Γεμάτη προκλήσεις είναι η περίοδος τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους για τις τράπεζες που θα καθορίσουν την επόμενη μέρα για το 2020. Οι τραπεζικές διοικήσεις πρέπει να χειρίζονται τις καταστάσεις ώστε να μη βγαίνουν ζημιωμένοι οι μέτοχοι. Οι καταθέτες των τραπεζών βρίσκονται αντιμέτωποι με σχεδόν μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια. Οι τράπεζες σταδιακά μετασχηματίζονται για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στο ψηφιακό περιβάλλον ενώ αναμένονται νέα σχέδια εθελούσιας εξόδου προσωπικού. 
 
Από την άλλη είναι κινήσεις και ενέργειες του νομοθετικού σώματος που μπορούν να επηρεάσουν τους ισολογισμούς κυρίως των δυο συστημικών τραπεζών, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική. Το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μείωσή τους είναι ένα θέμα ψηλά στην ατζέντα των τραπεζικών διοικήσεων. Ωστόσο το θέμα πήγε να γίνει πιο περίπλοκο με την εμπλοκή που ανέκυψε με αφορμή τους νέους χαλαρωτικούς νόμους που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις. Οι αναφορές επί των νόμων που έκανε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και οι πιέσεις που άσκησαν οι εποπτικές Αρχές σε Κύπρο και Φρανκφούρτη να μη χαλαρώσουν οι αρχικοί πιο αυστηροί νόμοι, επιβαρύνουν το περιβάλλον για τις τράπεζες. Ειδικά όταν προσπαθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να πείσουν τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στους ισολογισμούς τους. Ωστόσο το σχέδιο Εστία έρχεται να βοηθήσει ως προς το κομμάτι μείωσης των προβληματικών δανείων.
 
 
Στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα παραμένουν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας προβληματικά δάνεια €10,14 δισ. και οι συνολικές σωρευμένες προβλέψεις είναι €5,30 δις. Οι εποπτικές Αρχές φαίνεται ότι έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα προς τις τράπεζες για δραστική μείωση των ΜΕΔ μέχρι τέλος του 2020. Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε επαφές με διάφορα επενδυτικά ταμεία για πώληση πακέτων προβληματικών δανείων. Η Τράπεζα Κύπρου πώλησε χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ ύψους €2,8 δισ. το 2018 και ετοιμάζεται να πωλήσει και δεύτερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει εξασφαλίσει ακίνητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους και σταδιακά θα πρέπει να τα μειώνει.
 
 
Οι τράπεζες πρέπει μεταξύ άλλων να διαχειριστούν αποτελεσματικά την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτουν. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου διαθέτει συνολικά περίπου €14 δισ. πλεονάζουσα ρευστότητα και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι δυνατότητες να διοχετευτεί μέρος της ρευστότητας αυτής στην αγορά δεν είναι μεγάλες. Η απότομη αναστροφή της κατάστασης είναι αποτέλεσμα της ταχείας απομόχλευσης των τραπεζικών ισολογισμών μετά τις πωλήσεις δανείων αλλά και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Συνεργατισμού. Η καταθετική τους βάση ενισχύεται και λόγω της εισροής εγχώριων καταθέσεων που σχετίζονται κυρίως με την οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται. Μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες αποτελούν και τα χαμηλά επιτόκια που επηρεάζουν αρνητικά τα έσοδά τους αλλά και η συνέχιση της κερδοφορίας τους σε σταθερή βάση.