Σε δύο ταχύτητες κινείται πλέον το ΓεΣΥ αφού από τη μια ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προωθεί κανονικά την εφαρμογή του Συστήματος προχωρώντας και σε αλλαγές οι οποίες κρίνονται επιβεβλημένες και από την άλλη ο δημόσιος διάλογος για τη δεύτερη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας και την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έχει ήδη αρχίσει. 

Χθες, ο ΟΑΥ ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος αρκετών δικαιούχων αποφασίστηκε να προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή, η οποία αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών από τους προσωπικούς τους γιατρούς. 

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε συγκεκριμένα ότι από τον Οκτώβριο όσοι δικαιούχοι έχουν συμπληρώσει διάστημα τριών μηνών στο Σύστημα θα μπορούν, εάν δεν είναι ικανοποιημένοι, να αλλάξουν προσωπικό γιατρό και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο, οπόταν λήγει κανονικά και το εξάμηνο το οποίο προνοείται στη νομοθεσία. 
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «οι δικαιούχοι, που δεν είναι ικανοποιημένοι από τον προσωπικό τους γιατρό και αισθάνονται εγκλωβισμένοι, μπορούν να αλλάξουν γιατρό και οι ρυθμίσεις αυτές θα γίνουν από την 1η Οκτωβρίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Οι 3 κινήσεις του ΠτΔ – Στα σκαριά σύσκεψη Αρχηγών

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ και τον διάλογο που άρχισε χθες ύστερα και από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων και την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, κατά τη χθεσινή ημέρα έγιναν δηλώσεις τόσο από τους εκπροσώπους των γιατρών όσο και από τον ΟΑΥ. 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, έκανε μάλιστα λόγο για «εκβιασμό» τον οποίο δέχονται οι γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο Σύστημα. 

Μιλώντας στο «Σίγμα», ο κ. Αγαθαγγέλου, σχολιάζοντας δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του ΟΑΥ ο οποίος ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στο ΓεΣΥ αυξάνεται με εντυπωσιακό βαθμό, υποστήριξε ότι «όταν ένας συνάδελφος συμβεβλημένος με το ΓεΣΥ κρατά επιταγή των 30.000 και των 60.000 και την ανεμίζει και όταν οι άλλοι γιατροί βλέπουν πως οι ασθενείς του «εγκαταλείπουν», αντιλαμβάνεστε ότι ο γιατρός δεν έχει άλλη επιλογή», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ανέφερε ότι «τα θέματα που τέθηκαν ενώπιον του κ. Αναστασιάδη εμπίπτουν στις βασικές αρχές και στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με το βλέμμα στραμμένο στη 2η φάση του ΓεΣΥ ο ΟΑΥ, ικανοποιημένος ο ΠτΔ

Από πλευράς του και εκπροσωπώντας την ΈΝΙΚ ο Μαρίνος Σωτηρίου, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος μάς έχει πει ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο και ότι η οποιαδήποτε νομοθετική αλλαγή θα πρέπει να γίνει από τη Βουλή, τα κόμματα». Απαντώντας στην τοποθέτηση του υπουργού Υγείας ότι ο αρμόδιος φορέας για διάλογο είναι ο ΟΑΥ, ο κ. Σωτηρίου υποστήριξε πως «ο αρμόδιος φορέας δεν είναι μόνο ο ΟΑΥ· θα πρέπει να εμπλακεί και η Πολιτεία και εννοούμε από τον Πρόεδρο και πάμε στα κόμματα». Σε ερώτηση εάν κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν υποσχέσεις ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις απάντησε ότι «όχι, δεν υπήρξε καμία υπόσχεση, υπήρξαν συναντήσεις, υπήρξαν συζητήσεις, υπήρξε κατανόηση των θέσεών μας αλλά δεν υπήρξε κάποια υπόσχεση».