Την απαγόρευση της χρήσης αλλεργιογόνων και ευαισθητοποιητικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε ενδύματα, υποδήματα, δερμάτινα είδη, κλινοσκεπάσματα, οικιακά είδη και είδη υγιεινής, με τα οποία έρχεται σε επαφή το δέρμα και προορίζονται για το ευρύ κοινό, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Όπως διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), ο οποίος προτείνει και την απαγόρευση τους, οι εν λόγω χημικές ουσίες ευθύνονται για κνησμό (φαγούρα), ερεθισμό και ευαισθησία στο δέρμα του καταναλωτή, ενώ σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα. Με σκοπό τον αποκλεισμό τέτοιων ουσιών από τα ράφια των καταστημάτων ξεκίνησε προ ολίγων εβδομάδων δημόσια διαβούλευση, όπου το υπουργείο Εργασίας καλεί τους ενδιαφερόμενους καθώς και τους επαγγελματίες να μελετήσουν τον φάκελο του προτεινόμενου περιορισμού και να αποστείλουν απόψεις και στοιχεία.
 
Όπως ανέφερε στον «Φ» αρμόδια λειτουργός του υπουργείου Εργασίας, έχει ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση, η οποία αφορά τη χρήση κάποιων χημικών ουσιών σε προϊόντα, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του καταναλωτή, ιδίως μετά από συχνή έκθεση σε αυτές. Άλλωστε, διαπιστώθηκε ότι η δερματική έκθεση σε συγκεκριμένες αλλεργιογόνες ουσίες οδηγεί σε μόνιμη ευαισθητοποίηση του δέρματος.
 
«Πρόκειται για ευαισθητοποιητικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε υφάσματα και γενικότερα σε κάποια είδη που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Χρησιμοποιούνται και αυτή τη στιγμή σε προϊόντα, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλη την Ευρώπη. Εξάλλου, μετά από εργαστηριακή μελέτη ο Οργανισμός Χημικών Προϊόντων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε ρουχισμό, σε είδη υγιεινής και άλλα αγαθά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, καθώς προκαλούν ευαισθησία».
 
 
Η λειτουργός αναφέρθηκε σε μερικές εκατοντάδες ουσίες -περισσότερες από 1.000- οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το άτομο, προκαλώντας του φαγούρα, ερεθισμό, ευαισθησία. Μάλιστα, όσο πιο συχνή είναι η επαφή και η χρήση προϊόντων με τέτοιες ουσίες, τόσο πιο επιρρεπής σε αντίδραση είναι ο οργανισμός. «Υπάρχουν άτομα που έχουν προηγούμενη ευαισθησία και είναι άμεση η αντίδραση του οργανισμού τους. Με τη συχνή επαφή ευαισθητοποιούνται». Αυτές οι ουσίες, εξήγησε ακόμη η λειτουργός, μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες, οι οποίες δεν θα είναι επιβλαβείς τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον.
 
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και συλλογής πληροφοριών. Σκοπός, όλοι όσοι επηρεάζονται ή διαθέτουν στοιχεία να υποβάλουν τις θέσεις τους στον Οργανισμό Χημικών Προϊόντων», είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει –τουλάχιστον στο παρόν στάδιο– πρόθεση για απόσυρση προϊόντων που περιέχουν τέτοιες ουσίες από τα ράφια των καταστημάτων. «Σιγά–σιγά μπαίνουν περιορισμοί οι οποίοι δεν αφορούν τα προϊόντα που ήδη υπάρχουν στο εμπόριο.
 
Αφορούν τα καινούργια». Άλλωστε, μετά από τη διαβούλευση των αρμόδιων και επηρεαζόμενων φορέων, της κοινωνίας, των βιομηχανιών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, η οποία ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες και θα διαρκέσει για περίπου ένα χρόνο με ενάμιση χρόνο, θα τεθεί σε ισχύ μια νέα οδηγία από την ΕΕ και «θα γίνει ποιο αυστηρός ο έλεγχος των προϊόντων». Σε αυτή τη διαδικασία, η Κύπρος δεν παρουσιάζει κάποια συγκεκριμένη εισήγηση, όμως, υποστηρίζει την παύση χρήσης τέτοιων ουσιών, αφού οι επιβλαβείς τους επιπτώσεις έχουν αναδειχθεί από εμπεριστατωμένες μελέτες. «Είναι αδιαμφισβήτητα τα αποτελέσματα των ερευνών».
 
Κτυπά καμπανάκι για επαγγελματίες 
 
Η ενημέρωση του κόσμου είναι πολύ σημαντική, υπογράμμισε η λειτουργός, αφού όπως είπε ενδιαφέρει όσους βρίσκονται στον τομέα της βιομηχανίας, της εισαγωγής προϊόντων, του εμπορίου και φυσικά τους καταναλωτές. «Πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων το νέο περιορισμό, διότι κάποιοι από αυτούς επηρεάζονται. Παράλληλα, όμως, διότι θα μπορούν από τώρα να προσέξουν την παραγωγή τους και τις παραγγελίες τους. Μπορούν να κατευθύνουν προς άλλη κατεύθυνση στις αγορές και στους προμηθευτές τους». 
 
Επιπλέον, όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαβούλευση να αποστείλουν τις απόψεις τους, στοιχεία ή τις θέσεις τους για πιθανές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από την καθιέρωση της απαγόρευσης, μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ECHA: https://echa.europa.eu/el/restrictions-under-consideration. Καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή σχολίων είναι η 19η Δεκεμβρίου 2019. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η Ευρώπη είναι ευαισθητοποιημένη και προωθεί νομοθεσίες με κατεύθυνση την ευημερία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος», κατέληξε η λειτουργός.
 
Ρούχα φτιαγμένα από πλαστικό 
 
Το κόστος της μόδας στη φύση μετρούν πανεπιστήμια του κόσμου υπογραμμίζοντας ότι τα ρούχα είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Ένα μεγάλο μέρος των υλικών και των υφασμάτων είναι συνθετικά και περιέχουν πολυεστέρες. Το PVC, το οποίο χρησιμοποιείται πολύ συχνά είναι από τους βασικότερους παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος. Δεν είναι όμως το μόνο πλαστικό που χρησιμοποιείται, απλώς αυτό φαίνεται. Τα περισσότερα υφάσματα έχουν κρυμμένο πλαστικό στις ίνες τους. Μία χημική διαδικασία που ονομάζεται πολυμερισμός, η οποία έχει προσφέρει αναρίθμητες πιθανές χρήσεις του πλαστικού. 
 
Σε έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας το 2016 αποκάλυψε ότι κατά μέσο όρο ένα μπουφάν από πολυεστέρα απελευθερώνει στο περιβάλλον 1,7 γραμμάριο πλαστικών μικροϊνών κάθε φορά που μπαίνει στο πλυντήριο. Μια δεύτερη έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Βρετανία, εκτιμά ότι έξι κιλά συνθετικών ρούχων θα μπορούσαν να απελευθερώσουν 700.000 μικροσκοπικά κομμάτια ινών στο περιβάλλον. Όπως εξηγείται, οι τοξικές τους επιδράσεις προκαλούν καταστροφές στη θαλάσσια ζωή και σε πολλές περιπτώσεις, μέσω της βρώσιμης χλωρίδας και πανίδας του αλμυρού νερού, καταλήγουν μέχρι τη διατροφή