To Top
18:45 Πέμπτη
5 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο λομπίστας της Άγκυρας και ο εγκλωβισμός του Προέδρου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ο λομπίστας της Άγκυρας και ο εγκλωβισμός του Προέδρου
  09 Μαΐου 2017, 12:01 μμ  

Αυτοί που έβριζαν τον Νίκο Κοτζιά επειδή κατάγγειλε τον Άιντα ως λομπίστα των τουρκικών θέσεων, δεν είδαμε να λένε τα ίδια τώρα που έκανε δημοσίως τις ίδιες καταγγελίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τι έπαθαν; Έχασαν τη λαλιά τους; Είναι εύκολο να χτυπούν έναν Έλληνα υπουργό και να τον θεωρούν «απορριπτικό», μόνο και μόνο επειδή δείχνει ενδιαφέρον για την Κύπρο και ενοχλεί τα οράματά τους (της τουρκοποίησης;) αλλά μήπως μπορούν να πουν ότι είναι «απορριπτικός» και ο Νίκος Αναστασιάδης; Επειδή, επιτέλους, λέει τα αυτονόητα; Ότι, δηλαδή, οι συνομιλίες γίνονται «υπό καθεστώς απειλών και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται δυστυχώς με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη, για πολυμερή σύνοδο». Αυτό θα έπρεπε να του λένε όλοι, και οι πολιτικοί αναλυτές, αλλά και οι κομματάρχες που τον συναντούν τακτικότατα και ουδείς γνωρίζει τι λένε και πόσο τον ενθαρρύνουν. Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί ατάραχος όσα κάνει η Άγκυρα, τις συνεχείς προκλήσεις και απειλές, την ώρα που υποτίθεται αναζητεί ειρηνική λύση, και αντί να το καταγγείλει ο ίδιος, χρησιμοποιεί κι αυτός την ένταση που προκαλεί η Τουρκία, για να εκβιάσει τους Ελληνοκύπριους, ορίζοντας και χρονοδιαγράμματα. Εδώ και καιρό γράφουμε κι εμείς για όλες τις ύπουλες ενέργειές του, κυρίως, που πάει στις Βρυξέλλες και στηρίζει το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους, πότε συνδέοντάς τες με την Τελωνειακή Ένωση και πότε αναζητώντας φόρμουλα που δεν θα επηρεάζει όλη την Ευρώπη αλλά μόνο την Κύπρο. «Προσπαθεί να εκλογικεύσει αυτά τα άστοχα αιτήματα στην ηγεσία της ΕΕ. Δεν είναι, όμως, αυτή η δουλειά του», όπως έλεγε προχθές ο Νίκος Κοτζιάς. Ή, όπως έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ τείνει να υιοθετήσει θέσεις που εκφράζονται από τη μια πλευρά».

Στην πράξη, όμως, τι κάνει ο Πρόεδρος; Έχει αποδεχθεί αναβάθμιση του ρόλου του, με τουρκική απαίτηση, ώστε να μπορεί να καταθέτει γεφυρωτικές προτάσεις. Και δεδομένου ότι ήδη η Γραμματεία του ΟΗΕ, μετά την επιστολή-καταγγελία Κοτζιά, έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στον Άιντα, η όποια απόρριψη του Προέδρου στις «γεφυρωτικές προτάσεις» του δεν θα είναι απόρριψη τουρκικών προτάσεων αλλά των Ηνωμένων Εθνών. Κι αυτό θα τον φέρει σε σύγκρουση με τον διεθνή οργανισμό. Πόσο ζημιογόνο μπορεί να είναι αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας. Πρόκειται, με λίγα λόγια, για τον αυτοεγκλωβισμό του Προέδρου σε μια παγίδα, που δύσκολα μπορεί να αποφύγει. Αλλά, ταυτόχρονα και αυτοεγκλωβισμό σε μια πολιτική, που δεν οδηγεί σε λύση, αλλά επίσης είναι αργά για να την αποφύγει.

Εξάλλου, θα παρακολουθεί τις αντιδράσεις όσων τον θεωρούσαν δεδομένο και τώρα απογοητεύονται και άρχισαν να του τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, διότι κάνει διαπιστώσεις που δεν τους αρέσουν. Μοιάζουν με «απορριπτικές» και δεν εξυπηρετούν την πολιτική της όποιας λύσης. Η επίθεση που του έκανε χτες ο Άντρος Κυπριανού είναι χαρακτηριστική: «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου γιατί για ακόμα μια φορά ο κ. Αναστασιάδης θέτει τις επόμενες εκλογές και το προσωπικό του ενδιαφέρον πάνω από το συμφέρον των επόμενων γενεών». Μόνο που δεν μας λέει κανένας τι θέλουν να κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης για να ικανοποιηθούν. Είτε το ΑΚΕΛ, είτε οι Συναγερμικοί της όποιας λύσης, είτε οι δημοσιογράφοι, που μέχρι προχτές έπιναν νερό στο όνομά του. Διότι, είναι φανερό τους τελευταίους πέντε σχεδόν μήνες, ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει αυτή η διαδικασία είναι να πάει στην επόμενη συνάντηση και να πει στον Ακιντζί δώσε μου ένα χαρτί να υπογράψω με κλειστά μάτια, τα δέχομαι όλα. Αυτό τον πιέζουν να κάνει; Πάντως, αυτό θα αναγκαστεί να κάνει στο τέλος αν δεν βρει τρόπο να αλλάξει τους όρους των συνομιλιών και να ξεφύγει και από την παγίδα Ακιντζί και από την παγίδα Άιντα.

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...