Ορατό θεωρεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης μέσα στον Οκτώβριο, όπως δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
 
Διπλωματική πηγή ανέφερε στον «Φ» ότι ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να αποφασίσει το «επόμενο βήμα» μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί τη Δευτέρα και τη νέα ενημέρωση που θα έχει από την Τζέιν Χολ Λουτ, κυρίως για τις συνομιλίες της με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, κατά την παρουσία τους στη Νέα Υόρκη.
 
«Ήταν μια ιδιαίτερα δημιουργική συνάντηση», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι παρουσίασε στον ΓΓ «τις δικές μας θέσεις» και ότι «είμαστε έτοιμοι, δηλαδή, για μια συμφωνία όρων αναφοράς, προκειμένου να επιτραπεί η επανέναρξη του διαλόγου με τα τρία συστατικά, όπως είναι η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και, βεβαίως, το πλαίσιο του ΓΓ, όπως έχει παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου από τον ίδιο». Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Του έχω πει ότι είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να συναντηθούμε σε μια τριμερή, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας ή τουλάχιστον να επαναληφθεί η συναντίληψη που επικράτησε στις 9 (Αυγούστου) και στις πρώτες ώρες μετά την άφιξη της κ. Λουτ (στην Κύπρο)».
 
Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι «αυτό που θέλω να πω είναι να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ετοιμότητα του ΓΓ να συνεργαστεί με τα μέρη, και φαίνεται το ενδεχόμενο της τριμερούς να είναι ορατό, όπως επίσης, ενδεχομένως, και αν υπάρξει κατάληξη κατά την τριμερή, να συγκληθεί και μια άτυπη πενταμερής, προκειμένου και οι εμπλεκόμενες πλευρές, που αφορούν και στις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, να συμφωνήσουν στο αντικείμενο, όπως λέει ο κ. Τσαβούσογλου, των συζητήσεων. Η δική μας πλευρά ήταν απόλυτα ξεκάθαρη ως προς αυτόν τον στόχο».  
 
Σε ερώτηση πότε τοποθετεί ο ίδιος χρονικά την τριμερή συνάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο ΓΓ. Αναμένουμε εντός Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη». Τέλος, κληθείς να πει αν κατά τη συνάντηση έχει μιλήσει στον ΓΓ για την πρόθεση ή τις σκέψεις του για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτά θα τα πούμε μετά».  
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν είναι τίποτα σίγουρο για το τι θα πράξει ο κ. Γκουτέρες. Ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς, όπως εκτιμάται, χωρίς κάποια προοπτική να προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από μια τριμερή συνάντηση, θα είναι δύσκολο να τη συγκαλέσει. Από την άλλη όμως, ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε τριμερή για να «ξεκαθαρίσει το τοπίο» εν όψει και της έκθεσης που θα δώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό, στις 15 Νοεμβρίου. Αν μέχρι τότε δεν προκύψει κανένα αποτέλεσμα σε σχέση με την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί και η αποστολή της κ. Λουτ, η οποία είχε αναλάβει αυτά τα καθήκοντα με μοναδικό σκοπό να επιτύχει την επανέναρξη του διαλόγου.
 
 
Το πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη περιλάμβανε για χθες το βράδυ (ώρα Κύπρου) συνάντηση-γεύμα με τους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τους οποίους, εκτός από τα σημερινά δεδομένα στο Κυπριακό, θα συζητούσε την απόφαση της Λευκωσίας για προσφυγή στο ΣΑ όσον αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου.
Ενδεικτική της αβεβαιότητας που επικρατεί στο Κυπριακό, σε σχέση με τις προθέσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, είναι η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του. «Ο Γενικός Γραμματέας και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού ζητήματος», ανέφερε συγκεκριμένα.
 
 
Μόσχα: Στηρίζουμε απόφαση που θα ληφθεί από τους Κύπριους
 
Η Ρωσία θα υποστηρίξει μόνο μια απόφαση που θα ληφθεί από τις ίδιες τις κοινότητες της Κύπρου, χωρίς έξωθεν πιέσεις,
αναφέρεται σε σημείωμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με τη στάση της Ρωσίας, κατά την 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, επί διαφόρων θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό.
 
Περαιτέρω σημειώνεται πως η απόφαση αυτή πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να προβλέπει τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική προσωπικότητα. Το παρόν σύστημα εγγυήσεων για την ασφάλεια των δυο κοινοτήτων είναι ξεπερασμένο και πρέπει να τεθεί υπό τον έλεγχο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προστίθεται.
Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη χθεσινή συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, πως κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ανασκόπησαν την υφιστάμενη κατάσταση των ρωσο-κυπριακών θέσεων σε διάφορους τομείς και τις προοπτικές για ανάπτυξή τους.
 
Οι πλευρές συνέκριναν τις θέσεις τους σε έναν αριθμό διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης μιας ειρηνευτικής διευθέτησης για την Κύπρο και της κατάστασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνεται.
 
Διεκδικούμε για τους Τουρκοκύπριους
 
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα διεκδικούμε μόνο για τους Ελληνοκύπριους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους», τόνισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει επιτέλους ειρήνη, σταθερότητα, ευημερία και δικαιοσύνη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος το οποίο θα είναι πραγματικά ανεξάρτητο, μακρά από εγγυητές ή στρατούς κατοχής».
 
Μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ στην εκδήλωση μετά δείπνου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι τίποτε λιγότερο από αυτό που επιδιώκει ο κάθε ελεύθερος σκεπτόμενος άνθρωπος, ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης, ο κάθε Αμερικανός πολίτης, που σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «εκείνο που προσπαθούμε είναι επιτέλους να επιτύχουμε τον απεγκλωβισμό από τη βουλιμία κάποιων, οι οποίοι, ακόμη και τώρα που εμείς προσπαθούμε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν στην ελπίδα να αναβιώσει, παρεμβαίνουν, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Που παρεμβαίνουν απειλώντας με τον εποικισμό της Αμμοχώστου, παραγνωρίζοντας ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
 
Απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, όπως και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «υπάρχει μία άριστη και άψογη συνεργασία με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μας ενδυναμώνει. Από κοινού ήταν οι προσπάθειες και κοινός ήταν ο στόχος των επαφών μας κατά τη διάρκεια των πολλών συναντήσεων που είχαμε ως κυπριακή και ελληνική Κυβέρνηση, με σωρεία ηγετών και τον ΓΓ του ΟΗΕ». 
 
Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων και την τελευταία ρανίδα ζωής, προκειμένου να δούμε ένα και μόνο όραμα να πραγματώνεται. Να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται, να δούμε τον κυπριακό ελληνισμό να επιβιώνει, να δούμε όλους τους Κυπρίους να νιώθουν ευτυχείς από αυτό που επιδιώκουμε. Μια λύση που θα συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι «η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη και επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησής μας. Αυτό είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλους τους συνομιλητές μας εδώ στη Νέα Υόρκη καθ’ όλες τις συναντήσεις στο περιθώριο της 74ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω από την καρδιά μου ότι η Ελλάδα σε πλήρη και απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο».
 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και του ελληνισμού συνολικά, παραμένει πάντα η επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η παρουσία τους στη Νέα Υόρκη λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία παράνομων ερευνητικών και γεωτρητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που καταπατούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Και οι οποίες συνοδεύονται από επιθετική ρητορική, προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, συνεχιζόμενες παραβιάσεις στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και προβολή μαξιμαλιστικών όρων και προϋποθέσεων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Καταλήγοντας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα γνωρίζει καλά αυτή την επικίνδυνη και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, καθώς ίδια ή παρόμοια συμπεριφορά εκδηλώνεται στο Αιγαίο με προκλητικές επίσης ενέργειες. Θεωρούμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας καθολικά και απολύτως απαράδεκτη. Καταπατά το διεθνές δίκαιο, στρέφεται κατά της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων και υπονομεύει τις προσπάθειες υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
 
Στη διάρκεια της εκδήλωσης -παρουσία των προαναφερθέντων και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου- τιμήθηκαν ο επίτιμος κοσμήτορας της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Willamette University, δρ Συμεών Συμεωνίδης, και ο ομογενής δικηγόρος Πίτερ Κακογιάννης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού.
 
Συνεχίστηκε ο μαραθώνιος επαφών του Ν. Χριστοδουλίδη
 
Με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Πέμπτη το απόγευμα. Η κ. Μογκερίνι τον ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τον Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνάντησή της με τον Τσαβούσογλου η κ. Μογκερίνι φέρεται να προειδοποίησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντάς του πως πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση της Τουρκίας θα επιδεινωθεί αν αργότερα προκληθούν οι γεωτρητικές επιχειρήσεις γαλλικών και ιταλικών εταιρειών.
Στο περιθώριο της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε αρκετές επαφές με ομολόγους του και συμμετείχε σε πολυμερείς συναντήσεις.
 
Τίποτα καινούργιο στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου
 
Δεν προέκυψε κανένα καινούργιο στοιχείο όσον αφορά στο Κυπριακό στην προχθεσινοβραδινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, οι δυο υπουργοί επανέλαβαν σε γενικές γραμμές τις δημόσια εκφρασμένες θέσεις των δυο χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την εξουσιοδότηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου (στη συνομιλία τους την Τετάρτη) ώστε οι Δένδιας και Τσαβούσογλου να συζητήσουν εκτενέστερα διμερή ζητήματα και το Κυπριακό
 
Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων με βάση το περιεχόμενο της συνομιλίας Μητσοτάκη-Ερντογάν. Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας φέρεται να τόνισε στον συνομιλητή του ότι με τη συνέχιση των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο.
 
Για το Κυπριακό του είπε ότι μοναδική επιλογή είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε στον Έλληνα ομόλογό του ότι θα μεταφέρει τα όσα άκουσε στον Πρόεδρο Ερντογάν και σ’ αυτό το σημείο σταμάτησε και η συζήτηση για το Κυπριακό.