Σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση τα πλείστα κόμματα βλέπουν το αποτέλεσμα μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη που προσαρμόζεται στα θέλω τους. Η αναπληρωματική εκλογή για την κατεχόμενη Αμμόχωστο μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί. Βασικά γιατί εφτά στους δέκα δημότες του υπό κατοχή δήμου επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες. Είναι ένα γεγονός που θα ‘πρεπε λογικά να ταρακουνήσει τις πολιτικές ηγεσίες που απέτυχαν να στείλουν ένα κοινό μήνυμα για την πόλη του Ευαγόρα, την ώρα που ο Οζερσάι και ο Τατάρ συνεχίζουν τα παιγνίδια τους και από κοινού με την Άγκυρα διοργανώνουν tour Τούρκων υπουργών στις παρυφές της περίκλειστης πόλης, που μας απειλούν ότι θα την ανοίξουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. 
 
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για τα κόμματα κι ας μην καμώνονται ότι δεν καταλαβαίνουν. Επί συνόλου 31.584 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 9.707 ψηφοφόροι. Ποσοστό 30,73%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 9.598. Ποσοστό 98,88%. Τα άκυρα ήταν 59 ή ποσοστό 0,61% και τα λευκά στα 50 ή ποσοστό 0,52%. Η αποχή ανήλθε σε 21.877 ψηφοφόρους ή 69,27%. Με ειδική εξουσιοδότηση ψήφισαν 250 ψηφοφόροι. 
Ο Σίμος Ιωάννου εξελέγη δήμαρχος στηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, τη Συμμαχία και τη ΔΗΠΑ με 4.697 ψήφους ή ποσοστό 48,94%. Στις εκλογές του 2016 ως βασικός ανθυποψήφιος του Αλέξη Γαλανού συγκέντρωσε 4.918 στηριζόμενος και τότε από τέσσερις σχηματισμούς (τέταρτη ήταν η ΕΔΕΚ αντί της ΔΗΠΑ που τον στήριξε στην εκλογή της Κυριακής). Ο Νίκος Κάρουλας συγκέντρωσε 2.518 ψήφους ή ποσοστό 26,23%. Το 2016 ο Αλέξης Γαλανός στηριζόμενος από το ΔΗΣΥ είχε εξασφαλίσει 4.941 ψήφους ή ποσοστό 41,73%. Ο Ανδρέας Λόρδος εξασφάλισε 1.559 ψήφους ή ποσοστό 16,24% σε σύγκριση με 1.623 ψήφους ή ποσοστό 13,71% το 2016. Ο Γεώργιος Σταυρή συγκέντρωσε 227 ψήφους σε σύγκριση με 357 το 2016 και ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης που ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος πήρε 597 ψήφους ή ποσοστό 6,22%.
Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, πόσο μάλλον για «προζύμι» για μελλοντικές συνεργασίες. Η πόλη της Αμμοχώστου βρισκόταν μονίμως τον τελευταίο καιρό στην κορυφή της επικαιρότητας λόγω των κινητοποιήσεων των Τούρκων που με τον άλφα ή βήτα τρόπο μάς διαμηνούσαν να ξεχάσουμε την πόλη και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της. Ούτε το σεργιάνι των Οζερσάι-Τατάρ στις παρυφές της πόλης-φάντασμα με τη συνοδεία των Τούρκων στρατιωτικών στάθηκε ικανό να κινητοποιήσει τους Αμμοχωστιανούς. Η αποχή έστειλε μήνυμα. Δυστυχώς κανένας δεν ασχολήθηκε με το μήνυμα των πολλών που δεν πήγαν στις κάλπες. Οι λίγοι που ασχολήθηκαν επέλεξαν να προτάξουν ό,τι τους συνέφερε. Στο ΑΚΕΛ είδαν επιστροφή της Αριστεράς στις νίκες. Στην Πινδάρου κρατήθηκαν σε απόσταση και έδωσαν το παρών τους στην ανακήρυξη του Σίμου Ιωάννου. 
Η επόμενη μέρα αντί να βρει την ηγεσία να προβληματίζεται γιατί αυτή η ηχηρή απουσία των ανθρώπων που για 45 χρόνια αγωνίζονταν για την επιστροφή στην αγαπημένη τους πόλη, βρήκε κομματικούς ταγούς να συζητούν αν θα τηρηθεί ή όχι η προεκλογική συμφωνία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ για στήριξη του δηκοϊκού δημοτικού συμβούλου στη θέση του αντιδημάρχου έναντι της στήριξης του Σίμου Ιωάννου στη δημαρχία. Κι αυτό γιατί κάποιοι στο ΑΚΕΛ κάνουν δεύτερες σκέψεις, ώστε να μην μετακινηθεί ο αντιδήμαρχος που προέρχεται από το ΑΚΕΛ….

[email protected]