Προγραμματίζω να προχωρήσω σε αγορά οικοπέδου και χρειάζομαι μερικές διευκρινίσεις για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην αγορά γης. 
1) Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλεται ΦΠΑ στην αγορά οικοπέδου και σε ποιες δεν επιβάλλεται; 
2) Ποιος επιβαρύνεται με τον ΦΠΑ, ο πωλητής ή ο αγοραστής; 
3) Τι γίνεται σε περίπτωση που ο αγοραστής πριν από 11 χρόνια είχε αγοράσει κατοικία και επωφελήθηκε με την επιστροφή μέρους του ΦΠΑ;
Νικηφόρος Κ.

Προκειμένου να φτάσουμε στις απαντήσεις που ζητά ο αναγνώστης μας, μιλήσαμε χθες με τρεις λειτουργούς του ΦΠΑ. Η πρώτη λειτουργός απάντησε στην τρίτη απορία του αναγνώστη μας. Όπως μας είπε, όποιος πήρε χορηγία ΦΠΑ και έχουν περάσει από τότε 10 χρόνια, έχει τελειώσει η περίοδος για την οποία θα πρέπει να επιστρέψει χορηγία σε περίπτωση που θα επωφεληθεί από τον μειωμένο συντελεστή. 
Άλλη λειτουργός του ΦΠΑ, στην οποία μας παρέπεμψαν στη συνέχεια, ανέφερε ότι τον ΦΠΑ τον επιβαρύνεται ο αγοραστής, όπως θα τον επιβαρυνόταν εάν αγόραζε ένα αυτοκίνητο. 
Στη συνέχεια, άλλη λειτουργός του ΦΠΑ μάς είπε ότι επιβάλλεται ή όχι ΦΠΑ κατά την πώληση ενός οικοπέδου, ανάλογα με το εάν χαρακτηρίζεται οικονομική δραστηριότητα η συγκεκριμένη πράξη ή όχι. Εάν η πώληση γίνεται από εταιρεία, τότε είναι ξεκάθαρο ότι ασκείται οικονομική δραστηριότητα και επιβάλλεται φορολογία. 
Όπως μας εξήγησε στη συνέχεια, σύμφωνα με ένα νέο σχέδιο που εγκρίθηκε, όταν ένας ιδιώτης αγοράζει οικόπεδο, πληρώνει το ΦΠΑ 19% και, στη συνέχεια, εάν θα κτίσει μέσα την κύρια και μόνιμη κατοικία του θα του επιβληθεί το 5% για την ανέγερση της κατοικία. Ταυτόχρονα όμως, αποκτά το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για να του επιστραφεί πίσω το 14% για τα πρώτα 200 τετραγωνικά μέτρα του τεμαχίου, εφόσον αποδείξει ότι μέσα σε εκείνο το οικόπεδο κτίστηκε η κύρια και μόνιμη κατοικία του.
Και κάτι ακόμη. Από την καταβολή του ΦΠΑ απαλλάσσονται οικόπεδα που βρίσκονται σε ζώνη γεωργική κτηνοτροφική ή αρχαιολογικού χώρου ή προστασίας περιβάλλοντος ζώνη. Εάν έχει ΦΠΑ η πώληση του τεμαχίου, δεν έχει μεταβιβαστικά. Εάν δεν έχει ΦΠΑ, έχει μεταβιβαστικά.