Ο Χαράλαμπος Μερακλής καταγράφει σημαντικά στοιχεία για τα αποτελέσματα των πυρκαγιών
Το λιώσιμο των πάγων στην Ιρλανδία, οι πυρκαγιές στην Αρκτική και Αμαζόνιο και ο φετινός ζεστός Ιούλιος μαζί με τις ακραίες καταιγίδες είναι το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής που σύμφωνα με τον καθηγητή της κλιματικής αλλαγής Μάικλ Μαν «οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη παίζουν σε πραγματικό χρόνο».
Η κλιματική αλλαγή θα κοστίσει ακριβά στην πραγματική οικονομία όπου οι εισηγμένες εταιρείες θα χάσουν 1 τρισ. δολάρια την επόμενη 5ετία ενώ η καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, βίαιων εκτοπισμών ξηρασία, εξαφάνιση πολλών ειδών θα έχουν επιπρόσθετο παγκόσμιο κόστος που θα ανέρχεται στα 700 δισ. δολάρια το χρόνο μέχρι το 2030 και φυγή 200 εκ. ανθρώπων από τα σπίτια τους μέχρι το 2050.
Οι χιλιάδες των πυρκαγιών που σημειώνονται καθημερινά στο δάσος του Αμαζονίου ξύπνησαν τους ηγέτες των G7 που συνήλθαν στο Μπιαρτις της Γαλλίας και τους έφερε αντιμέτωπους με τον ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας ο οποίος επιτρέπει την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που σύμφωνα με τον ερευνητή της Greenpeace, Ρεμούλα Μπατίστα, το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια αγελάδων. Οι εξαγωγές του βοδινού κρέατος προς Κίνα, Αίγυπτο, ΕΕ το 2018 έφθασε τους 1,64 εκ. τόνους ενώ οι εξαγωγές της Βραζιλίας σε σόγια άγγιξε τους 83,3 εκ. τόνους που σημείωσαν αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017.
Όσον αφορά το λιώσιμο των πάγων σε Γροιλανδία και Αρκτική ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Χόλαντ παρά το γεγονός ότι αυτοί στέκονται χιλιάδες χρόνια στην περιοχή, εντούτοις εκτιμάται πως φέτος το καλοκαίρι θα λιώσουν ή σπάσουν περί τους 440 δισ. τόνους από το τεράστιο φύλλο πάγους της Γροιλανδίας. Ήδη από τις 31 Ιουλίου – 3 Αυγούστου έλιωσαν πάνω από 58 δισ. τόνοι πάγου. Ο μέσος όρος για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους είναι 40 δισ. τόνοι.
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Ατμόσφαιρας ΝΟΑΑ ο φετινός Ιούλης ήταν ο πιο καυτός από το 1880 που γνώρισε η Αλάσκα και η μέση θερμοκρασία του πλανήτη τον Ιούλη ήταν κατά 0,95 βαθμοί πάνω από τον μέσο του 20ου αιώνα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Βρετανικής Κυβέρνησης που ετοίμασε ο σερ Νίκολας Στερν το 2006 για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής ενδέχεται μια τέτοια κλιματική αλλαγή να προκαλέσει αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης κατά 5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Το φαινόμενο αυτό θα επηρεάσει το σύνολο των χωρών με καταλυτικές συνέπειες στον μετασχηματισμό της φυσικής όσο και της ανθρώπινης γεωγραφίας του πλανήτη ενώ τα φτωχότερα κράτη θα δεχθούν τις συνέπειες νωρίτερα. Το άμεσο κόστος των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών θα αγγίξει το 5% του παγκόσμιου Α.Ε.Π. τον χρόνο.
Από έρευνες που έγιναν σε 174 χώρες τα τελευταία 50 χρόνια για τις συνεχείς κλιματικές αλλαγές της θερμοκρασίας πάνω ή κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα θα επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξή τους ανεξάρτητα του πλούτου τους.
Οι ΗΠΑ θα χάσουν το 10% του ΑΕΠ τους εάν δεν προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική τους.  
Μια αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, η απώλεια του παγκόσμιου Α.Ε.Π θα είναι μεγαλύτερη του 7% σύμφωνα με έκθεση του αμερικάνικου National Bureau of Economic Research.
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή με στόχο να διατηρηθεί η θερμοκρασία της γης κάτω από τους 2 βαθμούς παραμένει στα χαρτιά επειδή δεν παίρνονται οι κατάλληλες πολιτικές για δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Αναφορικά με τις φωτιές και θερμοκρασίες στην Αλάσκα η υπηρεσία επιτήρησης της Ατμόσφαιρας «Κοπέρνικος» σημειώνει πως οι φετινές πυρκαγιές στην περιοχή εξέπεμψαν διοξείδιο του άνθρακα της τάξης των 99 εκατ. μετρικών τόνων, δηλαδή 40% περισσότερα απ’ όλες τις φωτιές στην Καλιφόρνια που ανερχόταν στα 68 εκατ. μετρικούς τόνους του άνθρακα.
Σύμφωνα με στοιχεία του «Κοπέρνικου» από τις πυρκαγιές του φετινού Ιούλη σε Σιβηρία, Αλάσκα, Βόρειο Καναδά εκλύθηκαν 50 μέγα τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση άνθρακα, της Σουηδίας.
Οι θερμοκρασίες του Ιούλη με 32 βαθμούς Κελσίου στην Αλάσκα υποβοήθησαν στην επέκταση των πυρκαγιών και στην απανθράκωση πάνω από 3 εκατ. εκτάρια δάσους.
Επειδή το οικοσύστημα της Αλάσκας είναι ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή τα τελευταία 19 χρόνια οι πυρκαγιές απανθράκωσαν, έκταση 28,1 εκατ. έκταση.