Η διαδικασία της προσπάθειας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει χαοτική και η αβεβαιότητα κορυφώνεται λίγες εβδομάδες πριν τη λήξη της παράτασης που δόθηκε στη χώρα και η οποία τερματίζεται την 31η Οκτωβρίου 2019. Τα σενάρια των επόμενων ημερών παραμένουν όλα ανοιχτά, ενώ οι εξελίξεις είναι καθημερινά καταιγιστικές με όλο το πολιτικό (και πολιτειακό) στερέωμα του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκεται επί ξυρού ακμής.
Η Κυβέρνηση του Βρετανού Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, δέχεται πυρά τόσο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα, με επιφανή μέλη της Κυβέρνησης να παραιτούνται, βουλευτές να διαγράφονται από το δυναμικό του Συντηρητικού Κόμματος και τον ίδιο τον αδελφό του Πρωθυπουργού να παραιτείται, διαφωνώντας με τη στρατηγική του Μπόρις Τζόνσον σε σχέση με το Brexit.
Η αναστολή της λειτουργίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου, που αναμένεται να αρχίσει εντός της εβδομάδας, επιδεινώνει την πολιτειακή κρίση, έχοντας χαρακτηριστεί ως ένα «συνταγματικό πραξικόπημα», αφού στοχεύει στην αποδόμηση της ενάσκησης του νομοθετικού έργου της Βουλής σε σχέση με τη διαδικασία ελέγχου από το Κοινοβούλιο του Brexit. Προτού, όμως, ανασταλεί η λειτουργία της Βουλής, τα μέλη της ψήφισαν, σε μια σημαντικότατη ψηφοφορία που απέβη τραγική ως προς το αποτέλεσμά της για τον Βρετανό Πρωθυπουργό, την απαγόρευση εξόδου χωρίς συμφωνία. Το νομοσχέδιο εκείνο αναμένεται να λάβει τη βασιλική συναίνεση για να μετουσιωθεί σε νόμο, ο οποίος θα δεσμεύει τη βρετανική Κυβέρνηση, παρόλο που τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και υψηλά ιστάμενα στελέχη της Κυβέρνησής του έχουν δηλώσει ότι θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ερμηνείας του νόμου για να οδηγήσουν τη χώρα ούτως ή άλλως σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου 2019, ως ήταν και η προεκλογική δέσμευση του Μπόρις Τζόνσον. Μια τέτοια ενέργεια ενδεχομένως να ανοίξει νέα μέτωπα στην ήδη χαοτική κατάσταση που επικρατεί, αφού θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε δικαστικές διαδικασίες εναντίον του Πρωθυπουργού και αποπομπή του από το αξίωμα, την ίδια ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τη Βουλή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 15 Οκτωβρίου 2019 με τη Βουλή να απορρίπτει το αίτημα. 
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να ζητήσει παράταση για το Brexit από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα λάβει χώρα στις 17-18 Οκτωβρίου 2019 και το οποίο έχει τον τελικό λόγο έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος. Το αίτημα, φυσικά, θα πρέπει να είναι αιτιολογημένο και να υπάρχει η προοπτική κατάληξης σε συμφωνία, την ίδια στιγμή που πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταδεικνύουν ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε κατάσταση παράλυσης και οι ελπίδες για συμφωνία χωρίς την εισαγωγή των ασφαλιστικών δικλείδων για το backstop να είναι εντελώς αμυδρές.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.BLaw (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.