Πριν από ένα χρόνο, ο δημοσιογράφος και επικριτής του σαουδαραβικού θρόνου, Τζαμάλ Κασόγκι, βρήκε φρικτό θάνατο μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, τον περίμεναν πράκτορες από το Ριάντ, οι οποίοι αφού τον βασάνισαν, τον σκότωσαν, τον τεμάχισαν και στη συνέχεια εξαφάνισαν το πτώμα, προκειμένου να μην αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους.
Οι υποψίες από την πρώτη στιγμή έπεσαν στον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Θεωρείται βέβαιο, πως ένα τέτοιο έγκλημα δεν θα γινόταν ποτέ χωρίς την έγκρισή του. Από έρευνες που έγιναν, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως όχι μόνο γνώριζε, αλλά ήταν και αυτός που έδωσε την εντολή θανάτου. Φυσικά ο MBS, όπως είναι γνωστός, όχι μόνο δεν πρόκειται να λογοδοτήσει, αλλά αντίθετα κατάφερε να ξεφύγει από τη σκιά του εγκλήματος, που τον απειλούσε.
Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα που ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας δημόσιες σχέσεις, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Προμηθεύεται στρατιωτικό εξοπλισμό που τον στοιβάζει σε αποθήκες, πληρώνει για lobbying, χρηματοδοτεί έργα σε ξένες χώρες και το κυριότερο χρησιμοποιεί τη δύναμη που της δίνει το πετρέλαιο για να προωθεί τα σχέδιά της. Για αυτό και δεν είναι εύκολο για μια χώρα να ξεκόψει τους δεσμούς της με το Ριάντ. Όταν μιλά το χρήμα, οι υπόλοιπες φωνές σβήνουν.
Και βέβαια όλα έγιναν πιο εύκολα για τον Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν εξαιτίας της στάσης των ΗΠΑ και ειδικά του Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον οίκο των Σαούντ. Ακόμη, και όταν άλλες χώρες ανέστειλαν τις πωλήσεις όπλων ή ζήτησαν εξηγήσεις για τη δολοφονία Κασόγκι, η Ουάσιγκτον με έναν αξιοθαύμαστο ζήλο στήριξε τη Σαουδική Αραβία, ποντάροντας στο ότι γρήγορα ο σάλος θα περάσει και η υπόθεση θα ξεχαστεί. Ποτέ δεν επέβαλε μέτρα, ποτέ δεν έκανε οτιδήποτε για να πλήξει τον στενό σύμμαχό της.
Έναν χρόνο μετά η δολοφονία είναι σαν να μην έγινε. Η Σαουδική Αραβία δεν υπέστη σχεδόν καμία κύρωση, ο MBS περιστρέφεται στα σαλόνια της διεθνούς διπλωματίας με την ίδια άνεση και η εμπορική και στρατιωτική συνεργασία των άλλων χωρών με το Ριάντ συνεχίζεται κανονικά. Η δικαιοσύνη από ό,τι φαίνεται, πάντα μόνο στα παραμύθια απονέμεται.