Και, ιδού, που – επιτέλους – η μόνιμη απορία μας:
– Σε ποια χώρα της Γης – μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., μάλιστα – εφαρμόστηκε και καλείται να εφαρμοστεί – Διζωνική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα κ.λπ., ππου θα τη συναποτελούν δυο καλούμενα συνιστώντα κράτη – το ένα το νόμιμο κράτος και το άλλο το ψευδοκράτος επί των κατεχομένων και εποικιζομένων εδαφών του νόμιμου κράτους – με κριτήρια τον μυστικό και θρησκευτικό διαμέρισμα, και επιβολή της μειοψηφίας του 18% επί του 82%.
Όχι μόνον – αυτή τη φορά – δεν… έτυχε της γνωστής απαξίωσης του – δικομματικού – αφοριστικολυ χαβά:
– Αυτά τα λεν όσοι δεν θέλουν τη λύση κ.λπ. αλλά εξήλθε από τα προεδρικά χείλη  – μεταξύ άλλων πολλών – σε δραματικό και… εξομολογητικό τόνο:
– Κάλεσα – επανειλημμένα – τον Μουσταφά Ακιντζί να μού υποδείξει ένα από τα 45 ομόσπονδα κράτη – που λειτουργούν σήμερα στον Κόσμο – όπου υπάρχουν πρόνοιες με βάση τις δικές του αξιώσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ανέφερε τι απάντησε ο Μ. Ακιντζί στην – επανειλήμμένη – ερώτησή του.
Οι εκπρόσωποι, όμως, του… συνετορεαλισμού – κατακρίβειαν, το… ενάμισι του διδύμου – δεν… χαρίστηκαν του Αναστασιάδη:
– Θέτεις το προσωπικό σου συμφέρον πάνω από το συμφέρον των επόμενων γενεών. Δεν θέλουν τη λύση, την ώρα που υπάρχει πρόοδος στο τραπέζι των συνομιλιών και έπρεπε να μεγιστοποιήσεις της πρόοδο, εσύ σκέφτεσαι μόνον τις Εκλογές κ.λπ.
Έκπληκτος διερωτάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης:
– Αντί να ενοχλούνται από τις τουρκικές προκλήσεις και απαιτήσεις, εμφανίζονται ενοχλημένοι που δεν τες (προς)υπογράφω;
Έστω! Ακόμη και για προεκλογικούς λόγους, αν το… ένα τέταρτο του δικομματικού… συνετερεαλισμού έχει αντιληφθεί πόσο εξυπηρετίται η τουρκική προπαγάνδα με τη βλακώδη προβοκάτσια ότι υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που …δεν θέλουν λύση – ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνοκύπριος που να μη θέλει τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, είναι τουλάχιστον – μια ανακοπή του βλακώδους ισχυρισμού των μπαλονάδων και της …λύσης τους:…