ΑΠΟ τη δεκαετία του ’80 -του αδικοχαμένου και αναντικατάστατου «Παρασκηνίου»- υποστηρίζαμε ότι πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, όχι προς υιοθεσίαν και αποδοχήν ως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, αλλά για ενημέρωση με το κριτικό κουλιαστήρι.
Λοιπόν, όπως επισημάνθηκε και χτες, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την 9η Αυγούστου, ο Μ. Ακιντζί δήλωσε ότι «υπάρχει ένας ειδικός -και οδικός- χάρτης που θ’ ακολουθήσουν, τουλάχιστον μέχρι την ‘’τριμερή’’ συνάντηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».
(Προφανώς δεν αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ που σαφώς κατατάσσει τη συμπεριφορά της Άγκυρας στα ειδεχθή εγκλήματα πολέμου)
Όπως, ακόμη, είπε ο Μ. Ακιντζί, συζήτησαν ορισμένα θέματα ουσίας, τα φυσικά αέρια και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη είπε ότι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να έρθει στο Νησί και πάλι. «Πιθανότατα τέλος αυτού του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου θα έλθουμε σε επαφή μαζί της».
(Όντως! Συνήθως είναι… έγκυρες οι πληροφορίες από το ψευδοκράτος, αλλά: Πράγματι, τέθηκαν -και- τα αέρια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;)
«Θα μπορέσει», συνέχισε, «να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς, θέμα με το οποίο είναι επιφορτισμένη η κυρία Λουτ, και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα έχει ως σημείο αρχής τους όρους αναφοράς, να μην είναι δηλαδή διαδικασία ανοικτού τέλους».
(Αυτοί είναι οι όροι αναφοράς; Η… πεπατημένη του χρονοδιαγράμματος; Δεν μάθαμε το μάθημα και το πάθημά μας;)