Η παρουσία των αποδήμων Κυπρίων προσφέρει μια ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία να καταθέσει μια συγκεκριμένη θέση στο Κυπριακό ζητώντας τους να τη μεταφέρουν στις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται. Οι απόδημοι, κατά τη γενική παραδοχή, είναι ένας καλός αγωγός μεταφοράς μηνυμάτων προς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία. 
 
Η παρουσία όμως όλων, και στο φετινό συνέδριο των αποδήμων, έδειξε πως ποσώς τους ενδιαφέρει να σταλεί ένα συγκεκριμένο μήνυμα αλλά επιδίωξή τους είναι να καταθέσουν τις γνωστές τους θέσεις, όπως αυτές τίθενται ενώπιον του κυπριακού ακροατηρίου, και να τελειώνουν. 
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφερόμενος στην επίσκεψη Λουτ και τις νέες κινήσεις στο Κυπριακό είπε πως «ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία να εξεύρουμε λύση στη συμφωνημένη βάση, σημειώνοντας ωστόσο ότι και ο ίδιος ουδέποτε θεοποίησε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για να βρούμε λύση». Τόνισε πως θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο κρατών.
 
Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε πολιτική αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι εγκαταλείποντας τη βάση των δύο κρατών θα πετύχουμε το ενιαίο κράτος με τους Ε/κ να συνεχίσουν να διοικούν την Κύπρο χωρίς την παρουσία των Τ/κ.
 
 
Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε πως «μπροστά μας διαμορφώνεται ένα σκηνικό που δίνει περιεχόμενο σε αυτό που ακόμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει σε πρόσφατη έκθεσή του, ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να αποδειχθεί ευλογία, μπορεί όμως και να μετατραπεί σε κατάρα». Αναφερόμενος στις ενέργειες και στα προβλήματα που προβάλλει η Τουρκία, είπε ότι πολλά από αυτά που εγείρει προσχηματικά μπορούν να επιλυθούν μέσα από τη λύση του Κυπριακού. «Είναι γι’ αυτό που πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι και να συνεχίσουμε να έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα την επίτευξη λύσης, όπως ως κόμμα φορτικά επιμένουμε από την επομένη της διακοπής των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά», σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, όσες σκέψεις ή προτάσεις γίνονται για εγκατάλειψη της ΔΔΟ απλά διευκολύνουν την Τουρκία να υλοποιήσει τους στόχους της.
 
Ο Άθως Αντωνιάδης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, αναφερόμενος στα δεδομένα σήμερα στο Κυπριακό, μίλησε για την ταύτιση «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια των συμφερόντων των ΗΠΑ με της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω ενεργειακών σχεδιασμών, της συνέχισης των ενεργειακών σχεδιασμών της ΚΔ, της αποξένωσης της Ρωσίας, ενός παραδοσιακού συμμάχου της ΚΔ, λόγω ακριβώς αυτής της ταύτισης των συμφερόντων της ΚΔ με τις ΗΠΑ, την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις δύο συνεχόμενες αρνητικές εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και την αποτυχία της δικής μας πλευράς να επιφέρει την επιβολή ουσιαστικών και πραγματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην ΕΕ».
 
 
Τη θέση ότι η μοναδική οδό για μια σωστή προσέγγιση του Κυπριακού αποτελεί η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και των ΗΕ εξέφρασε η αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρία Βασιλειάδου. Είπε ακόμα ότι «η διαχρονική θέση της ΕΔΕΚ, για κοινή εθνική πολιτική Ελλάδος-Κύπρου, μία πολιτική που θα προσδώσει περισσότερη πολιτική ισχύ στην πλευρά μας, πρέπει να στηριχθεί σε τρεις πυλώνες. Τον πολιτικό με περαιτέρω αναβάθμιση των ενεργειών στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη, τον ενεργειακό πυλώνα και τον στρατιωτικό πυλώνα με την αμυντική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος την επανεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος – Κύπρου».
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, κάλεσε όλους σε αφύπνιση, προειδοποιώντας ότι το Κυπριακό οδεύει προς κλείσιμο και εκφράζοντας τον φόβο ότι σε μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό οι επιλογές μας θα είναι μεταξύ μιας κακής και μιας καταστροφικής λύσης.
 
Ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, τόνισε πως «οι τελευταίες συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και στα Βαρώσια αποτελούν τους χειρότερους οιωνούς για κάθε προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών -και κυρίως- επιτυχούς κατάληξης σε μια στοιχειωδώς δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».
 
Το Κίνημα Αλληλεγγύη επιμένει ότι κάθε διαπραγμάτευση με τον κατακτητή μέσα στα σημερινά δεδομένα, με τεράστια διαφορά στρατιωτικής, πολιτικής, οικονομικής και διπλωματικής ισχύος, ανάμεσα στην ΚΔ και την Τουρκία, δεν μπορεί να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, έστω και αν εμείς έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος, Ελένη Θεοχάρους.
 
Ο Μάριος Βασιλείου είπε ότι το ΕΛΑΜ υποστηρίζει πως «Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να υπερφαλαγγίσουν την Τουρκία αν δούμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και παραδειγματιστούμε από άλλα έθνη».
 
Συναντήσεις ΠτΔ με Διαματάρη και Χέρτζογκ
 
Θέματα που αφορούν το Κυπριακό και την ομογένεια στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο δήλωσε ότι συζήτησε, σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Αντώνης Διαματάρης.
 
Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση, ο κ. Διαματάρης είπε ότι «είναι μεγάλη μου τιμή και βαθιά με συγκίνησε το ότι βρίσκομαι στην Κύπρο ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη». Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε, τον γνωρίζει από παλιά και τον εκτιμά ιδιαίτερα.
 
«Συζήτησα θέματα που έχουν σχέση με το Κυπριακό, αλλά και με την ομογένεια στην Αμερική και στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πάντα χαρά και τιμή να συνομιλεί κανείς με τον Νίκο Αναστασιάδη» ανέφερε.
 
Την Τρίτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Ισαάκ Χέρτζογκ, πρόεδρο της οργάνωσης Jewish Agency for Israel.