναφορές, όπως αυτές του Μητροπολίτη Μόρφου. 
 
 
Ο ίδιος ο Μόρφου με τη σιγή του και την απάντηση του πρωτοσύγκελου του στον «αδελφό» του, Μητροπολίτη Κυρηνείας, απάντησε εμμέσως και στις υποδείξεις όσων τον κάλεσαν να ανασκευάσει ή να αποσύρει όσα είχε αναφέρει.
 
Προσευχή, λιβάνισμα και μετά έρωτας
 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, πριν κάνουν σεξ πρέπει να μελετούν και να λιβανίζουν. Σχετική υπόδειξη κάνει ο πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Μόρφου παραπέμποντας στον Άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη, ο οποίος συμβουλεύει σχετικά:
«Να μελετάτε, να λιβανίζετε, να προσεύχεσθε και μετά να συνέρχεσθε. Να έχετε δύο κρεβάτια, ώστε η κίνηση του ενός (συζύγου) προς τον άλλον αρχικά να είναι πνευματική, ψυχική και μετά σωματική. Όχι δηλαδή επειδή είστε δίπλα και ακουμπάτε. Άλλωστε είναι πιο υγιεινό, γίνεται καλύτερος αερισμός, άδηλη αναπνοή, πιο άνετη κίνηση».
 
Άγιοι «στηρίζουν» τον Μόρφου
 
Στην απάντηση του πρωτοσύγκελου προς τον Μητροπολίτη Κυρηνείας καταγράφονται και τα εξής:
-Και, ασφαλώς, ομοφυλοφιλική συνεύρεση συνιστά και ο κατ’ ευφημισμόν σήμερα αποκαλούμενος «πρωκτικός έρωτας» άνδρα και γυναίκας.
 
«Μην φοράτε παντελονάκια στα κοριτσάκια»
 
Στην απάντηση του πρωτοσύγκελου της Μητροπόλεως Μόρφου γίνεται και επίκληση του αγίου Πορφύριου Καυσοκαλυβίτη και συγκεκριμένα οι ακόλουθες συμβουλές του σε μελλόνυμφη κοπέλλα, που υπήρξε από τα στενότερα πνευματικά του τέκνα:
«Δεν χρειάζεται να φοράς παντελονάκια στα κοριτσάκια σου. Κατευθείαν φουστανάκια. Όταν φοράνε αντρικά παντελόνια, χαλάει ο ψυχισμός τους. Κάτι παθαίνει και μετά δεν αγαπάνε τους άνδρες τους όταν παντρευτούν. Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια εξομοίωσης των δύο φύλων και θα το δεις αργότερα. Οι ομοφυλοφιλικές τάσεις αρχίζουν από τη βρεφική ηλικία. Απόφυγε εντελώς τα παντελόνια. Εκεί που πιέζουν ανάμεσα στα πόδια είναι τα κύτταρα της ηδονής, τα οποία είναι ευπαθή και αδρανοποιούνται με την πίεση, καταστρέφονται και δεν ικανοποιούνται από τους άνδρες τους και ζητάνε μη φυσιολογικές διεξόδους».
 
Το έμβρυο συμμετέχει στο… σεξ
 
Στην απάντηση του πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Μόρφου προς τον Μητροπολίτη Κυρηνείας περιλαμβάνονται «σημεία και τέρατα» και στρέφεται πίσω μέχρι τα Σόδομα και τα Γόμορρα αλλά και μέχρι το απίστευτο σημείο να παραπέμπει σε παλαιούς και σύγχρονους Αγίους οι οποίοι υποστηρίζουν (και αποτελούν το στήριγμα του Μητροπολίτη Μόρφου) ότι το έμβρυο συμμετέχει στη σεξουαλική πράξη των μελλοντικών γονέων του.
 
Συγκεκριμένα αναφέρει επικαλούμενος τον Άγιο Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη:
 
«Κατά τη διάρκεια της κύησης μη συνέρχεσθε, γιατί αυτή η συγκίνηση διαταράσσει την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου κι ας λένε οι γιατροί μέχρι τον έκτο μήνα (επιτρέπεται). Το τράνταγμα… Η αίσθηση της ηδονής διεγείρεται, το έμβρυο συμμετέχει.
Παράλληλα, στην απάντηση του πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη Φωτίου Ιωακείμ αφήνονται μπηχτές κατά του Αγίου Κυρηνείας, για ούτε λίγο ούτε πολύ πισώπλατη μαχαιριά, χωρίς να παραλείπει να αφήνει αιχμές ότι είναι αδιάβαστος.
 
Εξάλλου, προς έκπληξη των αναγνωστών της απάντησης χαρακτηρίζει το πρωκτικό σεξ μεταξύ του ανδρογύνου ως ομοφυλοφιλία αναφέροντας ότι: «Και, ασφαλώς, ομοφυλοφιλική συνεύρεση συνιστά και ο κατ’ ευφημισμόν σήμερα αποκαλούμενος «πρωκτικός έρωτας» άνδρα και γυναίκας».
 
 
Ο πρωτοσύγκελος, στην απάντηση του προς τον Μητροπολίτη Κυρηνείας αρχικά κάνει αναφορά στα όσα δήλωσε ο τελευταίος και προτάσσει την εξής αναφορά του Αγίου Κυρηνείας: «Πιστεύουμε ότι ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται μέσα στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών. Επίσης από την εμπειρία μας μέσα από τη μελέτη των έργων αγίων ανθρώπων της Εκκλησίας ή και σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους, δεν έχουμε διαβάσει και δεν έχουμε ακούσει οι άγιοι μας να αναφέρονται σε τέτοιου είδους θέματα με τόση λεπτομέρεια».
 
Ακολουθούν μπηχτές στον Μητροπολίτη Κυρηνείας με την εξής αναφορά:
 
-Ο κληρικός, και δη ο επίσκοπος, είναι επωμισμένος με τη βαρεία ευθύνη να αναγγέλλει το θέλημα του Θεού στους πιστούς για την όλη βιοτή τους και να τους καθοδηγεί «εις νομάς σωτηρίας». Αυτό τούτο, ακριβώς, άγιε Κυρηνείας, έπραξε εν προκειμένω για το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας ο άγιος Μόρφου, ένεκα του οποίου ο άνθρωπος λοιδορήθηκε, κοροϊδεύθηκε χυδαιότατα, γελοιοποιήθηκε, υβρίσθηκε απροκάλυπτα, εκ πιστών και απίστων, εξ οικείων και αλλοτρίων της πίστεως, και παρέμεινε μέχρι στιγμής σιωπών εν υπομονή. Βεβαίως, ετοιμάζει σύντομα επίσημη απάντησή του, γραπτή και προφορική για το θέμα. Και, γιατί όλα αυτά; Επειδή τόλμησε και ορθοτόμησε και εν προκειμένω λόγον αληθείας, για τη σωτηρία ψυχών, μη λέγοντας κάτι δικό του, αλλά μεταφέροντας στους ακροατές του τα όσα λέγει σχετικά ο Λόγος του Θεού, τα όσα αναφέρουν οι άγιοι της Εκκλησίας μας, παλαιοί και σύγχρονοι.