Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, ο Εθνικός Τελικός του ClimateLaunchpad, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού διαγωνισμού στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Οι δύο ομάδες που έχουν κερδίσει το εισιτήριο για τον Παγκόσμιο Τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 14 και 15 Νοεμβρίου είναι οι: «Ag Catalytic Solutions» και η «Terralithia».
 
Η ομάδα «Pulse», που έχει καταταγεί στην τρίτη θέση, συμμετέχει σε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιείται ανάμεσα στους 3ους κάθε χώρας. Η ομάδα «Pulse», διαγωνίζεται μαζί με ομάδες από 23 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Οι έξι ομάδες με τις περισσότερες ψήφους θα προχωρήσουν στον Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού στο Άμστερνταμ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ο κόσμος μπορεί να ψηφίζει την ομάδα «Pulse», ΕΔΩ
 
Η ψηφοφορία θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τη Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, στις 11:00 πμ.
 
Οι 10 καλύτερες ομάδες του Παγκόσμιου Τελικού, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate-KIC Αccelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εμπορευματοποίηση των νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της πράσινης καινοτομίας και ανάπτυξης και παρέχει πρόσβαση σε περαιτέρω εκπαίδευση και χρηματοδότηση. Η καλύτερη ιδέα του Παγκόσμιου Τελικού θα λάβει επίσης ένα χρηματικό έπαθλο ύψους €10.000, η δεύτερη χρηματικό έπαθλο ύψους  €5.000 και η ιδέα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα κερδίσει €2.500. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και για βραβεία στις θεματικές κατηγορίες του Climate-KIC, όπως οι Αστικές Αειφόρες Μεταλλάξεις, η Αειφόρος Χρήση Γης, η Αειφόρος Παραγωγή και οι Περιβαλλοντικές Μετρήσεις και Χρηματοδότηση.
 
Οι 7 ομάδες, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό στην Κύπρο, μετά από μια σειρά εντατικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, παρουσίασαν την ιδέα τους ενώπιον κριτικής επιτροπής, η οποία απαρτιζόταν από επαγγελματίες του κλάδου. Συγκεκριμένα την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι, Annalisa Spalazzi, εκπρόσωπος του Climate-KIC,  ο Δρ. Σωτήρης Πετρακίδης Σύμβουλος Ερευνητής στο Maritime Institute of Eastern Mediterranean, η Μυρτώ Σκουρουπάθη από το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και ο Δρ. Στέλιος Γιατρός, Επίκουρος Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κος Ευγένιος Ευγενίου, Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της PwC Κύπρου, ανέφερε: «Στην PwC πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Με τη φωνή, τις γνώσεις, την εξειδίκευση και τις διασυνδέσεις μας, συνεργαζόμαστε με άλλες επιχειρήσεις για να είμαστε «μέρος της λύσης» και να γίνουμε καταλύτες της αλλαγής».
 
Όσοι παρευρέθηκαν στον φετινό Εθνικό Τελικό είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από τις start-up εταιρίες οι οποίες συμμετέχουν στον Επιταχυντή του Climate-KIC στην Κύπρο, εταιρείες που έχουν ξεπεράσει  το στάδιο της ιδέας και βρίσκονται στο στάδιο της εισόδου στην αγορά και της εξεύρεσης πελατών.
 
Στη συνέχεια το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και η Chrysalis LEAP παρουσίασαν το πρόγραμμα YENESIS, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι και το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει νέα άτομα, τα οποία κατοικούν σε νησιά ή νησιώτικες χώρες, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας σε αειφόρα επαγγέλματα, μέσα από μία σειρά δράσεων εκπαίδευσης, καθοδήγησης και τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας. 
 
Το ClimateLaunchpad, διοργανώθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από την Chrysalis LEAP σε συνεργασία με το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή.
 
Στρατηγικός Εταίρος της Chrysalis LEAP για πέμπτη συνεχή χρονιά είναι η PwC Κύπρου και Μέγας Xορηγός του προγράμματος για τέταρτη συνεχή χρονιά είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Στέλιος Προκοπίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Chrysalis LEAP ανέφερε: «Νιώθουμε περήφανοι και ικανοποιημένοι για την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού ClimateLaunchpad στην Κύπρο για 6η συνεχή χρονιά. Οι νικήτριες ομάδες έχουν όλα τα φόντα να διακριθούν στον Παγκόσμιο Τελικό. Ευχαριστούμε θερμά την PwC Κύπρου και την Bernhard Schulte Shipmanagement που με τη διαχρονική τους στήριξη συμβάλλουν τα μέγιστα στην επιτυχή διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε φιλόδοξους επιχειρηματίες να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα».