Κάποια στιγμή αυτό το ανέκδοτο πρέπει να τελειώσει. Διότι περί ανεκδότου πρόκειται. Να ακούς κάθε τρεις και λίγο τον Αρχι-αθυρόστομο να τοποθετείται δημοσίως με καφενόβιες εκφράσεις. Πότε απειλώντας ότι θα ανεβεί στο τρακτέρ και θα τα ισιώσει όλα. Πότε απειλώντας εκκλησιαστικούς επιτρόπους ότι θα τους τα πάρει όλα από το παγκάρι και δεν θα τους αφήσει ούτε σεντ. Πότε εμφανίζοντας τους γκέι άρρωστους και μιάσματα. Πότε απειλώντας τους δημοσιογράφους με μπάτσους. Και προχθές προειδοποιώντας τους εκπαιδευτικούς με… βίτσα.
 
Έχεις ξεφύγει πλέον από κάθε όριο, άνθρωπε μου. Εσύ, που με 5% (σε ποια γωνιά της γης έχει άραγε παρόμοιο κατάντημα) κατάφερες να γίνεις αρχιεπίσκοπος, είναι δυνατόν να επιχειρείς να δώσεις στην κοινωνία μαθήματα; Εσύ, που φερόσουν ότι θα έμενες πέντε χρόνια στην ηγεσία της Εκκλησίας και θα αποχωρούσες αλλά τα μαθηματικά σου αποδείχτηκαν νηπιακού επιπέδου, είναι δυνατόν να έχεις το θράσος να παρεμβαίνεις σε όλα και να θέλεις να μας κάνεις και μαθήματα;
 
Εσύ, που όποτε αναδειχθεί δημοσίως κάποιο ολίσθημα στον εκκλησιαστικό χώρο, το μόνο που προτάσσεις είναι να μην ασχολούμαστε με τα του οίκου σας, από πού και ως πού εμπλέκεσαι στον χώρο της Παιδείας; Δεν είναι οίκος σου. Χώνεψέ το. Και αν μερικοί νάνοι πολιτικοί σου επιτρέπουν ακόμη να έχεις λόγο για τον εκάστοτε υπουργό, απλώς, εξευτελίζονται. Πού θα πάει, κάποια στιγμή θα τελειώσει κι αυτό. Θα το τελειώσει η κοινωνία που δεν σε αντέχει άλλο πια.
 
Πετάχτηκες να σώσεις τον Χαμπιαούρη; Θέλουν να τον φάνε οι εκπαιδευτικοί λες, επειδή θέλει να κάνει τομές. Έλεος, κύριε Β. Έτσι σου είπε και τον πίστεψες; Ρώτησες να μάθεις τι μπάχαλο προκαλεί ο εν λόγω υπουργός; Τι τομές μπορεί να κάνει, άνθρωπέ μου, ένας υπουργός που πήγε να εγκαινιάσει ψύκτες νερού σε σχολείο και τόλμησε να μας δηλώσει δημοσίως ότι εκείνη η πράξη αποδεικνύει ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προχωρά!!! Τι τομές μπορεί να κάνει ένας υπουργός, που με καραμπινάτα άστοχους χειρισμούς, προκάλεσε την μεγαλύτερη κρίση στον χώρο της Παιδείας; Τι τομές μπορεί να κάνει ένας υπουργός, που χρειάστηκε να εμπλακούν οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης για να προλάβουν πέρσι να ανοίξουν τα σχολεία, αφού ο ίδιος ήταν τόσο χτυπητά ανεπαρκής να διαχειριστεί τον κυκεώνα τον οποίο προκάλεσε; Τι τομές μπορεί να κάνει ένας υπουργός, που είχε τεθεί υπό επιτήρηση για το τι θα έλεγε δημοσίως, αφού κάθε φορά που άνοιγε το στόμα του άναβε και νέα πυρκαγιά; Τρανή απόδειξη ότι η τεράστια κρίση δεν θα στόχευε σε κάποια τομή, το γεγονός ότι στο τέλος, όσα έλεγε ότι θα έκανε τα ακύρωσε.
 
Έτσι ανεύθυνα, ανοίγει κάποιος το στόμα του και λέει ό,τι του κατέβει; Ακόμη και αν δεχθεί κάποιος χάριν συζήτησης ότι οι εκπαιδευτικοί δεν τον θέλουν, όλους τους άλλους μας ρώτησες; Έχουμε οτιδήποτε προσωπικό μαζί του άραγε; Ή μήπως, παρακολουθώντας τον επί 18 μήνες, έχουμε πειστεί πλέον ότι είναι ανεπαρκέστατος; Όσο για τους εκπαιδευτικούς, μακάρι να παλέψουν για να αλλάξει ριζικά η εκπαίδευση. Αν είναι κάτι που έκαναν λάθος είναι που άφησαν την περσινή αντίδραση να τελειώσει χωρίς να αλλάξει η ουσία των προβλημάτων.
 
Ενδιαφέρθηκες να μάθεις άραγε, Χρυσόστομε Β’, γιατί απέκοψε τις ώρες για τους αλλόγλωσσους μαθητές; Πώς όλα αυτά τα παιδιά θα παριστάνουν τις μαριονέτες μέσα στις τάξεις; Ενδιαφέρθηκες να μάθεις τον όγκο διδακτικής ύλης που πλακώνει τους μαθητές; Μεγάλο μέρος του οποίου είναι αχρείαστος; Ενδιαφέρθηκες να μάθεις τι έργο επιτελούσε η ΟΑΠ (βρες τις αξιολογήσεις) και ήρθε και την διέλυσε ο υπουργός σου, για να κάνει μια πυροσβεστική ομάδα χάριν των εντυπώσεων και μόνο; Ενδιαφέρθηκες ποτέ να μάθεις πόσο συχνά αλλάζουν οι εγκύκλιοι του Υπουργείου τα φώτα των εκπαιδευτικών; Κάνοντας στροφή 180 μοιρών στον τρόπο διδασκαλίας; Ενδιαφέρθηκες ποτέ να μάθεις τι σημαίνει να γίνει το σχολείο πλήρως εξετασιοκεντρικό; Ενδιαφέρθηκες να μάθεις αν έχει γίνει κατάλληλη προετοιμασία για τις τετράμηνες εξετάσεις και αν προλαβαίνουν να την καλύψουν; Ενδιαφέρθηκες ποτέ να μάθεις αν και πόσο χρόνο αφιερώνουν τα προγράμματα του Υπουργού σου, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των παιδιών; Για τα τελευταίο απολογούμαι, διότι εσύ κάθε άλλο παρά να αναπτύξουν κριτική σκέψη θες. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα χάσεις το παιγνίδι…
 
Ρώτησες ποτέ μάχιμους και ικανούς εκπαιδευτικούς τι φταίει και η Παιδεία δεν πάει καλά; Αντιλαμβάνεσαι πόση ζημιά προκαλείς όταν τους αποκαλείς ανάξιους; Πώς ωθείς τα παιδιά στην παραβατικότητα; Πώς εκμηδενίζεις τον σεβασμό που πρέπει οι νέοι να επιδεικνύουν; Σε ποιο μεσαίωνα στρέφεις την κοινωνία με ανεύθυνες ατάκες περί… βίτσας; Ναι, υπάρχουν και μέτριοι και κακοί εκπαιδευτικοί. Όπως υπάρχουν και μέτριοι και κακοί ιερωμένοι. Αυτούς όφειλε ο υπουργός σου να βρει τρόπους να διώξει. Όχι να στιγματίζετε όλους τους εκπαιδευτικούς. Ποιους; Αυτούς που κρατάνε στα χέρια τους τις ψυχές των παιδιών μας. Καλείς τα κόμματα να μην παρεμβαίνουν στην Παιδεία. Ορθότατα. Αυτό ισχύει, όμως, και για σένα.
 
Μόνο ζημιά προκαλείς. Τολμάς να στηρίξεις έναν ανεπαρκέστατο υπουργό, εσύ, που ανοίγεις δικά σου σχολεία διότι δεν σε ικανοποιούν τα υφιστάμενα; Μεγαλύτερο εξευτελισμό για τον υπουργό Παιδείας δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και μας λες ότι θα κάνει τομές; Μιλάς για πνευματικούς ανθρώπους. Σίγουρα αυτοί δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις δικές σου αθυροστομίες. Ούτε και ο Χριστιανισμός βεβαίως… Άλλου είδους πνευματικούς ανθρώπους χρειάζεται η κοινωνία. Ιδίως όταν είναι ιεράρχες. Που να εμπνέουν σεβασμό. Όχι που να τους υποχρεώνουν να κλείνουν τα αφτιά και να αποστρέφουν το πρόσωπο…
 
Άκου λοιπόν, Αρχιεπίσκοπε. Δικαίωμα σου να αδειάζεις ολοένα και περισσότερο τις εκκλησιές με τις προκλητικές επιχειρηματικές σου δράσεις, την αντίθετη με την φιλοσοφία του Χριστιανισμού χλιδή στην οποία ζουν πολλοί ρασοφόροι και με τις αθυροστομίες σου. Περιορίσου σε αυτά. Μην ανακατεύεσαι στα σχολεία. Αρκετά τα διέλυσες με τις παρεμβάσεις σου. Άσε μας ήσυχους. Μας κούρασες!