Λίγο πριν τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, έπειτα από μια παραπάνω από θυελλώδη συνεδρίαση την προηγούμενη νύχτα, ο πρόεδρός της, Τζον Μπέρκοου, πήρε τον λόγο και είπε: 
«Χθες, το Κοινοβούλιο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Μέσα στην αίθουσα, η ατμόσφαιρα που επικράτησε ήταν η χειρότερη που έχω βιώσει ποτέ στα 22 μου χρόνια εδώ μέσα. Και στις δύο πλευρές τα πάθη ήταν οξυμένα. Θυμωμένα λόγια ειπώθηκαν. Το πνευματικό επίπεδο ήταν τοξικό. 
Αυτή η χώρα αντιμετωπίζει το πιο δύσκολο, από απόψεως προκλήσεων, πολιτικό ζήτημα με το οποίο έχουμε παλέψει εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν γνήσιες, ειλικρινείς διαφορές απόψεων για αυτό. Οι βουλευτές πρέπει να μπορούν ελεύθερα να εκφραστούν για αυτά και να εκθέσουν, όπως αναμφίβολα κάνουν, το θάρρος των πεποιθήσεών τους. 
Θα πρέπει, ωστόσο, κάποιος να μπορεί να διαφωνεί αποδεκτά και διακρίνω βουλευτές και από τις δύο πλευρές της Βουλής που είναι εξαιρετικά παραδείγματα αυτής της αρχής, αυτής της παράδοσης. Λυπάμαι να πω όμως ότι χθες δεν ήταν αυτό το πλειοψηφικό ρεύμα. Κι αποτελεί θέμα ανησυχίας σε όλο το Σώμα. Δεν είναι κομματικό το ζήτημα. Και οπωσδήποτε, όσον αφορά εμένα, δεν θα πρέπει, με κανέναν τρόπο, σε καμία περίπτωση, σε κανέναν βαθμό, να είναι ζήτημα για να αποκομίσει οποιαδήποτε κομματικά οφέλη. 
 
Είναι ζήτημα που υπερβαίνει το ατομικό –είτε μιλάμε για πρόσωπο, είτε για κόμμα. Ας το αντιμετωπίσουμε λοιπόν έτσι, σε αυτή τη βάση. Και, επί τη ευκαιρία, επιτρέψτε μου –είναι το μόνο που κάνω, το μόνο που δύναμαι ως εκπρόσωπός σας στο προεδρείο του Σώματος– να ζητήσω από όλους τους συναδέλφους, παρακαλώ πολύ, να κατεβάσουν το επίπεδο των ντεσιμπέλ τους και να προσπαθήσουν να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον μόνο ως πολιτικοί αντίπαλοι, όχι ως εχθροί». 
Αυτά ήταν, λοιπόν, τα λόγια χθες του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, στην Αγγλία, Τζον Μπέρκοου, 56, μια μέρα μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του Σώματος, κατόπιν της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, που έκρινε παράνομη την απόφαση του Πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να αναστείλει τις εργασίες του για 5 εβδομάδες. 
 
Η αλήθεια είναι ότι οι συνεδριάσεις της βρετανικής Βουλής πάντα ήταν θορυβώδεις και οι αντιπαραθέσεις έντονες. Αυτό που ζήσαμε όμως προχθές ήταν κάτι πολύ παραπάνω από το ανεκτό. Ήταν ατμόσφαιρα αρένας στην αρχαία Ρώμη. Η παρέμβαση του Μπέρκοου έβαλε κάπως τα πράγματα στη θέση τους. Και η αναδημοσίευση αυτής της παρέμβασης εδώ, επί λέξει, είναι για να αναδείξει πώς ένας φωτισμένος άνθρωπος μπορεί ακόμα και θηρία να τιθασεύσει. Η πολιτική έχει ανάγκη από τέτοιους. Όσοι πιστοί ας ρίξουν μια ματιά στο σχετικό βίντεο από το Channel 4 News. https://twitter.com/Channel4News/status/1177159589244100609
 
ΥΓ: Και, επί τη ευκαιρία, ας προσέξουν και τα δικά μας κανάλια αυτά τα σύντομα βίντεο που αναρτούν στα κοινωνικά μίντια οι σοβαροί τηλεοπτικοί σταθμοί του εξωτερικού και ας δώσουν βάση στο περιεχόμενό τους. Το να κόψεις ένα βίντεο από το Δελτίο Ειδήσεών σου και να το αναρτήσεις είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Η αισθητική, όμως, μεταφορά του, η ώρα που αναρτάται, η λεζάντα με το οποίο το συνοδεύεις ίσως ακούγονται απλά και διαδικαστικά, αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Προτείνω, επίσης, και αυτό το βίντεο από την τηλεοπτική κάλυψη των σημαντικών γεγονότων αυτών των ημερών στη Βρετανία από το Δελτίο Ειδήσεων του BBC. https://youtu.be/_r_w8vMF0So
 
Εικονογράφηση του Joe Cummings στους «Financial Times».