Τρεις διαφορετικές παραστάσεις παρουσιάζει στην Κύπρο το Αρμένικο Θέατρο Μόσχας, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κύπρο. Η περιοδεία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του  Διεθνούς προγράμματος «2η Σεζόν Ρωσικού Θεάτρου στη Κύπρο» και του «Ρώσο- Αρμένικου Θεατρικού Φεστιβάλ», στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου. 
 
Υπό τη διεύθυνση του Σλάβα Στεπανιάν, νικητή πολλών διεθνών διαγωνισμών όπως του Φεστιβάλ της Αβινιόν στη Γαλλία, το Αρμενικό Θέατρο Μόσχας παρουσιάζει την παράσταση «Πρόταση +», την παιδική παράσταση «Τα τρία γουρουνάκια» και την παράσταση «Ο κύβος του Ρούμπικ ή Γεωμετρία της Αγάπης». 
 
Το Ρώσο- Αρμένικο Φεστιβάλ Θεάτρου πραγματοποιείται από κοινού από την αρμένικη κοινότητα Κύπρου, την Πρεσβεία της Ρωσίας και το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, πάνω από 3.000 Αρμένιοι ζουν στην Κύπρο. Ωστόσο, η περιοδεία του μοναδικού Αρμενικού Θεάτρου της Μόσχας σίγουρα θα ενδιαφέρει όχι μόνο τους ρωσόφωνους κατοίκους του νησιού και την αρμενική διασπορά, αλλά και όλους τους κατοίκους της Κύπρου. 
 
Πρόγραμμα παραστάσεων 
  • 18.09.19, 20:00, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λευκωσία, οδός Αλάσιας 16) –  «Πρόταση +»  (στα ρωσικά με υπότιτλους στα ελληνικά)
  • 19.09.19, 18:30, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λευκωσία, οδός Αλάσιας 16)- «Τα τρία γουρουνάκια» (παιδικό) (στα ρωσικά με υπότιτλους στα ελληνικά)
  • 20.09.19, 20:00, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λευκωσία, οδός Αλάσιας 16)- «Ο κύβος του Ρούμπικ ή Γεωμετρία της Αγάπης» (στα αρμενικά με υπότιτλους στα ρωσικά)
Αρμένικο Θέατρο Μόσχας
Οι παραγωγές του Αρμενικού Θεάτρου της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Σλάβα Στεπανιάν συγκεντρώνουν γεμάτες αίθουσες. Το θέατρο προτείνει απλά, αλλά και πολύπλοκα, πνευματικά έργα, το κάθε ένα από τα οποία έχουν εδραιωθεί ως πραγματικό πολιτιστικό γεγονός. Το ρεπερτόριο του θεάτρου περιλαμβάνει 10 παραστάσεις, πολλές από τις οποίες έχουν βραβευθεί σε διάφορα διεθνή θεατρικά φεστιβάλ.
 
Επιπλέον, το θέατρο διατηρεί μια ζωντανή σχέση με τους εκπροσώπους της διανόησης της Αρμενίας και της Ρωσίας, με τους απογόνους εκείνων που έβαλαν το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός θεατρικού στούντιο και ενός Αρμενικού θεάτρου στη Μόσχα. Το Αρμενικό Θέατρο της Μόσχας έγινε το δέντρο από το οποίο βγήκαν νέοι δημιουργικοί βλαστοί, το δημιουργικό προσωπικό του θεάτρου δημιούργησε νέες ομάδες θεάτρου στη Μόσχα, συνεχίζοντας το έργο της διατήρησης και προώθησης της αρμενικής τέχνης στη Ρωσία. 
 
Το θέατρο μεγάλωσε σταδιακά από ένα απλό θέατρο και μετατράπηκε σε κέντρο όπου έρχονται οι άνθρωποι, πρωτίστως Αρμένιοι και Ρώσοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων με τις χαρές, τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους.  Και το θέατρο ζει και αναπνέει με τους ανθρώπους του, με την πατρίδα τους.
 
Οι παραστάσεις θα δοθούν στα πλαίσια του θεατρικού προγράμματος του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Κύπρο – «Ρώσο- Αρμένικου Φεστιβάλ Θεάτρου» και στο πλαίσιο του μεγάλου διεθνούς προγράμματος «2η Σεζόν Ρωσικού Θεάτρου στη Κύπρο» που πραγματοποιείται από τη Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την υποστήριξη του «DAR- Foundation of Regional Development and Competitiveness»
 
Η ιστορία του Αρμενικού Θεάτρου της Μόσχας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920, όταν το δεύτερο (Αρμένικου) Στούντιο Δράματος, με επικεφαλής τον Σουρέν Χατσατουριάν (μεγαλύτερου αδελφού του συνθέτη Αράμ Χατσατουριάν), άρχισε τη λειτουργία του στη οικεία των διάσημων αρμενικών φιλάνθρωπων, κόμηδων Λάζαριεφ. Το 2002, ακριβώς μισό αιώνα μετά το κλείσιμο του Στούντιο, αρχίζει η νέα ιστορία του θεάτρου.
 
Το Αρμενικό Θέατρο Μόσχας, υπό την διεύθυνση του Σλάβα Στεπανιάν, λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Αρμενίων της Ρωσίας και εδρεύει στο οίκημα της Ένωσης. Ιδρυτές του είναι η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Ρωσική Ομοσπονδία κι ένας ιδιώτης, ο γνωστός δικηγόρος της Μόσχας, πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων της Μόσχας, Μ. Σαμίροφ.
 
Πηγή: philenews