To Top
23:48 Παρασκευή
25 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Το κενό της αλλαγής εντός της Τουρκίας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Το κενό της αλλαγής εντός της Τουρκίας
  21 Απριλίου 2017, 11:30 πμ  

Μια εκλογική διαδικασία, όπως και ένας αγώνας ποδοσφαίρου, κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Και θα μου επιτρέψετε να συμφωνήσω με τον Ερντογάν και τη θέση του πως δεν έχει σημασία ποιο ήταν το ποσοστό του δημοψηφίσματος αλλά ότι πέρασε το «ναι» κάνοντας παραλληλισμό με το ποδόσφαιρο όπου είτε με 1-0 κερδίσεις είτε με 5-0 το ίδιο κάνει. Φωνές υπάρχουν και διαμαρτυρίες, όπως και στο ποδόσφαιρο (για ρωτήστε τους φίλους της Μπάγερν Μονάχου πως νιώθουν μετά το παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης;). Ως εκ τούτου απέναντί μας έχουμε ένα δεδομένο, το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει: η συνταγματική αλλαγή στην Τουρκία η οποία μετατρέπεται σε προεδρικό σύστημα (κάτι ανάλογο με αυτό που έχουμε εδώ στην Κύπρο). 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε το πρώτο βήμα προς, όπως όλοι τη χαρακτηρίζουν, την πλήρη κυριαρχία του στην τουρκική πολιτική σκηνή. Το αρνητικό του αποτελέσματος δεν είναι η στενότητα του σκορ, αλλά το γεγονός ότι δεν θα ξεκαθαρίσει πλήρως η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία προκειμένου να γνωρίζουμε κι εδώ στην Κύπρο προς τα πού κινείται η χώρα για να καθορίσουμε την πολιτική μας. Η ρευστότητα που αφήνει πίσω του το εκλογικό αποτέλεσμα και η οποία θα συνεχιστεί για ένα ή δύο χρόνια ακόμα δεν είναι και η καλύτερη εξέλιξη για την Κύπρο. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί, η Τουρκία θα προχωρήσει σε πλήρη αλλαγή του συντάγματος σε δύο χρόνια, πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αυτό σημαίνει πως ο Ερντογάν, μέχρι την ολοκλήρωση όλων αυτών των αλλαγών, θα συνεχίσει να έχει ανάγκη τους εθνικιστές ώστε να διασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία. Άρα στα επόμενα δύο χρόνια δεν μπορεί να αναμένει κάποιος ότι θα αλλάξει και θα γίνει πιο… διαλλακτικός. 

Ξέρουμε όμως την ίδια ώρα πως ο Ερντογάν, όταν θέλει να επιτύχει κάτι, δεν κινείται πάντα μέσα στα χρονικά περιθώρια που νομοτυπικά μπορεί να καθορίζονται. Εάν δεν του συμφέρουν τα χρονοδιαγράμματα, τότε φροντίζει να τα αλλάζει. Ως εκ τούτου δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν όλα όσα θα πρέπει να γίνουν σε βάθος διετίας επισπευθούν και γίνουν το συντομότερο. Ενδεχομένως αυτό το σενάριο να είναι καλύτερο για την περίπτωση της Κύπρου αφού θα έχει ενώπιόν της μια πιο καθαρή εικόνα. 

Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από τώρα και μέχρι την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στην Τουρκία, η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ που δημιουργείται λόγω της συμπεριφοράς Ερντογάν. Στο παρελθόν η συμπεριφορά Ερντογάν δυσκόλευε την κυπριακή πλευρά καθώς ο Τούρκος ηγέτης εμφανιζόταν ως ο διαλλακτικός σε όλα τα θέματα που τον απασχολούσαν. Σήμερα αυτό δεν υφίσταται. Σήμερα στην Ευρώπη και στην Αμερική δεν βλέπουν τον Ερντογάν ως έναν διαλλακτικό δημοκράτη. Κι αυτό είναι που πρέπει η Λευκωσία να προσέξει και να σπεύσει να εκμεταλλευθεί. Αυτό το κενό μπορεί να της δώσει κέρδη τα οποία στη συνέχεια ενδεχομένως να αποδειχθούν σημαντικά. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να το θέλει και να το επιδιώξει και η ίδια…

 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.