Βασική πηγή εσόδων για τα πολιτικά κόµµατα αποτελεί η κρατική χρηματοδότηση (άμεση και έμμεση), η οποία, κατά το έτος 2018 ξεπέρασε τα €10 εκατ. σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανήρτησε προ ημερών στην ιστοσελίδα του το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα υπό αναφορά στοιχεία, στα ταμεία των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων εισέρρευσαν συνολικά ποσά ύψους €6.671.023 που κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: 

  • ΔΗΣΥ – €1.916.629, 
  • ΑΚΕΛ – €1.629.517, 
  • ΔΗΚΟ – €970.731, 
  • ΕΔΕΚ – €490.820, 
  • Συμμαχία Πολιτών – €480.894, 
  • Κίνημα Αλληλεγγύη – €430.634, 
  • Κίνημα Οικολόγων – €410.498 και 
  • ΕΛΑΜ – €341.300. 

Πρόσθετα, οι οργανώσεις νεολαίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων μοιράστηκαν ως κρατική χορηγία, κατά το έτος 2018, το συνολικό ποσό των €314.642 ως εξής: ΝΕΔΗΣΥ – €85.928, ΕΔΟΝ – €73.345, ΝΕΔΗΚ – €45.321, Νεολαία ΕΔΕΚ – €24.491, Νεολαία Συμμαχίας Πολιτών – €24.065, Νεολαία Κινήματος Αλληλεγγύη – €22.135, Νεολαία Κινήματος Οικολόγων – €21.057 και Νεολαία ΕΛΑΜ – €18.300.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ έλαβαν €3,8 εκατ. ως κρατικές χορηγίες

Το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας δημοσιοποίησε και το κόστος μισθοδοσίας των 108 συνεργατών των κομμάτων και των βουλευτών, το οποίο, ανήλθε κατά το έτος 2018 στα  €3.750.000. Κόστος, το οποίο επωμίζεται το κράτος με το συγκεκριμένο κονδύλι να αποτελεί έμμεση κρατική χρηματοδότηση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Επί τούτου, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σε σχετική γνωμάτευσή του, ημερομηνίας  28/7/2016, υπέδειξε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι «κακώς στον προϋπολογισμό της Βουλής γίνεται αναφορά για μίσθωση υπηρεσιών κοινοβουλευτικών συνεργατών» καθώς η μισθοδοσία των συνεργατών θα πρέπει να καταβάλλεται από τον εργοδότη τους, δηλαδή, από τα πολιτικά κόμματα και όχι από τη Βουλή.

Εντούτοις, μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε συμμόρφωση από πλευράς της Βουλής και των κομμάτων με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Ούτε υιοθετήθηκε παρά την ορθότητά της  η εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου ώστε η χρηματοδότηση των κομμάτων για κάλυψη της δαπάνης που αφορά τη μισθοδοσία των κοινοβουλευτικών συνεργατών να γίνεται με νόμιμο και διαφανή τρόπο. Σημειώνεται, ότι οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες επιλέγονται και προσλαμβάνονται από τα κόμματα και τους βουλευτές και δεν έχουν καμία εμπλοκή οι υπηρεσίες της Βουλής.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έμβασμα €7 εκατ. στα κόμματα

Στις περισσότερες χώρες του κόσµου έχει παγιωθεί, πλέον, η πρακτική της κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, διότι, όπως υποστηρίζεται, µε τον τρόπο αυτό διαφυλάσσεται η πολιτική τους αυτονοµία και περιορίζεται ο κίνδυνος αθέµιτων εξαρτήσεων. Παράλληλα, όμως, τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να είναι έτοιμα για «θυσίες», για περιορισμό του ύψους της ετήσιας κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν εάν η οικονομία του τόπου το απαιτεί. Ωστόσο, πέρυσι, είδαμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν στα μουλωχτά με τις ευλογίες, βεβαίως, του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη για αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τα κόμματα χωρίς να ληφθούν καθόλου υπόψη οι σοβαρές θυσίες των εργαζομένων και δη των υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εισφέρουν, από το 2013, μέρος του μισθού τους για βελτίωση, υποτίθεται, των δημοσιονομικών της χώρας.

Συγκεκριμένα, στην κρατική χορηγία που έλαβαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το έτος 2017 περιλαμβανόταν πρόσθετο ποσό ύψους €2,5 εκατ. που παραχωρήθηκε ως έκτακτη κρατική χορηγία λόγω των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 2018. Με σκοπό, δηλαδή, να καλύψουν τα κόμματα τις εκλογικές τους δαπάνες. Ωστόσο, στην κρατική χορηγία που έλαβαν τα κόμματα για το έτος 2018 δεν αφαιρέθηκε το ποσό των €2,5 εκατ. που παραχωρείται ως έκτακτη χορηγία μόνο σε εκλογικές αναμετρήσεις αλλά αντίθετα, ενσωματώθηκε στο ποσό της τακτικής κρατικής χορηγίας, αυξάνοντας έτσι κατά €2,5 εκατ. το ρευστό στα κομματικά ταμεία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, εύλογα εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα λάβουν άλλα €2,5 εκατ. ως έκτακτη κρατική χορηγία προκειμένου να καλύψουν τις εκλογικές τους δαπάνες για τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Κατά το έτος 2018 τα κόμματα μοιράστηκαν και ποσό €100.000 για σκοπούς διαφώτισης. Ωστόσο, δεν υπέχουν καμίας υποχρέωσης να προσκομίζουν αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που δόθηκαν. Δηλαδή, για προβολή στο εξωτερικό των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μόλις… €10,7 εκατ. οι χορηγίες στα κόμματα

Οι μηνιαίες εισφορές 

Πέραν της κρατικής χορηγίας, στα κομματικά ταμεία κατατίθενται κάθε μήνα και μέρος των μισθών των βουλευτών. Μάλιστα, για να διασφαλίσουν οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα κατατίθενται κάθε μήνα οι εν λόγω εισφορές στα κομματικά ταμεία, επινόησαν την εξής διαδικασία: 

Το Γενικό Λογιστήριο να διενεργεί τις μηνιαίες αποκοπές των εισφορών των βουλευτών προς τα πολιτικά κόμματα από τον μισθό που λαμβάνουν και στη συνέχεια, να τις εμβάζει στους αντίστοιχους τραπεζικούς λογαριασμούς των κομμάτων. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, πρόκειται για μια παράτυπη διαδικασία που θα πρέπει να σταματήσει, επειδή, αφενός το Κράτος δεν υπέχει τέτοιας υποχρέωσης και αφετέρου, δημιουργεί επιπρόσθετη λογιστική εργασία. «Εάν οι βουλευτές επιθυμούν να διενεργούν εισφορές στα κόμματα τους, τότε, θα πρέπει να το πράττουν μόνοι τους», υπέδειξε. Αλλά ούτε και αυτή η υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή υιοθετήθηκε από τη Βουλή και τα κόμματα.

Οι πρώην Πρόεδροι και τα ωφελήματα τους

Σύμφωνα πάντα με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, κατά το έτος 2018 έλαβαν οι έξι πρώην Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής από €36.228 ο καθένας ως επίδομα γραμματέας. Για να εργοδοτούν, δηλαδή, γραμματέα με μισθό που αντιστοιχεί με €3.000 περίπου τον μήνα! Πρόκειται για τους Γιώργο Βασιλείου, Δημήτρη Χριστόφια, Βάσο Λυσσαρίδη, Γιαννάκη Ομήρου, Μάριο Καρογιάν και Αλέξη Γαλανό. Πρόσθετα, κατά το υπό αναφορά έτος, καταβλήθηκε επίδομα οδηγού ύψους €12.240 στην Μιμή Κυπριανού, Γιαννάκη Ομήρου, Αλέξη Γαλανό και στο Κίνημα Οικολόγων. Πέραν των πιο πάνω, οι πρώην Προεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής δικαιούνται κρατική λιμουζίνα με οδηγό, με καλυμμένα τα έξοδα διακίνησης και συντήρησης. Ωφελήματα, τα οποία παραχωρούνται με τη λήξη της θητείας τους, ως δώρο, για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, όπως μας λέχθηκε.  

Τα εν λόγω ωφελήματα θεσμοθετήθηκαν με Νόμο που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής και τέθηκαν σε ισχύ πριν 31 χρόνια και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου 1988. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, τα ωφελήματα αυτά επωφελούνται και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας όπως και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής. Θέσεις που παραμένουν κενές καθώς προορίζονται για τους Τουρκοκύπριους με βάση το Σύνταγμα μας. Οι διατάξεις του βασικού Νόμου εφαρμόζονται για όσους υπηρέτησαν στα προαναφερθέντα αξιώματα για περίοδο πέραν των 30 μηνών. 

Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης επιχείρησε στο παρελθόν κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού να πετύχει την κατάργηση αυτών των ωφελημάτων, καταθέτοντας τροπολογία για δέσμευση του συγκεκριμένου κονδυλίου που προορίζεται να καλύψει το κόστος παραχώρησης των εν λόγω ωφελημάτων, το οποίο ανέρχεται στις €300.000 περίπου τον χρόνο. Η τροπολογία Περδίκη απορρίφθηκε χωρίς συζήτηση από τους βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων και ο λόγος προφανέστατος: Διότι, καταργεί ωφελήματα που απολαμβάνουν ή που θα απολαμβάνουν οι πολιτικοί τους αρχηγοί.