Αρχιτέκτονες μέλη του ΕΤΕΚ αλλά και στελέχη της Πολεοδομίας φέρονται αποφασισμένοι να επιμένουν σε «κούρεμα» όγκων του ξενοδοχείου που κτίστηκε στην Πόλη Χρυσοχούς χωρίς πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής, και από δύο ορόφους που προβλεπόταν κατάληξε (με τη χρήση και κινήτρων) να είναι πενταώροφο.
 
Οι πέντε που αποτελούν την Ειδική Επιτροπή Άσκησης Αισθητικού Ελέγχου, που εξετάζει το θέμα, εκτιμάται ότι θα ζητήσουν την αφαίρεση του περιμετρικού παραπετάσματος (το οποίο προσθετει όγκο στο ξενοδοχείο) χωρίς να αποκλείεται και η επιμονή στην αφαίρεση και μεμονωμένων δωματίων ή και άλλων κατασκευών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο ιδιοκτήτης δεν αποκλείεται να δεχθεί τις πιθανές εισηγήσεις αφού δεν του μένει άλλη επιλογή, στην προσπάθειά του να νομιμοποιήσει το κτήριο με την έκδοση των απαραίτητων αδειών. 
 
Αν τελικά υλοποιηθούν οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που θα κατεδαφιστούν τμήματα ξενοδοχείου.
 
 
Όπως είχε καταγγελθεί και ενώπιον της Βουλής, το ύψος του κτηρίου αντί 14 μέτρα που επιτρεπόταν έφτασε στα 18 και το μήκος αυξήθηκε από 80 μέτρα που επιτρεπόταν, στα 100 μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του ιδιοκτήτη υποστηρίζει πως η αύξηση των διαστάσεων του κτηρίου (κυρίως το μήκος και το πλάτος) του ξενοδοχείου ήταν αναπόφευκτη μετά τη μετακίνηση της θέσης του δρόμου ο οποίος χώριζε το τεμάχιο στα δύο. Όταν μετακινήθηκε ο δρόμος στα όρια του τεμαχίου του ιδιοκτήτη υπάρχει ο ισχυρισμός ότι το εμβαδόν του τεμαχίου, που εμπίπτει πλέον στην τουριστική ζώνη, αυξήθηκε από περίπου 3.900 τ.μ. σε περίπου 7.300 τ.μ. οπόταν ήταν λογικό να αυξηθεί και ο όγκος του ξενοδοχείου. Ο δρόμος μετακινήθηκε κατόπιν ένστασης του ιδιοκτήτη με το σκεπτικό ότι επηρεαζόταν δυσμενώς το τεμάχιο του.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη υπέβαλε προτάσεις με σκοπό να συναντήσει τις θέσεις της Επιτροπής Αισθητικού Ελέγχου, τα μέλη της οποίας φέρονται να ξεκαθάρισαν πως δεν θα δεχθούν νομιμοποίηση του κτηρίου με μικροαλλαγές. Βασικός στόχος της όποιας λύσης είναι η μείωση του όγκου κυρίως στην όψη του κτηρίου που φαίνεται από τους διερχόμενους, δηλαδή η κύρια όψη του κτηρίου. Αυτό μεταφράζεται σε κατεδάφιση του ογκώδους πλαισίου στα πλευρά αλλά και πάνω από το ξενοδοχείο. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση του μήκους και του ύψους του κτηρίου. Η Επιτροπή φέρεται επίσης να επιμένει στην αφαίρεση δωματίων από διάφορα σημεία του κτηρίου κυρίως στον τελευταίο όροφο. Παράλληλα δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και κατεδάφιση τμήματος της ταράτσας σε ορισμένα σημεία.
 
Εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη φέρεται να εξέφρασε την άποψη ότι το κτήριο όπως κτίζεται δεν διαφέρει ουσιαστικά από την αρχική άδεια που εγκρίθηκε (και η οποία δεν τηρήθηκε και δεν ισχύει) αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές προτάσεις της Επιτροπής.
 
Πάντως, τα μέλη της Επιτροπής έχουν την θέση ότι το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών, γι’ αυτό και ζήτησαν τροποποιημένα σχέδια τα οποία θα είναι τέτοια που να μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Υπενθυμίζεται, πως ενώ ο Δήμος Πόλεως παρά το ότι έλαβε γνώση ότι το ξενοδοχείο δεν ανεγείρετο με βάση τα αρχικά σχέδια που εγκρίθηκαν από την Πολεοδομία και ενώ το Τμήμα είχε εκδώσει «Ειδοποίηση Επιβολής», εξέδωσε άδεια οικοδομής στη βάση των αρχικών εγκεκριμένων σχεδίων του επαρχιακού γραφείου Πολεοδομίας.
 
Αντί για δύο ορόφους κτίστηκαν τελικά πέντε
 
Όταν το θέμα της ανέγερσης του ξενοδοχείου οδηγήθηκε ενώπιον της Βουλής, η επαρχιακή λειτουργός Πολεοδομίας είχε αναφέρει πως το κτήριο που υπάρχει επιτόπου, δεν είναι το ίδιο με αυτό που αδειοδοτήθηκε το 2013. Το κτήριο, είπε, κτίστηκε χωρίς άδεια οικοδομής ενώ η κατασκευή είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με τα αρχικά σχέδια που εγκρίθηκαν, αφού έχουν καταγραφεί σημαντικές αποκλίσεις. Η Πολεοδομία είχε παραχωρήσει στον ιδιοκτήτη δύο ορόφους επιπλέον.
 
Η επαρχιακός είχε αναφέρει επίσης, πως η ανάπτυξη και ειδικά το τμήμα του τεμαχίου που ενέπιπτε στην τουριστική ζώνη επηρεάστηκε από το οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ανάπτυξη. Η ίδια είχε αναφέρει πως ο συντελεστής δόμησης ήταν 40% αλλά με τα κίνητρα που δόθηκαν (20% αύξηση του συντελεστή δόμησης) ο συντελεστής αυξήθηκε στο 48%. Ακολούθως με επιπρόσθετα κίνητρα (για εμπλουτισμό της ανάπτυξης) ο συντελεστής αυξήθηκε στο 50%.
 
Η επαρχιακός Πολεοδομίας είχε αναφέρει επίσης, πως συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες το Τμήμα απαίτησε από τον ξενοδόχο να βυθίσει την ανάπτυξη ώστε να δημιουργήσει εν μέρει τρεισήμισι ορόφους και σε κάποιο σημείο του, τέσσερις. Τελικά, όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Παύλου Μυλωνά (ο οποίος ενέγραψε το θέμα) κτίστηκαν πέντε όροφοι.
 
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως το ξενοδοχείο δεν καλύπτεται ούτε από πολεοδομική άδεια ούτε και από άδεια οικοδομής.
 
Στήριξαν και βουλευτέςτην παρανομία 
 
Ενώπιον της Βουλής, ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, στα όρια του οποίου βρίσκεται το ξενοδοχείο, κ. Γιώτης Παπαχριστοφή ισχυρίστηκε, πως «προκλήθηκε θόρυβος συνεπεία λανθασμένων πληροφοριών».
 
Εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ είχε υποδείξει πως είναι αδιανόητο να εκδίδονται άδειες και στη συνέχεια να μην διενεργείται έλεγχος ως προς το τι ανεγείρεται επιτόπου.
 
Στήριξη στον ιδιοκτήτη παρέσχαν οι βουλευτές Ανδρέας Κυπριανού, Γιώργος Κάρουλας και Νίκος Νουρής. Ο τελευταίος υπέδειξε πως ουδέποτε κατεδαφίστηκε οποιοδήποτε παράνομο κτήριο και ρώτησε αν υπάρχει δυνατότητα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν καλυπτικές άδειες.
 
Αντιπρόεδρος ΕΤΕΚ: Κατεδαφίστε το να δοθεί μήνυμα
 
Ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντής μιλώντας χθες στον «Φ», τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης του ξενοδοχείου ώστε να δοθεί και το μήνυμα ότι δεν θα γίνεται ανεκτή πλέον η παρανομία. Πρόκειται για ένα κτήριο εκτός κλίμακας που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής, είπε ο κ. Κωνσταντής. Δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα πως οποιοσδήποτε μπορεί να κτίζει οτιδήποτε έχοντας την βεβαιότητα ότι στο τέλος θα βρεθεί τρόπος νομιμοποίησης του, κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ.