Αν σε τούτο τον έρμο τόπο δεν βασίλευαν η διαπλοκή, η διαφθορά, η δωροδοκία, η αρπαχτή, η απατεωνιά, το ρουσφέτι, η κομματοκρατία, η οικογενειοκρατία, η κουμπαροκρατία, η ημετεροκρατία, η ευνοιοκρατία, η δολοπλοκία, η ασυδοσία, η ανικανότητα (…), τότε θα είχαν λογοδοτήσει προ πολλού και θα αναλάμβαναν τις ευθύνες τους αυτοί που πρωταγωνίστησαν ίσως στο μεγαλύτερο κατασκευαστικό σκάνδαλο που είδε μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στις δεκάδες κατοικίες που ανεγέρθηκαν στην περιοχή «λίμνες» στο Πισσούρι, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας λόγω καθίζησης του εδάφους. Το πιο εκπληκτικό, όμως, είναι το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των 80 τόσων επηρεαζόμενων κατοικιών δεν έχουν στραφεί νομικά εναντίον των ντιβέλοπερ που τους πώλησαν τις κατοικίες για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Αντί αυτού, απαιτούν από το κράτος να τους αποζημιώσει πλήρως (!), καταβάλλοντας ποσό πέραν των €10 εκατ. για τις κατοικίες που αγόρασαν από ντιβέλοπερς. Επί τούτου, αρκούντως ενδεικτική είναι η επιστολή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ημερ. 22/3/2019, προς τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής: «Θεωρούμε απαράδεκτο να μεταφέρεται στους ώμους της Δημοκρατίας μια ανύπαρκτη ευθύνη, ότι δήθεν οφείλει να ελέγχει το περιεχόμενο των στατικών μελετών, μέρος των οποίων αποτελεί η γεωτεχνική μελέτη που πρέπει να προηγείται, για να διαπιστώνει την ορθότητά τους αφού αυτό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του μελετητή». Και συνεχίζει: «Αυτό που καθιστά το θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό είναι το γεγονός ότι τυχόν απόφαση για αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών ουσιαστικά αποτελεί «δώρο» προς τους επιχειρηματίες γης που πώλησαν αυτές τις κατοικίες στους ανυποψίαστους αγοραστές». Αντιλαμβάνομαι, προσθέτει ο Γενικός Ελεγκτής, «πως είναι ήδη σε σας γνωστό πως πέραν του ενός τρίτου των κατοικιών όπως και ένα ολόκληρο συγκρότημα κατοικιών με σοβαρές ζημιές, που αναγέρθηκαν στην προβληματική από πλευράς υπεδάφους περιοχή, πωλήθηκαν από πολύ γνωστή εταιρεία ανάπτυξης γης που τώρα θα απαλλαγεί των ευθυνών της». Και καταλήγει με τα εξής στην επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο Πετρίδη: «Είναι προφανές πως οι ευθύνες για τις αστοχίες βαραίνουν απευθείας τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και όχι κάποιο τρίτο μέρος όπως είναι ο μελετητής, αν αυτός είναι διαφορετικός από τον εργολήπτη».
Αν ήμουν ο υπουργός Εσωτερικών, θα ήθελα να γνώριζα για παράδειγμα ποιοι ζήτησαν, μεσολάβησαν και αποφάσισαν να εντάξουν σε οικιστική ζώνη την περιοχή «λίμνες» στο Πισσούρι, την οποία κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι την είχαν μπαζώσει προηγουμένως.
Αυτή η Κυβέρνηση όπως και η Βουλή γνωρίζουν από το 2017 τα αίτια και τα αιτιατά του σκανδάλου. Μετά από αίτημα του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ενημέρωσε γραπτώς τη Βουλή στις 20/1/2017 για τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας που διενήργησε το υπουργείο του. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χάσικος, στην περιοχή εμφανίζονται αστοχίες και υποχωρήσεις του εδάφους, οι οποίες οφείλονται:
 
1. Στην ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στο υπέδαφος.
2. Στη φτωχή πρακτική κατασκευών. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ακατάλληλος τύπος στοιχείων θεμελίωσης όπως και ακατάλληλα υλικά επιχωματώσεων, καθώς και ανεπαρκείς γενικά μελέτες για την προστασία των οικοδομών από τις επικρατούσες συνθήκες του περιβάλλοντος χώρου (αποτυχία απορροών).
3. Κακή εκτίμηση του προφίλ του εδάφους από τους μελετητές. Έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις και παραδοχές για τις πραγματικές εδαφολογικές παραμέτρους (αντοχές, κ.λπ.). Το έδαφος επί τόπου είναι χαλαρό και μειωμένης αντοχής σε μεγάλο βάθος.
 
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χάσικος, τα εδαφολογικά προβλήματα στην περιοχή «Λίμνες» αποκαλύφθηκαν το 2012, χρόνος κατά τον οποίο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η βροχόπτωση ήταν διπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων 10 ετών. «Το σίγουρο είναι ότι εξαιτίας αυτού του γεγονότος διαφάνηκε μετά τις έρευνες ότι υπάρχουν και εδαφολογικά προβλήματα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των εδαφών που είναι συμμετοχικά στις αστοχίες που παρουσιάστηκαν. Και το χειρότερο, δεν λήφθηκαν από κανέναν υπόψη, ούτε στο στάδιο της μελέτης, ούτε στο στάδιο της κατασκευής», κατήγγειλε στη Βουλή ο τέως υπουργός.
 
Συνεπώς, αυτό που απομένει, πλέον, είναι η απόδοση των ευθυνών και η τιμωρία αυτών που πρωταγωνίστησαν στο σκάνδαλο. Ίδωμεν. 

[email protected]