To Top
23:37 Παρασκευή
25 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαίρεση
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαίρεση
  21 Απριλίου 2017, 9:31 πμ  

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών με τον Γενικό Ελεγκτή με αφορμή τις διαδικασίες διορισμού της κ. Σάβιας Ορφανίδου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το γεγονός ότι ενώ ήταν δημόσιος υπάλληλος ετύγχανε και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, όπως υποδεικνύει ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προηγήθηκε αντιπαράθεση του Γενικού Ελεγκτή με τον υπουργό Εσωτερικών για το θέμα του ασυμβίβαστου. Αυτό το αναφέρουμε καθώς επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση πως ο κ. Μιχαηλίδης στοχοποιεί ανθρώπους ή εξετάζει υποθέσεις α λα καρτ. Η ιστορία της συγκεκριμένης περίπτωσης και η αντίδραση της Κυβέρνησης παραπέμπει στη γνωστή προσέγγιση «αφού το κάνουν όλοι, γιατί εμείς κατηγορούμαστε;». Αυτό δεν είναι επιχείρημα. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί απάντηση ώστε να κλείσει αυτό το ζήτημα. Αυτό συνιστά υπεκφυγή και ενδεχομένως προσπάθεια συγκάλυψης. 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη (στο πρόγραμμα «Από μέρα σε μέρα» του ΡΙΚ) δίνει τις απαντήσεις και παραπέμπει στην ουσία. Γιατί η ουσία είναι πως υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτό φαίνεται δεν γίνεται διαχρονικά αντιληπτό από το πολιτικό σύστημα. Ο Γενικός Εισαγγελέας, στις δηλώσεις του, ξεκαθάρισε πως υπάρχουν νόμοι οι οποίοι προνοούν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται και πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαίρεση. Δεν σημαίνει, συνέχισε, ότι επειδή σε μια περίπτωση μπορεί να μην διεξήχθη έρευνα και να μην επεβλήθησαν κυρώσεις, ότι δημιουργείται προηγούμενο. Εννοείται, συνέχισε με νόημα ο κ. Κληρίδης, ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται ισονομία στις περιπτώσεις όλων όσοι κατέχουν κάποιο κομματικό αξίωμα και ενδεχόμενα να έχουν αναλάβει κάποια καθήκοντα που με βάση τη νομοθεσία κρίνονται ασυμβίβαστα ή άλλες περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται η άδεια της ΕΔΥ. 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως κάθε άλλη συζήτηση τερματίζεται μετά και την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2015. Από τότε πώς και πού εφαρμόστηκε; Αυτό το ερώτημα τίθεται και πρέπει να απαντηθεί από τους αρμόδιους. Ο Γενικός Ελεγκτής είχε ενώπιόν του μια καταγγελία, μια περίπτωση και οφείλει να την εξετάσει. Τα υπόλοιπα και οι διατυπώσεις «για κυνήγι μαγισσών» τα κρίνει η κοινωνία. Θεωρούμε και επιμένουμε σε αυτό πως ο αποτελεσματικός έλεγχος αποτελεί βασική παράμετρο στη λειτουργία της δημοκρατίας. Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «αν είμαστε υποχρεωμένοι να κινήσουμε διαδικασίες, θα κινήσουμε διαδικασίες για όλους, με τρόπο συγκεκριμένο και ονομαστικό». Γιατί δεν το κάνει; Επιβάλλεται να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο ο ίδιος αλλά και οι άλλοι συνάδελφοί του στο υπουργικό. 

ΔΕΝ μπορούμε πραγματικά να αντιληφθούμε τη λογική που επιστρατεύεται πως «εάν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου όλοι θα εκτεθούν». Τους πολίτες και την κοινωνία δεν τους ενδιαφέρει πόσοι είναι μπλεγμένοι ή θα εκτεθούν, αλλά να εφαρμόζονται οι νόμοι. Εκτός κι εάν εγκρίνονται για το θεαθήναι οι νόμοι. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να αλλάξει. Δεν διαφωνούμε ποσώς. Ωστόσο, μέχρι να αλλάξει (εάν αλλάξει), θα πρέπει ο υφιστάμενος να εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.