Μετά το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου, η γαστρονομική σκηνή της Κύπρου θα αλλάξει. Οι Χρυσοί Σκούφοι ή αλλιώς τα ελληνικά Michelin θα αλλάξουν διά παντός ό,τι ξέραμε – ή ό,τι τρώγαμε- μέχρι σήμερα. 
 
Το φαγητό έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ανθρώπου, πέραν απ’ το «τρώω γιατί πεινάω». Το φαγητό είναι μνήμη, αναμνήσεις, πολιτισμός. Η γαστρονομία, από την πιο απλή αλλά ποιοτική έως την πιο πολυσύνθετη εκδοχή της, εκφράζει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα κάθε χώρας και κάθε λαού, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια από τις πιο ανερχόμενες πολιτισμικές ταξιδιωτικές αναζητήσεις, βασικό στοιχείο στη σύγχρονη δυναμική του γαστρονομικού τουρισμού.
Επομένως, η γαστρονομία είναι ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού. Και ο πολιτισμός της γεύσης είναι σπουδαίος και σύνθετος. Για τους Χρυσούς Σκούφους, η έννοια της γαστρονομίας είναι πάντοτε συνυφασμένη με την ποιότητα και όχι με την ποσότητα, με το αυθεντικό και όχι με το δήθεν, με την ουσία και όχι με τη μόδα. Είναι συνυφασμένη με την ανακάλυψη, τη βαθιά ικανοποίηση της εμπειρίας και τη χαρά της γευσιγνωσίας.
 

Ο θεσμός
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων του περιοδικού Αθηνοράματος από το 1994 μέχρι σήμερα αποτελεί τον απόλυτο γαστρονομικό θεσμό της Ελλάδας. Και αυτό σκοπεύει να κάνει και στην Κύπρο. Όταν το 1993 αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλίας για την αξιολόγηση και την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής γαστρονομίας και των εστιατορίων της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή πήρε τον τίτλο «Ελληνικά Βραβεία Γαστρονομίας – Χρυσοί Σκούφοι» και αγκαλιάστηκε αμέσως από το κοινό και τους επιχειρηματίες εστίασης και φιλοξενίας, ως σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα – η γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin. Γιατί όμως τώρα στην Κύπρο; Ο Διονύσης Κούκης, o άνθρωπος πίσω απ’ το success story του θρυλικού και πάντα έγκυρου Αθηνοράματος μιλώντας στο περιοδικό Taste είχε πει «Στην Κύπρο οργανώνουμε τους Χρυσούς Σκούφους γιατί –μπορεί να σου φανεί σοβινιστικό- αλλά το νησί είναι ένα κομμάτι από εμάς. Ειδικά εγώ έχω ζήσει το νησί πολλές δεκαετίες πριν, απ’ το ’76, σαράντα πέντε χρόνια δηλαδή. Είχαμε κάθε λόγο να το κάνουμε εδώ αντί να πάμε στη Σερβία ή στη Βουλγαρία. Γιατί τώρα; Είναι θέμα συγκυριών. Πρέπει να είναι σωστό το timing, να πάρεις το μήνυμα ότι το έδαφος είναι έτοιμο για να σπείρεις. Διαφορετικά θα πας, θα απογοητευτείς και θα απογοητεύσεις και κάποιους άλλους που σε πιστέψανε γιατί όλα αυτά είναι συλλογικά πράγματα». Απ’ την άλλη, η διευθύντρια του Αθηνοράματος και εμπνεύστρια των βραβείων γαστρονομίας «Χρυσοί Σκούφοι», Άννη Ηλιοπούλου, στην πρόσφατη συνέντευξή της στο περιοδικό Όμικρον είπε πως «Είχα ξανασυζητήσει την ιδέα πριν δέκα χρόνια με τον εκδότη του Φιλελεύθερου, Νίκο Παττίχη. Τότε όμως το στάτους των κυπριακών εστιατορίων δεν επέτρεπε αυστηρή αξιολόγηση και βράβευση. Τα τελευταία δύο χρόνια θεωρώ ότι η κυπριακή γαστρονομία έχει πάρει τον δρόμο της ανόδου και αυτός ο δρόμος δεν έχει επιστροφή. Θα οδηγήσει στην κορυφή».

 

 
Η διαδικασία αξιολόγησης
Οι γευσιγνώστες – ομάδα που αποτελείται από έμπειρους, τεχνικά καταρτισμένους ανθρώπους- κατά την επίσκεψή τους σε ένα εστιατόριο οφείλουν να δοκιμάσουν ένα πολυσύνθετο μενού. Κάθε γευσιγνώστης βαθμολογεί ξεχωριστά κάθε πιάτο που δοκιμάζει και στη συνέχεια υπολογίζει τον μέσο όρο από το σύνολό τους. Αφού ολοκληρωθεί η ατομική βαθμολόγηση κάθε κριτή, βγαίνει ο μέσος όρος του βαθμού που προκύπτει από το μέσο όρο των ατομικών βαθμών όλων των γευσιγνωστών. Αυτός είναι και ο τελικός βαθμός με τον οποίο αξιολογείται το κάθε εστιατόριο. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολογία είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η μαγειρική τεχνική-επιδεξιότητα των σεφ, η αρμονία και η ισορροπία των γεύσεων, τα  πρωτότυπα υλικά, οι δόκιμα ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που τελικά εκπέμπει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.
Η τρέχουσα κλίμακα βαθμολογίας των Χρυσών Σκούφων έχει ως εξής:
18,5/20, 19/20, 19,5/20, 20/20: Άριστα – 3 Χρυσοί Σκούφοι (δεν υφίσταται μέχρι σήμερα)
16,5/20, 17/20, 17,5/20, 18/20: Εξαιρετικά – 2 Χρυσοί Σκούφοι
15/20, 15,5/20, 16/20: Πολύ καλά – 1 Χρυσός Σκούφος
Να σημειωθεί ότι η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται με διεθνή κριτήρια. Για να γίνει πιο κατανοητό αναφέρουμε ότι το καλύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα βαθμολογείται 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους.
Ξεκινώντας απ’ την Πόλη της Χρυσοχούς μέχρι την Αγία Νάπα, οδηγώντας στα κρασοχώρια και σε απόμερα χωριουδάκια του Τροόδους και ανακαλύπτοντας κρυμμένους θησαυρούς σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, η ομάδα των γευσιγνωστών του Αθηνοράματος δοκίμασε περισσότερα από 200 εστιατόρια έτσι ώστε να καταλήξει σε αυτά που θα βραβευθούν με το Χρυσό Σκούφο, με βραβείο Top Notch και με βραβείο κυπριακής κουζίνας.

 

 
Οι τελετές απονομής
Επιστέγασμα της διαδικασίας αξιολόγησης θα είναι η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων και το μοναδικό Diner de Gala κατά τη διάρκεια των οποίων τιμούνται τα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων.
Ο χρόνος προετοιμασίας για τη βραδιά της απονομής των Χρυσών Σκούφων απαιτεί σχεδόν πέντε μήνες εργασίας. Η βραδιά της απονομής των Χρυσών Σκούφων είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό και κοσμικό γεγονός για την Κύπρο, στο οποίο θα παρευρεθούν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, των επιχειρήσεων, των μέσων επικοινωνίας.
Το concept της βραδιάς της απονομής σχεδιάζεται κάθε χρόνο με διαφορετικό τρόπο σε ό,τι αφορά το γαστρονομικό concept, τον ή τους σεφ που μαγειρεύουν, την art de la table που δημιουργεί ο σκηνογράφος με τρόπο που συνάδει με το γαστρονομικό θέμα της τελετής και το «θεατρικό» με δημοφιλείς ηθοποιούς ή γνωστούς δημοσιογράφους που πάντα πλαισιώνει τις βραβεύσεις.
Για την πρώτη τελετή απονομής Χρυσών Σκούφων στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Four Seasons στη Λεμεσό, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, παρουσιαστές θα είναι οι ηθοποιοί Παναγιώτης Μπουγιούρης και Προκόπης Αγαθοκλέους, ενώ τα τραγούδια της τελετής θα ερμηνεύσει η Μάρα Κωνσταντίνου την οποία στο πιάνο θα συνοδεύει ο Αντρέας Παντελή.

 

 
Ο chef του dinner de gala
Για τις τελετές απονομής της Αθήνας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους κορυφαίοι καταξιωμένοι σεφ της Ευρώπης, δημιουργώντας και μαγειρεύοντας οι ίδιοι το ειδικό γαστρονομικό μενού της βραδιάς. Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό στην πρώτη τελετή απονομής Χρυσών Σκούφων στην Κύπρο.
Ο βραβευμένος με 2 αστέρια Michelin Ιταλός σεφ Carlo Cracco, μαζί με την μπριγάδα του Four Seasons και τον executive chef του ξενοδοχείου Πανίκκο Χατζητοφή, ετοιμάζουν πολλές γαστρονομικές εκπλήξεις.
Ο Carlo Cracco είναι ένας πραγματικός σταρ: με ταλέντο, σέξι εμφάνιση, σόου στην τηλεόραση. Το εστιατόριό του στο Μιλάνο, το Ristorante Cracco, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου και έχει διακριθεί με 2 αστέρια Michelin. Ο Cracco γεννήθηκε στην όμορφη Vicenza και αφού τελείωσε τις σπουδές του στη μαγειρική, δούλεψε πρώτα στην Vicenza και έπειτα μαθήτευσε κοντά στον Gualtiero Marchesi στο Μιλάνο αλλά και στη Γαλλία κοντά στους Alain Ducasse και Lucas Carton. Στην Ιταλία έγινε γνωστός στο ευρύτερο τηλεοπτικό κοινό, από τη συμμετοχή του στο Masterchef Italia, ενώ τώρα είναι κριτής και στο ιταλικό Hell’s Kitchen. Το εστιατόριό του άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2018 μετά από δύο χρόνια προετοιμασίας άνοιξε τον καινούριο του πολυχώρο μέσα στην Galleria Vittorio Emanuele στο κέντρο του Μιλάνου που περιλαμβάνει 2 εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστείο, κελάρι με κρασιά και cigar room. Είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη στο Μιλάνο, με σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, χαλαρή πολυτέλεια και υψηλή ποιότητα.

 

 
Οι Χορηγοί της βραδιάς
Τους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου παρουσιάζει η «Ελληνική Τράπεζα»
Μέγας Χορηγός «Best Value για Επαγγελματίες» η θυγατρική εταιρεία της ελληνικής METRO ΑΕΒΕ στην Κύπρο
Τα Top Notch Restaurants στηρίζει η Top Quality κατασκευαστική εταιρεία στην Κύπρο – Quality Group
Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων Κύπρου είναι:
Τα αυτοκίνητα Mercedes – Cyprus Import Cooperation LTD
Τα παγωτά «Movenpick», ο καφές «Nespresso», το νερό «S.Pellegrino» και «Acqua Panna», τα κρασιά «Ζαμπάρτας», «Λαζαρίδης» – Vassos Eliades Ltd
Οι μπίρες Estrella & Estrella Damm Inedit – KEO LTD
Το ουίσκι Macallan – ACM CHRISTOFIDES LTD
Η εταιρεία Blue Island Plc – Fish farming & trading of fresh fish
Η σαμπάνια Ruinart – La Maison du Vin 
Οι Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου είναι υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού Κύπρου.

Περιοδικό Go, τεύχος 83.