Με στόχο να αποφευχθούν περσινά προβλήματα και μπερδέματα σχετικά με την παρουσία, ή μάλλον με την απουσία, νεοδιορισθέντων εκπαιδευτικών από τα σχολεία όπου είναι τοποθετημένοι, το υπουργείο Παιδείας δίνει σχετικές οδηγίες. Με εγκύκλιό τους οι Διευθύνσεις Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ενημερώνουν τις Διευθύνσεις των σχολείων τους για το πιο πάνω θέμα.
 
Συγκεκριμένα, θα πρέπει καθημερινά, πριν από τις 11:00 π.μ., μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν σχετικό έντυπο, το οποίο τους επισυνάπτεται, στις Διευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας, ενημερώνοντας για το ποιοι εκπαιδευτικοί του προσωπικού τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, έκτακτοι και αορίστου χρόνου) δεν παρουσιάστηκαν και δεν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους στο σχολείο. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν στον «Φ» ότι το θέμα αφορά τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι οποίοι έχουν δικαίωμα να απαντήσουν κατά πόσον δέχονται τον διορισμό. Στόχος είναι να υπάρχει έγκαιρα εικόνα ούτως ώστε να ενημερώνεται η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για να προχωρεί τις διαδικασίες για τους επόμενους. Υπενθυμίζεται ότι η σχολική χρονιά για τους εκπαιδευτικούς αρχίζει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.
 
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «νοείται ότι το σχολείο, πριν δηλώσει εκπαιδευτικό ως μη παρουσιασθέντα, θα επικοινωνεί με όλα τα σχολεία στα οποία τοποθετήθηκε ο εκπαιδευτικός για να επιβεβαιώσει την απουσία του», ενώ θα πρέπει να δοθούν οδηγίες στους καθηγητές που τοποθετήθηκαν σε δύο ή/και περισσότερα σχολεία και ανήκουν υπηρεσιακά στη σχολική μονάδα πως υποχρεούνται να ενημερώσουν, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων τους, όλα τα σχολεία τους ότι παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν καθήκοντα. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εγκύκλιο αναφέρεται πως τη σχολική χρονιά 2018-2019 παρατηρήθηκε πως δεν υπήρξε συμμόρφωση από αριθμό σχολείων στις πιο πάνω οδηγίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα αρκετοί εκπαιδευτικοί να δηλωθούν ως μη παρουσιασθέντες αν και παρουσιάστηκαν σε σχολείο. Σημειώνεται, επίσης, ότι κατά την περσινή χρονιά παρατηρήθηκε πρόβλημα στην Τεχνική Εκπαίδευση όταν νεοδιορισθέντες καθηγητές συγκεκριμένης ειδικότητας δεν αποδέχονταν διορισμό λόγω του ότι βρίσκονταν ήδη ως επαγγελματίες στην αγορά εργασίας.