Μέλος Πρωτοβουλίας πολιτών 300,000 tressin Nicosia

«Να ξαναπρασινίσει η Κύπρος και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας»

1. Πώς ξεκίνησε η ιδέα 300,000 tressin Nicosia; Η ιδέα ξεκίνησε από ένα άρθρο για τα 350 εκατομμύρια δέντρα στην Αιθιοπία και την ανάρτηση που έκανε ένα εκ των κύριων μελών της πρωτοβουλίας που ρωτούσε ποιος θα ήθελε να συμμετέχει σε κάτι παρόμοιο στη Κύπρο. Το μήνυμα ήταν απλό. Να ξαναπρασινίσει η Κύπρος και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας.   

2. Ποιος ο στόχος και ποια διαδικασία ακολουθείτε; Ο στόχος είναι ο ίδιος ο τίτλος. Πέραν των μαζικών δεντροφυτεύσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, θα γίνει και hashtagcampaign που θα προτρέπει τον κόσμο να φυτέψει δέντρα σε κήπους και χωράφια, αλλά και να πρασινίσει τα μπαλκόνια του. Η διαδικασία είναι τριπλή. Άσκηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, συνεργασία με τοπικούς φορείς, ενημέρωση/συνεργασία με πολίτες. 

3. Ποια η ανταπόκριση του κόσμου και ποια η σχέση σας με τις εκστρατείες που γίνονται σε άλλες πόλεις; Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μαζική και κατ’ επέκταση συγκινητική. Μέχρι στιγμής η σελίδα μας στο Facebook έχει 7000 μέλη. Ενθουσιασμός από απλούς πολίτες και εταιρείες που θέλουν να συνεισφέρουν προσωπικά ή οικονομικά σε αυτό το project. Η σχέση μας με τις άλλες πόλεις είναι μια σχέση ανεξάρτητη, αλλά στήριξης και αλληλεγγύης.

4. Πώς γίνεται η χρηματοδότησή σας; Με τη συμβολή χορηγών από διάφορους οργανισμούς, εταιρείες, ευρωπαϊκά προγράμματα και τοπικούς φορείς που θέλουν να συμβάλουν στον σκοπό. Είμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας πακέτων χορηγιών.  

5. Τι θα γίνει με τη συντήρηση των δέντρων; Ζωτικής σημασίας η συντήρησή τους τα πρώτα τρία χρόνια, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στο ξηροθερμικό κλίμα της Κύπρου. Καθοριστικός ρόλος, επίσης, είναι η επιλογή των σωστών δέντρων τόσο στο αστικό όσο και στον υπαίθριο χώρο της Κύπρου. Η συντήρηση πρέπει να έρθει χέρι με χέρι με τη δέσμευση είτε των τοπικών Αρχών είτε των χορηγών μέσω κάποιων νομικών συμβάσεων.  

[email protected]