Στο πλαίσιο του Σχεδίου για δωρεάν σήμανση και εγγραφή σκύλων που διενεργούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Κράτους διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Η δωρεάν σήμανση και εγγραφή σκύλων θα διενεργηθεί για τέσσερις συνεχείς μήνες, από 1η Αυγούστου έως 30 Νοεμβρίου σε παγκύπρια βάση.
 
Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις:
 
-Η πρώτη φάση θα αφορά όλους τους πολίτες, μόνο φυσικά πρόσωπα, που είναι κηδεμόνες σκύλων που ενδιαφέρονται να σημάνουν τα ζώα τους.
 
-Η δεύτερη φάση θα αφορά ζωοφιλικές οργανώσεις και θα καλύψει τη σήμανση και εγγραφή συγκεκριμένου αριθμού σκύλων που έχουν διαλάθει του κηδεμόνα τους.
 
Στην Πάφο, η σήμανση των σκύλων θα διενεργείται τη συγκεκριμένη περίοδο από Λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μεταξύ των ωρών 8.30 π.μ. – 2.00 μ.μ. στο Επαρχιακό Κτηνιατρικό Γραφείο Πάφου ( τηλ. 26821261), καθώς και στο  Αγροτικό Κτηνιατρικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς (τηλ. 26815226)
 
Η  εγγραφή στο Μητρώο Σκύλων θα γίνεται από το προσωπικό των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και η σχετική βεβαίωση θα αποσταλεί στη διεύθυνση διαμονής των κηδεμόνων των σκύλων.
 
Κατά την προσπάθεια επικοινωνίας του κοινού με τους συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνων για διευθέτηση της ημέρας προσέλευσης τους για σήμανση των ζώων τους, παρακαλείται το κοινό όπως επιδεικνύει κατανόηση, καλώντας τους ξανά, στην περίπτωση που αυτοί οι αριθμοί τηλεφώνου είναι κατειλημμένοι λόγω εξυπηρέτησης άλλων συμπολιτών μας.
 
Κατά την επίσκεψη για διενέργεια της σήμανσης, ο κηδεμόνας του σκύλου πρέπει να προσκομίσει μαζί του την ταυτότητά του και το προβλεπόμενο από τη γνωστοποίηση του Διευθυντή ΚΥ βιβλιάριο υγείας του σκύλου (του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου). Σε περίπτωση που ο σκύλος δεν προσκομιστεί από τον κηδεμόνα του, το πρόσωπο που θα προσκομίσει το ζώο πρέπει να παρουσιάσει την ταυτότητα του κηδεμόνα του ζώου και σχετική ενυπόγραφη εξουσιοδότηση του από τον κηδεμόνα του ζώου.
 
Με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και προς αποφυγή ταλαιπωρίας καλούνται οι κηδεμόνες των ζώων όπως προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία μας το συντομότερο για εξυπηρέτηση τους. Οι πολίτες που διαμένουν σε κοινότητες οι οποίοι μεταβαίνουν από τον τόπο διαμονής τους στα αστικά κέντρα συχνά επιβάλλεται να προσκομίσουν τα σκυλιά τους το συντομότερο για σήμανση και να μην αναμένουν τη διοργάνωση των κατά τόπο επισκέψεων του προσωπικού των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στα χωριά για να τα σημάνουν.
 
Επιπρόσθετα, προκειμένου να αποφευχθεί η όποια αχρείαστη ταλαιπωρία των κηδεμόνων σκύλων και πρόκληση  παρεξηγήσεων όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποτείνονται εκ των προτέρων στους πιο πάνω σταθμούς και γραφεία, αναλόγως του ποιο τους βολεύει, για καταγραφή του ονόματος των ενδιαφερομένων και διευθέτηση, καθορισμό/προγραμματισμό της ημερομηνίας κατά την οποία αυτοί θα προσέλθουν στα γραφεία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για σήμανση των ζώων τους.
 
Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της σήμανσης, απαιτείται για κάθε σκυλί η συμπλήρωση ειδικού εντύπου (Δελτίο Εγγραφής) http://www.moa.gov.cy/moa/vs/vs.nsf/All/F7AB1D408DFF35F8C2258454001FE701?OpenDocumenty το οποίο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει, αφού εκτυπώσουν και επικαιροποιήσουν δεόντως (συμπληρώνοντας τις ζητούμενες πληροφορίες), να προσκομίσουν συμπληρωμένο για σκοπούς διευκόλυνσης τους, αποφυγής ταλαιπωρίας, καθυστερήσεων και επίσπευσης της διενέργειας της σήμανσης.